ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ρητορική στο σχολείο | Η σημασία της μεθόδου του debate από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού

Συνομιλήσαμε με τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη για τα οφέλη της ρητορικής και τις δεξιότητες που καλλιεργεί στους μαθητές.

Ρητορική στο σχολείο | Η σημασία της μεθόδου του debate από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού

Στην επιλογή του κατάλληλου σχολικού περιβάλλοντος για το παιδί μας, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφασή μας. Αρχικά, το ίδιο το περιβάλλον, το εκπαιδευτικό προσωπικό και φυσικά οι καινοτομίες και οι παροχές του σχολείου που θα συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση του μαθητή, μέσω της οποίας θα έχει λάβει τα σωστά εφόδια για να ξεκινήσει την ενήλικη ζωή του. Τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος της ρητορικής (ή debate) έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος στον χώρο της εκπαίδευσης, με μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού να την εντάσσουν στο πρόγραμμά τους, κάτι που δεν αποτελεί σύνηθες στην ελληνική πραγματικότητα. Ειδικότερα, η ρητορική αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης, καθώς διδάσκει στα παιδιά το πώς να επιλύουν προβλήματα, προωθώντας την καινοτόμο σκέψη και βελτιώνοντας τα επικοινωνιακά τους skills, αλλά και το πώς να αναλύουν ένα θέμα μέσω της έρευνας και της δημιουργικότητας.

Ειδικότερα, η ρητορική αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης, καθώς διδάσκει στα παιδιά το πώς να επιλύουν προβλήματα, προωθώντας την καινοτόμο σκέψη και βελτιώνοντας τα επικοινωνιακά τους skills, αλλά και το πώς να αναλύουν ένα θέμα μέσω της έρευνας και της δημιουργικότητας.

Τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη, που έχουν έτος ίδρυσης το 1960, δουλεύοντας όμως με σύγχρονες, καινοτόμες ιδέες, είναι ένα από τα λίγα σχολεία στη χώρα, που όχι μόνο έχουν εντάξει εδώ και αρκετά χρόνια τη ρητορική στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, αλλά έχουν εντοπίσει τα οφέλη που η μέθοδος αυτή προσφέρει στους μαθητές από μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα να αποτελεί εργαλείο μάθησης από τις τάξεις του δημοτικού. Επιπλέον, οι μαθητές στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη, κατά τη διάρκεια του γυμνασίου έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στη ρητορική μέσω της αγγλικής γλώσσας, γεγονός που τους προσφέρει πολλά οφέλη στη μετέπειτα ζωή τους, είτε σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είτε στην καθημερινότητά τους

Προκειμένου να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το debate και τα πλεονεκτήματα που η μέθοδος αυτή προσφέρει στους μαθητές, συνομιλήσαμε με την Διευθύντρια του Δημοτικού, Βάσω Λειβαδάρου και τον Υπεύθυνο του Τμήματος Ρητορικής στα Αγγλικά, Chris Bikas, των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη, οι οποίοι μας ενημέρωσαν αναλυτικά σχετικά με το πώς λειτουργεί η ρητορική και το πόσο σημαντική είναι η πρακτική αυτή στην εκπαίδευση ενός παιδιού. "Μέσω της ρητορικής βλέπουμε τους μαθητές μας να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους μέσα σε ένα δομημένο και ασφαλές περιβάλλον της τάξης και έτσι σιγά σιγά χτίζουν την εικόνα τους και μαθαίνουν να χειρίζονται τον λόγο ως μέσο για να δηλώσουν την άποψή τους", μας εξηγεί η κ. Λειβαδάρου, η οποία αποκαλεί τη διδασκαλία μια μαγική σχέση αλληλεπίδρασης με τα παιδιά. Ενώ ο κ. Bikas υπογραμμίζει τη σημασία της ρητορικής στα αγγλικά στη σχολική ζωή των παιδιών, αλλά και στην ίδια την προσωπικότητά τους, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να εξελίξουν τα skills τους, επισημαίνοντας πως "τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν - μία δεξιότητα που είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας".

Read Next

23 Μαρ 2023

Μαρί Σαντάλ – Ολυμπία Γλύξμπουργκ: Ρετρό κλικ αποδεικνύει την εντυπωσιακή ομοιότητα μητέρας και κόρης

Η Μαρία Ολυμπία γύρισε τον χρόνο στο παρελθόν, δημοσιεύοντας μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της μητέρας της.

21 Μαρ 2023

Μανώλης Χιώτης: Ο ξυλοδαρμός από τα όργανα της Χούντας , η καντάδα στον Μίκη Θεοδωράκη και ο περίεργος θάνατός του

Η άγνωστη ιστορία του σπουδαίου συνθέτη που γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1920 και πέθανε 21 Μαρτίου του 1970, ανήμερα των 50ων γενεθλίων του.

Περισσότερα από

Stories

20 Μαρ 2023

"Είχα φρέσκιες μελανιές κάθε μέρα": Η καταστροφική σχέση του Γουίλιαμ Χαρτ και της Μάρλι Μάτλιν

Οι δύο ηθοποιοί ήταν ζευγάρι στη ζωή τη δεκαετία του '80. Μόνο που πίσω από τη λάμψη κρυβόταν μια ακόμα ιστορία κακοποίησης.

20 Μαρ 2023

Έρωτας είναι η αιτία: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τον Αύγουστο του Παπάζογλου

Για ένα μοιραίο ανικανοποίητο έρωτα που έγραψε ο αξέχαστος ερμηνευτής και συνθέτης με το κόκκινο φουλάρι που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου του 1948.

19 Μαρ 2023

Από πού πήραν το όνομά τους οι μεγαλύτεροι δρόμοι της Αθήνας;

Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Λένορμαν, Σταδίου, Ερμού, Φωκίωνος Νέγρη, Κατεχάκη. Η ιστορία πίσω από τα ονόματα.

19 Μαρ 2023

Σίλβια Κριστέλ: Ο βιασμός, τα ναρκωτικά, οι ακρότητες. Η συγκλονιστική ζωή της διάσημης Εμμανουέλας

Στις ταινίες ήταν μια ερωτική ύπαρξη με ακαταμάχητο κορμί και έντονη σεξουαλικότητα. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια πληγωμένη γυναίκα.

19 Μαρ 2023

Ούρσουλα Άντρες: "Με έκανε σταρ ένα μπικίνι"

Ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Φρανκ Σινάτρα αλλά και ο Τζέιμς Ντιν λίγο πριν το θάνατό του είναι ανάμεσα στους επώνυμους που έχουν συνδεθεί με το πανέμορφο κορίτσι του Μποντ.

18 Μαρ 2023

Flash Back: Το περιοδικό του Χίλτον

The Athens Hilton Swimming Pool & Cabana Club chronicle ονομαζόταν το περιοδικό του Hilton στην Αθήνα και ήταν πολύ cool.

18 Μαρ 2023

Πιρς Μπρόσναν: Οι διαδοχικές τραγωδίες της ζωής του

Ο 5ος και ίσως πιο ευαίσθητος Τζέιμς Μποντ έχει μια αληθινά τραγική ιστορία ζωής!

18 Μαρ 2023

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007 και δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

18 Μαρ 2023

Οδυσσέας Ελύτης: Ο ποιητής, η μούσα και ένας μεγάλος έρωτας με διαφορά ηλικίας

"Παραθέριζε τότε στο σπίτι του Τάκη Χορν, στο Πόρτο Ράφτη, μαζί με την φίλη του Ιουλίτα Ηλιοπούλου" θα πει ο Νίκος Δήμου, που τράβηξε τις σπάνιες φωτογραφίες.