ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι Ουκρανοί κάνουν τατουάζ για τον πόλεμο, για να θυμούνται για πάντα τι περνούν

Οι Ουκρανοί κάνουν τατουάζ και υποστηρίζουν τον στρατό τους με έναν ξεχωριστό τρόπο

Οι Ουκρανοί κάνουν τατουάζ για τον πόλεμο, για να θυμούνται για πάντα τι περνούν

Για τους Ουκρανούς, η φετινή άνοιξη δε θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες. Είναι μια άνοιξη γεμάτη βία, θάνατο και τρόμο. Καθώς οι άνθρωποι γύρισαν πίσω στο Κίεβο αφού τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους να το καταλάβουν, οι tattoo artists παρατήρησαν μια αυξανόμενη ζήτηση για τα τατουάζ που αποτιμούν φόρο τιμής σε αυτήν την άνοιξη, η οποία χαρακτηρίζεται από τραγωδία και βία.

Από τη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, όλο και περισσότεροι πολίτες αποτυπώνουν στο σώμα τους την κατάσταση που βιώνουν. Κάνουν τατουάζ με αντιαρματικούς πυραύλους και κοκτέιλ μολότοφ.

Οι Ουκρανοί κάνουν τατουάζ για τον πόλεμο, για να θυμούνται για πάντα τι περνούν
«Ήθελα να απαθανατίσω αυτή τη στιγμή», είπε η Mariika, μια καλλιτέχνης τατουάζ που τώρα έχει έναν σκαντζόχοιρο κατά των αρμάτων στο πόδι της και μια βόμβα μολότοφ στο χέρι της. Η Mariika είναι μια καλλιτέχνιδα από το Κίεβο. Δεν έφυγε στιγμή, έζησε τις πρώτες επιθέσεις, τους βομβαρδισμούς – τα πάντα. Μίλησε στον Guardian κι εξήγησε γιατί αποφάσισε να κάνει τατουάζ τη μολότοφ στο χέρι της και τον αντιαρματικό σκαντζόχοιρο στο πόδι της.

«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο. Η γιαγιά μου ήταν παιδί του πολέμου, αλλά οι ιστορίες της έμοιαζαν τόσο μακρινές. Δεν περίμενα ποτέ πως θα κρυβόμουν στο υπόγειο για να σωθώ από τις βόμβες»

Συνεργάστηκε με άλλους tattoo artists για μία φιλανθρωπική εκδήλωση σ’ ένα κλαμπ, το οποίο έπαψε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο. Από εκείνο το ένα βράδυ, μαζεύονται εθελοντικά σε τέτοιες σκηνές και ετοιμάζουν κοκτέιλ μολότοφ, οργανώνουν την αντίσταση και ετοιμάζουν συστήματα καμουφλάζ.

Καθένας μπορεί να πάει σ’ αυτά τα μέρη για να κάνει τατουάζ. Δεν χρειάζεται να πληρώσει κανονικά – δίνει ό,τι έχει, ό,τι μπορεί για τον ουκρανικό στρατό.

«Στην αρχή του πολέμου, ήταν αδύνατο να δουλέψουμε, δεν υπήρχαν πελάτες και κίνηση. Αλλά μετά, ο κόσμος άρχισε να ζητά τατουάζ, οπότε οργανώσαμε ένα event», είπε στον Guardian ο 34χρονος Alexander. «Μάζεψα τους φίλους μου και, κάθε Σαββατοκύριακο, είχαμε όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή καλλιτεχνών».

Μέχρι στιγμής, έχουν μαζέψει πάνω από 100.000 γρίβνα (3.220 ευρώ) για τον στρατό και έχουν σκοπό να συνεχίσουν.

Δεν κάνουν μόνο σχέδια με στρατιωτικό θέμα. Πολλοί προσπαθούν να ξεχαστούν και ζητούν γάτες, άλλοι ηλιοτρόπια που είναι το εθνικό τους λουλούδι.

«Για εμένα, όλο αυτό συμβολίζει την αντίσταση της χώρας μου», είπε η 23χρονη Nastya που έχει κάνει το δικό της τατουάζ. Πριν τον πόλεμο, εργαζόταν στα McDonald’s και προσπαθούσε να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον. Τώρα, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσει μία ακόμη μέρα, ζωντανή.

«Ήθελα να κάνω ένα τατουάζ και να θυμάμαι αυτή τη χρονική περίοδο και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτό», είπε ο Fedor, ένας 23χρονος διευθυντής πληροφορικής που πήρε τη λέξη palyanytsia – ένα παραδοσιακό ψωμί που τρώγεται συχνά σε ειδικές περιστάσεις – και την έκανε τατουάζ στο μπράτσο του.

Επειδή οι Ρώσοι δυσκολεύονται να προφέρουν την συγκεκριμένη λέξη, οι Ουκρανοί αστειεύονται ότι το ψωμί είναι ένας ανεπίσημος εθνικός «κωδικός» για τη σύλληψη πιθανών Ρώσων κατασκόπων.

Κεντρική φωτογραφία: Unsplash

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

07 Μαϊ 2024

Εβίτα Περόν: Μεσσίας της Αργεντινής ή συνένοχος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1919 στο Λος Τόλδος, ένα χωριό των αργεντίνικων πάμπας και πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1952.

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.