ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι αδιανόητες προπονήσεις 6χρονων παιδιών στην Κίνα για να γίνουν οι επόμενοι παγκόσμιοι πρωταθλητές

Οι μαθητές των αθλητικών σχολείων περνούν κανονικά βασανιστήρια, προκειμένου να φέρουν στη χώρα τους ένα χρυσό μετάλλιο. Το τίμημα της επιτυχίας είναι πολύ υψηλό.

Οι αδιανόητες προπονήσεις 6χρονων παιδιών στην Κίνα για να γίνουν οι επόμενοι παγκόσμιοι πρωταθλητές

Σπαρακτικές φωτογραφίες ενός κοριτσιού που ξεσπά σε κλάματα κατά τη διάρκεια σκληρών αθλητικών προπονήσεων στην Κίνα έχoυν προσελκύσει την προσοχή. Στις δεκαετίες του '80 και του '90, μεγάλος αριθμός παιδιών εντάχθηκε στα αθλητικά σχολεία της χώρας, όπου αναζητούνται και ετοιμάζονται οι μελλοντικοί πρωταθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα σχολεία αυτά, ωστόσο, οι μικροί μαθητές ωθούνται πολύ πέρα από τις σωματικές αντοχές τους και, μάλιστα, από την ηλικία μόλις των 6 ετών.

Οι αδιανόητες προπονήσεις 6χρονων παιδιών στην Κίνα για να γίνουν οι επόμενοι παγκόσμιοι πρωταθλητές

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι γονείς, αντιλαμβανόμενοι προφανώς την κατάσταση, άρχισαν να μην στέλνουν τα παιδιά τους εκεί, ώστε να μην τα υποβάλλουν σε αυτές τις σκληρές προπονήσεις.

Υπεύθυνος του γνωστότερου αθλητικού σχολείου της Σανγκάης επιβεβαιώνει: «Στις δεκαετίες του '80 και του '90, σχολεία σαν το δικό μας θεωρούνταν εξαιρετικά δελεαστικά. Όμως, τώρα λιγότεροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτά».

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των πρωταθλητών μειώθηκε, αλλά και αρκετά από αυτά τα σχολεία έκλεισαν. Συγκεκριμένα, από τα 3.687 αθλητικά σχολεία που υπήρχαν στην Κίνα, τώρα έχουν απομείνει 1.990.

Σύμφωνα με νέο νόμο, όσα τέτοια σχολεία υπάρχουν σήμερα είναι υποχρεωμένα να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Κάτι που σταδιακά γίνεται. Για παράδειγμα, ορισμένα δεν υποχρεώνουν πια τους μαθητές τους να μένουν έγκλειστοι σε αυτά, αλλά τους δίνουν τη δυνατότητα να μένουν στο σπίτι τους και να πηγαίνουν εκεί μόνο για τις προπονήσεις.

Επίσης, μια ακόμα σημαντική αλλαγή γίνεται προς το καλύτερο: Μέχρι σήμερα οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν τεράστια έμφαση στην αθλητική προπόνηση και παρακολουθούσαν ελάχιστα μαθήματα ευρύτερης παιδείας, Όμως, τώρα στόχος είναι, εκτός από τις αθλητικές επιδόσεις, και η συνολικότερη μόρφωση.

Yπεύθυνος σχολείου στη Σανγκάη περιγράφει: «Αρκετά αθλητικά σχολεία αλλάζουν σιγά-σιγά την τακτική τους. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Ως τώρα, υπήρχε η αντίληψη ότι η σχολική εκπαίδευση και η αθλητική προπόνηση είναι δύο διαφορετικοί δρόμοι κι αν κάποιος θέλει να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα κανονικά μαθήματα ενός σχολείου. Αυτή η πεποίθηση, όμως, είναι λάθος. Στο κάτω-κάτω, πολύ λίγοι γίνονται τελικά πρωταθλητές».

Ακόμα, λοιπόν, κι αν κάποια από τα υπάρχοντα σχολεία αντιστέκονται στις αλλαγές, παραβιάζοντας και τον σχετικό νόμο που τις επιβάλλει, η κατάσταση έχει πράγματι αρχίσει να βελτιώνεται.

Το επιβεβαιώνουν, εξάλλου, και παλιοί πρωταθλητές, οι οποίοι παραδέχονται ότι έχει γίνει βελτίωση και στις ευρύτερες γνώσεις που παρέχονται στους μαθητές. Γνώσεις, που τους προετοιμάζουν για τη ζωή μετά τους Ολυμπιακούς.

Η 25χρονη Wang Linwen, πρώην πρωταθλήτρια στις πολεμικές τέχνες, επισημαίνει από την εμπειρία της ότι οι αλλαγές, ακόμα και οι μικρές, είναι καίριας σημασίας για όσους εξακολουθούν να θέλουν να ενταχθούν σε αθλητικά σχολεία.

Όπως η ίδια περιγράφει, για πέντε χρόνια περνούσε όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε προπονήσεις και μόνο τα σαββατοκύριακα διάβαζε για τα σχολικά μαθήματα.

«Έχασα πολλά που δεν ακολούθησα το κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα», συνοψίζει. «Οι αλλαγές στα αθλητικά σχολεία είναι απαραίτητες προκειμένου οι μαθητές τους να μην βγαίνουν στην κοινωνία χωρίς να γνωρίζουν τίποτα».

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.