ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Ζούκεμπερκ δεν τα σηκώνει αυτά: Το Facebook λογόκρινε ακόμα το γυμνό άγαλμα του Ποσειδώνα

Το έχουμε ξαναπεί: η εποχή είναι ντεκαυλέ. Αλλά εκτός από αυτό είναι και ανόητη. Μεγάλη ανοησία.

Ο Ζούκεμπερκ δεν τα σηκώνει αυτά: Το Facebook λογόκρινε ακόμα το γυμνό άγαλμα του Ποσειδώνα

Το έχουμε ξαναπεί: η εποχή είναι ντεκαυλέ. Αλλά εκτός από αυτό είναι και ανόητη. Μεγάλη ανοησία. Το Facebook συνεχίζοντας τη γνωστή μηδενική ανοχή του στο γυμνό σώμα, στην εμφάνιση της σάρκας και σε οτιδήποτε παραπέμπει σε «ανθρωπίλα», λογόκρινε το γυμνό άγαλμα του Ποσειδώνα, αν και είναι Θεός και μάλιστα αρχαίος.

«Πώς ένα έργο τέχνης, το δικό μας άγαλμα του Ποσειδώνα να γίνει αντικείμενο λογοκρισίας; Αυτό είναι βλακώδες δεν έχω λόγια»

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης διέγραψε φωτογραφία με άγαλμα του Ποσειδώνα (της αναγεννησιακής περιόδου), το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της Μπολόνια. Η Ιταλίδα ιστορικός Ελίζα Μπαρμπάρι χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του αγάλματος του 16ου αιώνα για να προωθήσει την ιστοσελίδα της και το Facebook επενέβη: Η φωτογραφία κρίθηκε ακατάλληλη με την αιτιολογία ότι «η χρήση της εικόνας δεν εγκρίθηκε γιατί παραβιάζει τις οδηγίες του Facebook για τη διαφήμιση. Παρουσιάζει μια εικόνα με περιεχόμενο που είναι εξαιρετικά σεξουαλικό και το οποίο δείχνει σε μεγάλο βαθμό το σώμα, εστιάζοντας χωρίς λόγω σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Η χρήση εικόνας ή βίντεο με γυμνά σώματα ή μεγάλα ντεκολτέ δεν επιτρέπεται, ακόμη και για καλλιτεχνικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Η απάντηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μπαρμπάρι που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της της φράση: «Ναι στον Ποσειδώνα, όχι στην λογοκρισία». «Πώς ένα έργο τέχνης, το δικό μας άγαλμα του Ποσειδώνα να γίνει αντικείμενο λογοκρισίας; Αυτό είναι βλακώδες δεν έχω λόγια! Χιλιάδες άνθρωποι βγάζουν φωτογραφία καθημερινά… Δεν υπάρχει τέλος στην άγνοια» τόνισε σε βρετανικά ΜΜΕ.

Κι ενώ οι αρχαίοι Έλληνες, ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Ραφαέλ δεν είχαν πρόβλημα με το γυμνό, ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ προφανώς είχε, για μερικές ώρες τουλάχιστον, καθώς οι υπεύθυνοι του μέσου κοινωνικής δικτύωσης αναγνώρισαν τελικά το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη για το «κατέβασμα».

Η νέα άστοχη κίνηση του Facebook προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και σχολίων στους χρήστες του, ένα από τα πιο πετυχημένα ήταν να ντύσουν το Θεό με κόκκινο σλιπάκι του hipster.

Είναι αξέχαστη, άλλωστε η γκάφα του Facebook, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τον Οκτώβριο, όταν «κατέβασε» βίντεο με θέμα τον καρκίνο του μαστού διότι οι υπεύθυνοι έκριναν ότι το περιεχόμενο ήταν προκλητικό.

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.