Γράφει η Άντζελα Ζιούτη angelaziouti@yahoo.gr

Οι γιορτές ήρθαν. Κι ενώ ανάβουμε τα λαμπάκια και στολίζουμε το δέντρο, ακόμη δεν μάθαμε, τελικά από πού είναι ο Άι Βασίλης; Μήπως είναι από την Καισάρεια; Μήπως από ένα χωριό κοντά στο Ροβανιέμι, ακριβώς πάνω στον Αρκτικό Κύκλο, στην Φινλανδία; Ή μήπως πάλι έρχεται από το Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής; Φαίνεται πως δεν φτάνουν μόνο η λευκή μακριά γενειάδα, τα μικροσκοπικά γυαλιά μυωπίας που στερεώνονται στην άκρη της μύτης και ο κόκκινος σκούφος με την άσπρη φούντα για να γίνει κάποιος Άι Βασίλης. Αλλά, πρέπει να φοιτήσει και σε ειδική σχολή! Ακόμη κι αν η ατμόσφαιρα είναι εορταστική, τα μαθήματα απαιτούν πραγματικά συγκέντρωση και κόπο.

Στη διδαχθείσα ύλη, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται παιδική ψυχολογία, νοηματική γλώσσα, διήγηση παραμυθιών και επικοινωνιολογία. Αυτή η πρωτότυπη σχολή του Άι Βασίλη, ιδρύθηκε στο Μίσιγκαν από τον Τσαρλς Χόουαρντ, έναν Αμερικανό αγρότη που φαντάστηκε ευγενέστερους και φιλικότερους Άι Βασίληδες, από αυτούς που συνάντησε τις ημέρες των Χριστουγέννων στο κατάστημα Lord and Taylor στο Μπάφαλο. Οι Άι Βασίληδες που θα ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους θα είναι πανέτοιμοι, με ένα σακί στον ώμο και ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη, φορώντας την κατακόκκινη στολή να αφήσουν τα δώρα των παιδιών κάτω από το στολισμένο δέντρο. Είτε κατέβουν από την καμινάδα, είτε φτάσουν με το έλκηθρο, τα εκατοντάδες δώρα τους θα είναι η έμπρακτη απάντηση τους στα γράμματα σαν κι αυτό των παιδιών: «Είμαι 8 χρόνων. Μερικοί από τους μικρούς μου φίλους λένε ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης. Ο μπαμπάς μου λέει, αν βρεις δώρα κάτω από το δέντρο υπάρχει. Παρακαλώ, πείτε μου την αλήθεια, υπάρχει ο ‘Άγιος Βασίλης;».


Τώρα που έχετε όλη την άνεση του χρόνου μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, σκεφθείτε το: Η σχολή του Μίσιγκαν περιλαμβάνει μόνο σαράντα ώρες διδασκαλίας, και σας ετοιμάζει για μία αξιόλογη θέση εργασίας, με κύριο καθήκον να δίνετε την ευτυχία μόνο, στους μικρούς σας φίλους! Ακόμη κι αν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων κουραστείτε διπλά για να τα καταφέρετε, ως στρουμπουλοί παππούδες να προλάβετε όλα τα παιδιά μέσα σε μια νύχτα - ο αριθμός τους στις πέντε γωνιές του πλανήτη, υπολογίζετε στα 2 δισεκατομμύρια – όλο τον υπόλοιπο καιρό θα ταΐζετε τους τάρανδους, θα τυλίγετε τα κουτιά με τα δώρα και θα διαβάζετε με την ησυχία σας τα γράμματα των παιδιών. Μια δουλειά, στην οποία θα μπορείτε να προσφέρετε μέχρι τα βαθειά σας γεράματα. Εξάλλου, τότε η λευκή γενειάδα θα είναι φυσική.

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη.

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

 

Φωτό: Caleb Woods

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS