ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Έλληνας που μετακόμισε με την οικογένειά του στον Αρκτικό Κύκλο ζει κάθε μέρα Χριστούγεννα

«Είναι πιο εύκολο σε τέτοια μέρη να αρχίσει να... πιστεύεις ξανά σε νεράιδες, ξωτικά και φυσικά τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη» λέει ο Γιώργος Φραντζόγλου.

Ο Έλληνας που μετακόμισε με την οικογένειά του στον Αρκτικό Κύκλο ζει κάθε μέρα Χριστούγεννα

Πριν από τέσσερα χρόνια, η ζωή του Γιώργου Φραντζόγλου και της οικογένειάς του άλλαξε ριζικά.

Εγκατέλειψαν την Ελλάδα και μετακομίσαν μόνιμα με τη σύζυγο και τα δίδυμα παιδιά τους στο παγωμένο Ροβανιέμι της Φιλανδίας. Εκεί, ψηλά στον Αρκτικό κύκλο, χίλια χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι, στο βορειότερο σημείο της Ευρώπης, ξεκίνησε να εργάζεται ως «γητευτής» των ταράνδων, να κάνει διαδρομές στο Βόρειο Σέλας, αλλά και εκδρομές με σνόουμομπιλ έχοντας πάντα για γείτονά του τον... Άγιο Βασίλη.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Φραντζόγλου ασχολείται ως οδηγός δραστηριοτήτων στο Ροβανιέμι. Τον χειμώνα οργανώνει για τους τουρίστες βόλτες με έλκηθρα, με ταράνδους ή σκυλιά, διαδρομές για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, εκδρομές με σκι και χιονοπέδιλα, ενώ τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες συνοδεύει τους ενδιαφερόμενους σε σαφάρι άγριων ζώων, αλλά και σε ψάρεμα, κανό, τρέκινγκ και παρατήρηση του Ήλιου του Μεσονυχτίου.

Ο Έλληνας που μετακόμισε με την οικογένειά του στον Αρκτικό Κύκλο ζει κάθε μέρα Χριστούγεννα
«Ήμασταν πάντα άνθρωποι του βουνού. Και σ' εμένα και στη γυναίκα μου άρεσαν οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο χειμώνας, το χιόνι και εργαστήκαμε πάρα πολλά χρόνια σε ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα σε δραστηριότητες αναψυχής»

Από τον Οκτώβριο και μετά, ο ίδιος και η οικογένειά του αρχίζουν να ζουν από κοντά το απόλυτο «παραμύθι» των Χριστουγέννων. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Φραντζόγλου εξηγεί πώς πήρε την απόφαση με τη σύζυγό του να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μετακομίσουν σε μία περιοχή του φινλανδικού βορά, όπου οι θερμοκρασίες τον χειμώνα φτάνουν τους -30 και -35 βαθμούς Κελσίου.

«Ήμασταν πάντα άνθρωποι του βουνού. Και σ' εμένα και στη γυναίκα μου άρεσαν οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο χειμώνας, το χιόνι και εργαστήκαμε πάρα πολλά χρόνια σε ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα σε δραστηριότητες αναψυχής. Ως άνθρωπος που δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, σήμερα απορώ πώς ζούσα στην Ελλάδα!», λέει χαρακτηριστικά.

Ο εγκλιματισμός της οικογένειας ήρθε γρήγορα, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και του ότι -όπως ο ίδιος αναφέρει- δεν υπάρχουν άλλοι Έλληνες στην περιοχή. «Ο κόσμος εδώ, συνηθισμένος ίσως στο να έχει διάδραση με άλλες εθνικότητες εξαιτίας του τουρισμού, είναι πιο ζεστός και φιλικός σε σχέση με την υπόλοιπη Φινλανδία», εξηγεί ο κ. Φραντζόγλου, που το μόνο που, όπως παραδέχεται, τού λείπει κάποιες φορές από την Ελλάδα είναι «ένας καφές ή ένα ποτήρι κρασί με παρέα σε χαλαρούς ελληνικούς ρυθμούς».

Όταν τα δίδυμα παιδιά του ζητούν κάποιο δώρο ή παιχνίδι και ο ίδιος τους εξηγεί πως θα πρέπει να κάνουν υπομονή για να το αποκτήσουν... αυτά τού απαντούν: «Εντάξει, θα πάμε να το ζητήσουμε από τον Άγιο Βασίλη»!

