ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σε ποιά πόλη του κόσμου ανοίγει παράρτημα το μουσείο του Λούβρου;

Το εμβληματικό μουσείο γίνεται franchise και μοιάζει παράλογο.

Σε ποιά πόλη του κόσμου ανοίγει παράρτημα το μουσείο του Λούβρου;

Πριν από λίγο καιρό το Λούβρο στο Παρίσι αναγκάστηκε να αποχωριστεί για αρκετούς μήνες την πανέμορφη Νίκη της Σαμοθράκης προκειμένου το αριστουργηματικό γλυπτό της Ελληνιστικής Εποχής να συντηρηθεί και να «φρεσκαριστεί» πριν πάρει ξανά την θέση του στον κορυφή στης επιβλητικής μαρμάρινης σκάλας του εμβληματικού μουσείου. Όταν το άγαλμα επέστρεψε πολλοί έμειναν με το στόμα ανοικτό, όχι όμως από θαυμασμό αλλά περισσότερο από την έκπληξη που αισθάνθηκαν μπροστά στο γεγονός ότι το άγαλμα, στα πλαίσια της συντήρησης, είχε καθαριστεί υπερβολικά πολύ, έχοντας χάσει όλη την γοητευτική πατίνα τόσων και τόσων αιώνων. Η Νίκη της Σαμοθράκης ήταν πια μία άλλη, πεντακάθαρα, ολόλευκη, σα να είχε μόλις κατασκευαστεί.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μία μακριά συζήτηση σχετικά με το αν η συγκεκριμένη κίνηση των συντηρητών και των υπεύθυνων του μουσείου είχε την οποιαδήποτε λογική, αν η προσπάθεια να τα κάνουμε όλα καινούργια και σύχρονα είναι εν τέλει προβληματική, το debate συνεχίζεται ακόμα και μάλλον θα αποκτήσει άλλη διάσταση τώρα που τα έργα για την κατασκευή ενός παραρτήματος του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι έχουν ολοκληρωθεί.

Σε ποιά πόλη του κόσμου ανοίγει παράρτημα το μουσείο του Λούβρου;
Το παράρτημα μου Λούβρο θα ανοίξει στις 11 Νοεμβρίου.

Το συγκεκριμένο παράρτημα βρίσκεται στο νησί Σααντιγιάτ, μέσα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει την υπογραφή του Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ και είναι ένα βήμα πριν ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στα εγκαίνια θα παραβρεθεί και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Και κάπου εδώ ξεκινάει η συζήτηση: ποια είναι η σημειολογία πίσω από ένα «παράρτημα» του Λούβρου; Μπορεί να γίνει francise ένα μουσείο σαν κι αυτό; Και τι συμβαίνει τελικά στην πολιτιστική ταυτότητα των πραγμάτων που μέσα στα πλαίσια της δημοτικότητας τους καταλήγουν να παγκοσμιοποιούνται αδιακρίτως και γίνονται προϊόν προς εξαγωγή; Και πάνω απ' όλα, μπορεί να υπάρξει Λούβρο εκτός Παρισιού κι αν ναι τι Λούβρο θα είναι αυτό;

Οι άνθρωποι πίσω από την σύλληψη της ιδέας του παραρτήματος έχουν ένα αρκετά δυνατό και επίκαιρο αντιεπιχείρημα. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανσουάζ Νισέν «Το μουσείο αυτό αποτελεί την «κοινή απάντηση του Παρισιού και του Αμπού Ντάμπι σε μια στιγμή που ο πολιτισμός δέχεται επίθεση». Με λίγα λόγια, αυτή είναι η προσπάθεια της μεγάλης Αραβικής χώρας να φέρει τους κατοίκους τους πιο κοντά στον Δυτικό πολιτισμό δίνοντας τους μία πραγματική ευκαιρία να τον καταλάβουν, να τον αγαπήσουν και κα' επέκταση να κατανοήσουν πώς κάτι τόσο όμορφο δεν είναι ο εχθρός.

