ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ρητορική στο σχολείο | Η σημασία της μεθόδου του debate από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού

Συνομιλήσαμε με τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη για τα οφέλη της ρητορικής και τις δεξιότητες που καλλιεργεί στους μαθητές.

Ρητορική στο σχολείο | Η σημασία της μεθόδου του debate από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού

Στην επιλογή του κατάλληλου σχολικού περιβάλλοντος για το παιδί μας, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφασή μας. Αρχικά, το ίδιο το περιβάλλον, το εκπαιδευτικό προσωπικό και φυσικά οι καινοτομίες και οι παροχές του σχολείου που θα συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση του μαθητή, μέσω της οποίας θα έχει λάβει τα σωστά εφόδια για να ξεκινήσει την ενήλικη ζωή του. Τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος της ρητορικής (ή debate) έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος στον χώρο της εκπαίδευσης, με μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού να την εντάσσουν στο πρόγραμμά τους, κάτι που δεν αποτελεί σύνηθες στην ελληνική πραγματικότητα. Ειδικότερα, η ρητορική αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης, καθώς διδάσκει στα παιδιά το πώς να επιλύουν προβλήματα, προωθώντας την καινοτόμο σκέψη και βελτιώνοντας τα επικοινωνιακά τους skills, αλλά και το πώς να αναλύουν ένα θέμα μέσω της έρευνας και της δημιουργικότητας.

Ειδικότερα, η ρητορική αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης, καθώς διδάσκει στα παιδιά το πώς να επιλύουν προβλήματα, προωθώντας την καινοτόμο σκέψη και βελτιώνοντας τα επικοινωνιακά τους skills, αλλά και το πώς να αναλύουν ένα θέμα μέσω της έρευνας και της δημιουργικότητας.

Τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη, που έχουν έτος ίδρυσης το 1960, δουλεύοντας όμως με σύγχρονες, καινοτόμες ιδέες, είναι ένα από τα λίγα σχολεία στη χώρα, που όχι μόνο έχουν εντάξει εδώ και αρκετά χρόνια τη ρητορική στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, αλλά έχουν εντοπίσει τα οφέλη που η μέθοδος αυτή προσφέρει στους μαθητές από μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα να αποτελεί εργαλείο μάθησης από τις τάξεις του δημοτικού. Επιπλέον, οι μαθητές στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη, κατά τη διάρκεια του γυμνασίου έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στη ρητορική μέσω της αγγλικής γλώσσας, γεγονός που τους προσφέρει πολλά οφέλη στη μετέπειτα ζωή τους, είτε σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είτε στην καθημερινότητά τους

Προκειμένου να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το debate και τα πλεονεκτήματα που η μέθοδος αυτή προσφέρει στους μαθητές, συνομιλήσαμε με την Διευθύντρια του Δημοτικού, Βάσω Λειβαδάρου και τον Υπεύθυνο του Τμήματος Ρητορικής στα Αγγλικά, Chris Bikas, των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη, οι οποίοι μας ενημέρωσαν αναλυτικά σχετικά με το πώς λειτουργεί η ρητορική και το πόσο σημαντική είναι η πρακτική αυτή στην εκπαίδευση ενός παιδιού. "Μέσω της ρητορικής βλέπουμε τους μαθητές μας να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους μέσα σε ένα δομημένο και ασφαλές περιβάλλον της τάξης και έτσι σιγά σιγά χτίζουν την εικόνα τους και μαθαίνουν να χειρίζονται τον λόγο ως μέσο για να δηλώσουν την άποψή τους", μας εξηγεί η κ. Λειβαδάρου, η οποία αποκαλεί τη διδασκαλία μια μαγική σχέση αλληλεπίδρασης με τα παιδιά. Ενώ ο κ. Bikas υπογραμμίζει τη σημασία της ρητορικής στα αγγλικά στη σχολική ζωή των παιδιών, αλλά και στην ίδια την προσωπικότητά τους, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να εξελίξουν τα skills τους, επισημαίνοντας πως "τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν - μία δεξιότητα που είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας".

Read Next

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.