Παρά τις σκληρές συνθήκες, δέλεαρ για έναν μετανάστη, όπως τονίζει, παραμένει όλο τον χρόνο η μαγεία που εκπέμπει ο τόπος: «το χωριό του Άγιου Βασίλη, η ατμόσφαιρα, το δάσος, το τοπίο, κάνουν κάθε ενήλικα να νιώσει παιδί εδώ. Είναι πιο εύκολο σε τέτοια μέρη να αρχίσει να... πιστεύεις ξανά σε νεράιδες, ξωτικά και φυσικά τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη».

Μάλιστα, ο κ. Φραντζόγλου χαριτολογώντας λέει πως το σπίτι όπου κατοικεί σήμερα η οικογένειά του είναι τόσο κοντά σε αυτό του Άι Βασίλη, σε σημείο που όταν τα δίδυμα παιδιά του ζητούν κάποιο δώρο ή παιχνίδι και ο ίδιος τους εξηγεί πως θα πρέπει να κάνουν υπομονή για να το αποκτήσουν... αυτά τού απαντούν: «Εντάξει, θα πάμε να το ζητήσουμε από τον Άγιο Βασίλη»!

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: ΑΜΠΕ/Γιώργος Φρατζόγλου

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

20 Οκτ 2025

Οι 10 νέες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην Αθήνα τώρα

Από τον Juergen Teller και τον Paolo Colombo έως τον Stanley Whitney και μία έκθεση φόρος - τιμής στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, τα εικαστικά ραντεβού του Οκτωβρίου είναι πολλά και σημαντικά.

18 Οκτ 2025

Ειρήνη Παππά: Με εντυπωσιακό grecian καφτάνι στα γυρίσματα ιταλικής ταινίας το 1971

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ειρήνης Παππά στο "Roma Bene".

Περισσότερα από

Stories

18 Οκτ 2025

you are invited | Πρώτη ματιά στην έκθεση του θρυλικού φωτογράφου Juergen Teller στο Onassis Ready

Στον νέο χώρο του Ιδρύματος Ωνάση, ο Juergen Teller στήνει τον δικό του φωτογραφικό κόμβο, προτάσσοντας την αλήθεια έναντι του αψεγάδιαστου.

17 Οκτ 2025

Γιατί οι γυναίκες σταυρώνουν τα πόδια τους χωρίς να το καταλαβαίνουν;

Τι λένε οι επιστήμονες για αυτή την ενστικτώδη κίνηση;

17 Οκτ 2025

Αποκλειστικό | Η ταινία ντεμπούτο της Charli XCX στη μεγάλη οθόνη κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα

Η "Έκρηξη / Erupcja", μετά την παρουσίαση της σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, έρχεται και στη χώρα μας κάνοντας πανελλήνια πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

16 Οκτ 2025

Movie Review | After The Hunt: Η Julia Roberts επιστρέφει πιο ώριμη, γοητευτική και αινιγματική από ποτέ

Ο George Satsidis γράφει για τη νέα κινηματογραφική σύμπραξη της Julia Roberts με τον Luca Guadagnino.

16 Οκτ 2025

Καποδίστριας | Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης υπογράφει μία ταινία αφιερωμένη στον Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη.

16 Οκτ 2025

31 χρόνια πριν: Το νυφικό της Ελένης Ράντου που έγραψε ιστορία στον γάμο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Ένα νυφικό, ένα χαμόγελο και μια ιστορία αγάπης που άντεξε στον χρόνο.

16 Οκτ 2025

Όταν η Κατίνα Παξινού συνάντησε τον Αλέν Ντελόν - μια ιστορική στιγμή στη Βενετία του 1960

Μια φωτογραφία, δύο μύθοι, κι ένα βλέμμα που ένωσε δύο εποχές.

15 Οκτ 2025

Reese Witherspoon | Υπογράφει το πρώτο της μυθιστόρημα μαζί με τον "βασιλιά" των θρίλερ

Για το πρώτο της μυθιστόρημα, η διάσημη ηθοποιός ζήτησε τη βοήθεια ενός μετρ του είδους, του Harlan Coben.

14 Οκτ 2025

Τζοκόντα | Πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το αριστούργημα του Αμίλκαρε Πονκιέλλι θα παρουσιαστεί σε περιορισμένο αριθμό στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.