ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς η πώληση ενός έργου του Banksy έσωσε το εργατικό δυναμικό ενός μουσείου στο Άμστερνταμ

Το έργο πουλήθηκε για 1,5 εκατομμύριο λίρες και ήταν ο λόγος που τελικά δεν έγιναν απολύσεις στο μουσείο εξαιτίας της πανδημίας.

Πώς η πώληση ενός έργου του Banksy έσωσε το εργατικό δυναμικό ενός μουσείου στο Άμστερνταμ

Το μουσείo Moco, ένα από τα πολλά μουσεία σύγχρονης τέχνης στην πόλη του Άμστερνταμ αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και ήταν στα πρόθυρα σαρωτικών απολύσεων σε όλους τους τομείς του προσωπικού.

Μέχρι τη στιγμή που ένα έργο του διάσημου street artist Banksy πουλήθηκε έναντι 1,5 εκατομμυρίου λιρων, σώζοντας στην κυριολεξία δεκάδες θέσεις εργασίας.

Η Kim Logchies-Prins που ίδρυσε με τον σύζυγό της Lionel το μουσείο περιέγραψε στον Guardian πως παρότι δεν ήθελε να πουλήσει κανένα έργο, αποφάσισε να το κάνει, προκειμένου να διώξει τον φόβο της απόλυσης που υπήρχε ανάμεσα στο προσωπικό.

Οι θέσεις εργασίας σώθηκαν χάρη στην πώληση του έργου του Banksy με τίτλο «Monkey Poison», ενός πίνακα της σειράς του καλλιτέχνη που είναι γνωστή ως «Crude oils». Το έργο πωλήθηκε σε ανώνυμο Αμερικανό αγοραστή, σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Λίγους μήνες αργότερα, η Logchies-Prins έλαβε ένα email από τον αγοραστή, που προσφέρθηκε να δανείσει το έργο στο μουσείο «για τουλάχιστον ένα χρόνο». «Ήταν απλά ένα θαύμα», δήλωσε η Logchies-Prins.

Το μουσείο Moco, όπως και άλλα στην Ολλανδία και τον υπόλοιπο κόσμο, αναγκάστηκε να κλείσει τις πόρτες του από τον Μάρτιο έως το καλοκαίρι, ενώ παραμένουν σε ισχύ ειδικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Αυτές τις ημέρες μπορεί να περιμένει περίπου 200 επισκέπτες μια Δευτέρα, από 2.000 που το επισκέπτονταν πριν από την πανδημία.

Η ολλανδική κυβέρνηση καλύπτει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αλλά οι εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν φόρους, παρότι έχουν ελάχιστο ή μηδενικό εισόδημα.

Η Logchies-Prins δήλωσε πως δεν είχε καμία αμφιβολία ότι έκανε το σωστό, όταν αποφάσισε να πουλήσει τον πίνακα τον Ιούλιο. Το μουσείο έχει περίπου 60 υπαλλήλους, μόνιμους ή με μερική απασχόληση.

«Τον Απρίλιο και τον Μάιο πιστεύαμε ότι θα ήμασταν ασφαλείς. Ήμασταν ανοιχτοί για 4,5 χρόνια και παίρνει λίγο χρόνο για να βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό. Και εμείς το είχαμε. Το να απολύσουμε κάποιον φαινόταν τόσο άσχημο», είπε η Logchies-Prins.

«Ένιωθες την πίεση στην ομάδα. Έχουν φίλους που εργάζονται σε ξενοδοχεία και άλλα μουσεία που απολύθηκαν, οπότε φοβούνταν. Και θέλαμε να απομακρύνουμε αυτόν τον φόβο», περιέγραψε.

Όταν ενημέρωσε το προσωπικό για την πώληση, εκείνοι το εκτίμησαν. «Αλλά επίσης εκτιμούν την τέχνη. Οπότε, ευχαριστήσαμε το έργο για όλα τα καλά χρόνια και τις αναμνήσεις. Καθίσαμε όλοι μπροστά στον πίνακα, κοιτάζοντάς τον», δήλωσε περιγράφοντας πως η ίδια μαζί με 20 υπαλλήλους στάθηκαν μπροστά στο έργο για να το «αποχαιρετίσουν».

Με πληροφορίες από τον Guardian

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.