ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς είναι η ζωή μιας Δούκισσας σήμερα; Οι υποχρεώσεις και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί

Ένας σπάνιος τίτλος με πολυδιάστατο ρόλο.

Πώς είναι η ζωή μιας Δούκισσας σήμερα; Οι υποχρεώσεις και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί

Το Ηνωμένο Βασίλειο μένοντας πιστό δεκαετίες ολόκληρες στην βασιλεία του μονάρχη, συνεχίζει να παρέχει, μέσω του Βρετανικού Συστήματος απονομής Τιμών, διάφορους τίτλους, τόσο μέλη της βασιλικής οικογένειας, όσο και «κοινούς θνητούς». Και ενώ οι περισσότεροι στο άκουσμα των Royals σκέφτονται κυρίως βασιλιάδες και βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, ο τίτλος του Δούκα και της Δούκισσας, αν και δεν ακούγεται ιδιαίτερα, παρά μόνο την ημέρα του γάμου κάποιου μέλους της βασιλικής οικογένειας, σπάνια γίνεται κατανοητός ο πολυδιάστατος ρόλος που διαδραματίζει μέσα στο Παλάτι. Απο την Δούκισσα Ρόζμαρι Μίλντρεντ Σπένσερ Τσώρτσιλ, μέχρι την Δούκισσα της Κορνουάλης, aka Καμίλα και την Δούκισσα Κάθριν και Μέγκαν, ο κατάλογος με τις «σύγχρονες» Δούκισσες μοιάζει να μην έχει τέλος.

Πώς είναι η ζωή μιας Δούκισσας σήμερα; Οι υποχρεώσεις και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί
Βασίλισσα Ελισάβετ, Δούκισσα της Κορνουάλης, Δούκισσα του Κέιμπριτζ

Τι σημαίνει ο τίτλος Δούκισσα; Ο Δούκας και η Δούκισσα είναι ο υψηλότερος τίτλος ευγενείας και προέρχεται από τη λατινική λέξη dux, που σημαίνει ηγέτης. Κατά την παράδοση ο μονάρχης παραχωρούσε τον τίτλο σε ανθρώπους πιστούς στο στέμμα, σε αντάλλαγμα με στρέμματα γης ή χρήματα. Παρόλα αυτά, πρόκειται και για αξίωμα που μπορούσε να κληρονομήσει κανείς από πρόγονο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Δούκισσας Ρόζμαρι. Η βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο, παραχωρεί τον συγκεκριμένο τίτλο, την ημέρα του γάμου βασιλικών μελών, τόσο στην (μη) γαλαζοαίματη νύφη, όσο και στον γαμπρό, ο οποίος φέρει ήδη τον τίτλο του πρίγκιπα. Απο την άλλη το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου δίνει τον ανώτερο τίτλο της Μεγάλης Δούκισσας στη σύζυγο του αρχηγού της βασιλικής οικογένειας.

Η Δούκισσα, ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, αναλαμβάνει ισάξιες ευθύνες και καθήκοντα με εκείνα του Δούκα, τα οποία αφορούν δημόσια ζητήματα, εργασίες δημόσιου χαρακτήρα που υποστηρίζουν την μοναρχία, βοηθητικές υποχρεώσεις στο Παλάτι, αλλά και οικογενειακά καθήκοντα. Στα δημόσια καθήκοντα εμπεριέχονται όλες οι πράξεις που στηρίζουν το έργο του μονάρχη ή όπως στην περίπτωση της Καμίλα, η ενίσχυση της διακυβέρνησης του κληρονόμου του Βρετανικού θρόνου, του πρίγκιπα Κάρολου. Η Δούκισσα παρακολουθεί ετήσιες πολιτιστικές παραδόσεις, ταξιδεύει σε άλλες χώρες εκπροσωπώντας τον μονάρχη σε εθνικά ζητήματα παντός τύπου. Επιπλέον, η Δούκισσα είναι υποχρεωμένη να παρευρεθεί σε εκδηλώσεις ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα για την συνεργασία με φιλανθρωπικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης

Ενώ οι περισσότερες πτυχές των καθηκόντων μιας Δούκισσας βρίσκονται στο προσκήνιο της προβολής απο τα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν ορισμένες «ιδιωτικές» εργασίες, οι οποίες δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αρμόζει. Μερικές απο αυτές είναι η παρακολούθηση επιμορφωτικών συνεδρίων, η προετοιμασία ομιλιών και η παρακολούθηση της βασιλικής αλληλογραφίας. Έχει καθήκον να γνωρίζει πριν απο κάθε ταξίδι, πληροφορίες για την χώρα την οποία πρόκειται να επισκεφτεί, μελετώντας πολιτιστικές παραδόσεις και πρωτόκολλα, ώστε να αποφύγει τυχόν λάθη που θα την εκθέσουν. Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, για παράδειγμα, πραγματοποιεί τη δική της προσωπική έρευνα πριν επιλέξει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις για την προσφορά της.

Κάθριν, Δούκισσα του Κέιμπριτζ

Οι οικογενειακές υποχρεώσεις δεν λείπουν ασφαλώς απο την καθημερινή ζωή μιας Δούκισσας. Ίσως η ενασχόληση με την οικογένεια να είναι και η παλαιότερη συνήθεια – υποχρέωση που πρέπει να επιμελείται προσεκτικά κάθε Δούκισσα. Εν συντομία οι Δούκισσες βοηθούν τους συζύγους τους να εκπληρώσουν τους βασιλικούς τους ρόλους, συντονίζουν τις οικιακές δραστηριότητες με το προσωπικό και επιβλέπουν στενά την ανατροφή των παιδιών τους. Ο τελευταίος μετατρέπεται σε ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο, όταν το παιδί πρόκειται μελλοντικά να αναλάβει τον βασιλικό θρόνο.

Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος - Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Μαρία Τερέζα

Αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά της «σύγχρονης» Δούκισσας στην ηγεσία και εκπροσώπηση της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, η Δούκισσα είναι επικεφαλής του κράτους με όλη την σημασία της έννοιας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους, οι πρώην Μεγάλες Δούκισσες του Λουξεμβούργου Μαρί-Αδελαΐδα και Σαρλότ εκτελούσαν τα ίδια καθήκοντα με τον σημερινό Μεγάλο Δούκα Ερρίκο, τα οποία περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, την εκπροσώπηση της χώρας, την προώθηση του εμπορίου και την ηγεσία του στρατού της χώρας. Η σύζυγος του Δούκα, η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα εκτός απο ενεργή φιλάνθρωπος, εργάζεται πυρετωδώς δίπλα στον Δούκα για την στήριξη της χώρας.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ - Splash News

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.