ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μικρή Βρετανία»: Ο Έλληνας αρχιτέκτονας, Γιώργος Καράμπελας, ζει στο Λονδίνο του νεόκοπου Brexit

«Η επόμενη μέρα στη Βρετανία βρίσκει τους remainers εξουθενωμένους από την απογοήτευση, ενώ τους brexiteers ικανοποιημένους ύστερα από 3+ χρόνια αγώνα».

«Μικρή Βρετανία»: Ο Έλληνας αρχιτέκτονας, Γιώργος Καράμπελας, ζει στο Λονδίνο του νεόκοπου Brexit

Ο λαϊκισμός μπορεί να κερδίζει συνεχώς έδαφος ανά την υφήλιο, έχει όμως ένα φανερά αδύνατο σημείο, την ίδια την πραγματικότητα. Από τη στιγμή που έρχεται στην εξουσία, παύει να υπάρχει ο λόγος της ύπαρξής του. Αυτοί που τον στήριξαν δεν είναι πια καταπιεσμένες μάζες, ενώ η «νέα τάξη πραγμάτων» και τα «σκοτεινά κέντρα ελέγχου» τους έκαναν τη χάρη να έρθουν στην εξουσία που μέχρι πρότινος τόσο πολύ χλεύαζαν.

Η επόμενη μέρα στη Βρετανία βρίσκει τους remainers εξουθενωμένους από την απογοήτευση, ενώ τους brexiteers ικανοποιημένους ύστερα από 3+ χρόνια αγώνα. Δεν ήταν εύκολο αυτό που κατάφεραν. Η Ελλάδα το 2015, με μια κυβέρνηση σαφέστατα πιο «κατάλληλη» ιδεολογικά αλλά ακατάλληλη σε υπόβαθρο και οργάνωση, δεν τόλμησε ένα τέτοιο άλμα. Θα τα καταφέρει άραγε η Βρετανία;

Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει μεγαλόπνοα σχέδια και προγράμματα ενώ οι γνώστες της οικονομικής πραγματικότητας προειδοποιούν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Στο τέλος του χρόνου θα αρχίσουν τα δύσκολα, δηλαδή οι επίπονες διαπραγματεύσεις στους επιμέρους τομείς του εμπορίου, όπου η Βρετανία θα επιχειρήσει να πετύχει το ακατόρθωτο(;), δηλαδή μια ευνοϊκότερη συμφωνία με τις χώρες της Ε.Ε. από αυτήν που είχε ως μέλος της. Αν αποτύχει, αυτό θα φανερώσει και τη ματαιότητα του Brexit, που τότε όχι μόνο δεν θα έχει φέρει τα όσα υποσχόταν ως εγχείρημα αλλά θα έχει καταστεί εξαιρετικά επιζήμιο, λόγω του κόστους υλοποίησης του.

Την ίδια στιγμή, η Σκωτία ζητάει ξανά το δικαίωμα στην ανεξαρτησία της, και δεν θα ήταν απίθανο να το καταφέρει. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αγγλία μερικά χρόνια νωρίτερα χρησιμοποιούσε τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. ως δόλωμα για τους Σκωτσέζους, απειλώντας ότι αυτοί δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν ως ανεξάρτητο κράτος. Η Ευρώπη πλέον είναι ελεύθερη να υποδεχτεί τη Σκωτία ως νέο μέλος σε ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της. Η Βόρεια Ιρλανδία θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να ακολουθήσει. Άραγε πόσο μικρή θα μπορούσε να καταλήξει η μεγαλύτερη αυτοκρατορία που γνώρισε ο πλανήτη μας;

Παιδικό Πάρτι 2050 μ.Χ.

Παρακολουθώντας μια συνέντευξη του Τόνι Μπλερ στον Independent ξεδιπλώνεται μπροστά μου ολοφάνερα η ανοησία της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο πρώην πρωθυπουργός -μισητός πλέον από τη βάση του κόμματός του λόγω του πολέμου στο Ιράκ-, μας μεταφέρει στο έτος 2050, στη γενιά των εγγονιών του. Τότε, οι χώρες με μεγάλη έκταση και πληθυσμό, και ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, θα κανονίζουν τους όρους του παιχνιδιού παγκοσμίως. Αμερική, Κίνα, Ινδία, Ρωσία. Ο έμπειρος πολιτικός περιγράφει πως ο μόνος τρόπος για να μπορεί μια χώρα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τις παραπάνω είναι να φτιάξει ισχυρές συμμαχίες, να παρουσιάζεται ως «ενιαίο μέτωπο».

Μια τέτοια ασπίδα είναι η ιδέα της Ε.Ε. που φέρνει χώρες μεσαίου/μικρού μεγέθους κάτω από την ίδια ομπρέλα συμφερόντων. Τότε μόνο μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα,την Πορτογαλία η τη Βρετανία να κοιτάξει κατάματα την Κίνα η την Αμερική και να διαπραγματευτεί ως «ενήλικας στο τραπέζι» της εξουσίας. Γιατί η φωνή τους θα κουβαλάει τη στήριξη 512 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών. Με τις όποιες διαφορές τους αλλά με τα κοινά τους συμφέροντα προστατευμένα. Καθισμένοι πλέον στο τραπέζι των μεγάλων και όχι συμμετέχοντας στο πάρτι των παιδιών.

*Ο Γιώργος Καράμπελας είναι αρχιτέκτονας με έδρα το Λονδίνο. Αποφοίτησε απο το E.Μ.Π. και συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκώβης πάνω στον ψηφιακό σχεδιασμό. Έχει εργαστεί για διεθνή γραφεία αρχιτεκτονικής (SOM, Populous) και είναι ιδρυτής της ομάδας Parallel Collective.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

"Μην αγχώνεσαι, θα γίνεται όλο και χειρότερο"

Όταν η άβγαλτη Νταϊάνα συνάντησε την γεμάτη αυτοπεποίθηση Γκρέις Κέλι.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.