ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι για την Μαρία Κάλλας, μια συγκινητική ιστορία

Μία ιστορία από την συναρπαστική ζωή της της κορυφαίας ερμηνεύτριας.

Το Δεκέμβρη του 1958 έπρεπε να τραγουδήσει τη Νόρμα στη Ρώμη ανοίγοντας τη σεζόν, αλλά ξαφνικά αρρώστησε. Είχε σχεδόν κλείσει η φωνή της, όμως η Μαρία συμφώνησε να κάνει την παράσταση για να μην χαλάσει την επίσημη πρώτη στην οποία θα παραβρίσκονταν και ο Ιταλός Πρόεδρος. Πριν να σηκωθεί η αυλαία ανήγγειλαν πως παρά την αδιαθεσία της η Μαρία Κάλλας θα προσπαθούσε να τραγουδήσει. Παρά την αναγγελία ωστόσο το ρωμαϊκό κοινό της φέρθηκε με αρκετά μεγάλη αγριότητα. Καθώς αυξανόταν η αποδοκιμασία και τα σφυρίγματα η Μαρία άρχιζε να θυμώνει όλο και πιο πολύ με αυτή τη βάρβαρη συμπεριφορά.

Καθώς έβγαινε από τις κουίντες η Μαρία γύρισε στην αμπιγιέζ της και επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Μπέτυ Ντέιβις είπε: "Δέστε τις ζώνες σας, η διαδρομή θα είναι ανώμαλη".

Όταν έφτασε το πρώτο διάλειμμα, έκανε απλώς μεταβολή και γύρισε στο ξενοδοχείο της. Η διεύθυνση του θεάτρου την παρακάλεσε να ξαναγυρίσει, θυμίζοντάς της την παρουσία του Προέδρου, η Μαρία όμως ήταν αμετάπειστη. Εκείνη τη νύχτα είχε μαζευτεί ένα εξαγριωμένο πλήθος έξω από το ξενοδοχείο της και για μήνες ολόκληρους ήταν το αντικείμενο κάθε δυνατής επίθεσης από τον Τύπο. Για ένα διάστημα έμεινε έξω από το φως της δημοσιότητας, αλλά τον Απρίλη ήταν υποχρεωμένη να εμφανιστεί στη Σκάλα σε μια επανάληψη της Anna Bolena της περασμένης χρονιάς, που είχε σκηνοθετήσει ο Λουκίνο.

Όλα τα θεωρεία ήταν κατάμεστα και σαν ένδειξη διαμαρτυρίας κανείς δεν είχε φορέσει την κατάλληλη ενδυμασία- πολλοί άντρες δεν φορούσαν καν γραβάτες και οι γυναίκες δε φορούσαν τα κοσμήματά τους. Στην όπερα αυτή, η ηρωίδα εμφανίζεται πολύ λίγο στην πρώτη πράξη. Η πραγματική της είσοδος γίνεται στη δεύτερη πράξη και όταν πια έφτασε αυτή η ώρα η ένταση στη Σκάλα ήταν απίστευτη. Καθώς έβγαινε από τις κουίντες η Μαρία γύρισε στην αμπιγιέζ της και επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Μπέτυ Ντέιβις είπε: "Δέστε τις ζώνες σας, η διαδρομή θα είναι ανώμαλη".

Και με αυτά τα λόγια βγήκε στη σκηνή, στάθηκε ακίνητη για μια στιγμή με τα πόδια στερεωμένα ανοιχτά, σχεδόν σαν να ετοιμαζόταν να παλέψει. Ένας περίεργος ήχος σαν παγερός άνεμος σάρωσε το ακροατήριο.

Η Μαρία στάθηκε ακίνητη, ώσπου ο ήχος καταλάγιασε και μετά άρχισε να τραγουδάει όπως δεν την είχα ακούσει ποτέ να τραγουδάει: με αφάνταστη τελειότητα και τρομακτική δύναμη. Όταν τελείωσε, μια απόλυτη σιγή βασίλεψε για ένα δευτερόλεπτο. Και μετά, εντελώς απρόσμενα, ο μαέστρος Τζιαναντρέα Γκαβατζένι έκανε κάτι που ποτέ δεν ξαναείδα να γίνεται, ούτε πριν ούτε μετά: άφησε κάτω την μπαγκέτα του και άρχισε να χειροκροτάει. Το θέατρο σείστηκε από τα χειροκροτήματα- η Μαρία είχε νικήσει.

To βίντεο είναι από την Norma, το 1958, στη Ρώμη

(απόσπασμα από το βιβλίο ΤΖΕΦΙΡΕΛΙ, η αυτοβιογραφία του Φράνκο Τζεφιρέλι, εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ, μετάφραση Μαρίνα Λώμη)

H μεγάλη ντίβα, ήταν προσωπική του φίλη και την είχε σκηνοθετήσει στις όπερες "Νόρμα", "Λα Τραβιάτα" και "Τόσκα"

Read Next

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.