Στις 23 μόνιμες γκαλερί θα εκτεθούν 600 έργα τέχνης, των οποίων τα 300 αποτελούν δανεισμό 13 γαλλικών μουσείων για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Η Γαλλία θα προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της, θα δανείσει έργα τέχνης και θα οργανώσει προσωρινές εκθέσεις έναντι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ανάμεσα στα δάνεια αυτά θα είναι η ελαιογραφία σε ξύλο «La Belle Ferronnière» του Λεονάρντο ντα Βίντσι που θα μεταφερθεί από το Μουσείο του Λούβρου, «Ο Βοναπάρτης διασχίζει τις ‘Αλπεις» του Ζαν-Λουί Νταβίντ (Βερσαλλίες) και η «Αυτοπροσωπογραφία» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Μουσείο Ορσέ)

Όμως η μεγάλη πλειονότητα των έργων θα αναφέρεται στην αρχαία ιστορία των πολιτισμών και των θρησκειών που απεικονίζεται κυρίως από την έκθεση ενός φύλλου του Μπλε Κορανίου, μιας Βίβλου στη γοτθική γλώσσα και μιας Πεντατεύχου, καθώς και βουδιστικών και ταοϊστικών κειμένων.

Μακέτα του νέου παραρτήματος.

Την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού και Πολιτισμού του Αμπού Ντάμπι προσπάθησε να εξηγήσει την λογική του παραρτήματος λέγοντας ότι ο κύριος σκοπός είναι να σταλεί «ένα μήνυμα ανοχής», δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαλίφα αλ Μουμπάρακ, πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού και Πολιτισμού του Αμπού Ντάμπι. Δίπλα στο Λούβρο, δύο ακόμη μουσεία –το Γκούγκενχαϊμ και το Ζαγιέντ– θα δουν το φως στο νησί Σααντιγιάτ, γεγονός που δείχνει τη σημασία που δίνουν οι τοπικές αρχές στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην καρδιά του Κόλπου, μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης.

Το έργο είναι το αποτέλεσμα διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2007 ανάμεσα στο Παρίσι κα το Αμπού Ντάμπι διάρκειας 30 ετών, που προβλέπει ότι η Γαλλία θα προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της, θα δανείσει έργα τέχνης και θα οργανώσει προσωρινές εκθέσεις έναντι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Read Next

27 Νοε 2023

To 1971 που όλες φορούσαν πλατφόρμες, εκείνος σχεδίασε το "Cherry Shoe", την πρώτη γόβα-στιλέτο

Ο Manolo Blahnik, o πρίγκηπας που χάρισε σε κάθε κορίτσι από ένα χρυσό γοβάκι, κλείνει τα 81 του χρόνια.

27 Νοε 2023

Οι θαυμάστριες του έκαναν ουρά για να τον δουν, λιποθυμούσαν στο πέρασμά του, μάζευαν ακόμα και τις γόπες από τα τσιγάρα του

"Δεν υπήρχε γυναίκα που να του αρνήθηκε ποτέ τίποτα. Οι γυναίκες τον αγάπησαν αλλά κι εκείνος τις λάτρεψε. Ήταν ο αγαπημένος - και ίσως ο πιο ταλαντούχος- ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου.

Περισσότερα από

Stories

26 Νοε 2023

"Επισκέπτες νιώθουν το βάρος μιας αόρατης παρουσίας να κάθεται στην άκρη του κρεβατιού τους"

Η στοιχειωμένη ιστορία του αληθινού ξενοδοχείου που ενέπνευσε τη "Λάμψη" του Στίβεν Κινγκ, του βιβλίου που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

24 Νοε 2023

Οι τελευταίες μέρες του Φρέντι Μέρκιουρι όπως τις θυμήθηκε η παντοτινή αγάπη του Μαίρη Όστιν

Ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε δηλώσει για την Όστιν ότι "θα την αγαπάει μέχρι την τελευταία του πνοή". Σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου του 1991 "σιώπησε" για πάντα η θεϊκή αυτή φωνή.

24 Νοε 2023

Η Τζένη Καρέζη με νυφικό στη δεξίωση του γάμου της με τον Κώστα Καζάκο

Το γαμήλιο party έλαβε χώρα στο διαμέρισμα του ζευγαριού στα Ιλίσια, παρουσία εκλεκτών προσώπων της βιομηχανίας του ελληνικού κινηματογράφου.

23 Νοε 2023

Κλάους Κίνσκι: " Δεν πρέπει να μιλάμε για τον πατέρα μου. Ήταν ένας τερατώδης ηθοποιός κι ένα ανθρώπινο τέρας"

Ο Κλάους Κίνσκι, ή αλλιώς ανθρώπινο τέρας όπως τον χαρακτηριζουν οι κακοποιημένες κόρες του πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 1991 αλλά στην κηδεία του παρευρέθηκε μόνο ο μικρός του γιος Νικολάι Κίνσκι.

23 Νοε 2023

Εμανουέλ Μακρόν: Η throwback φωτογραφία πριν γνωρίσει την Μπριζίτ

Πριν γίνει Πρόεδρος ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν κι εκείνος παιδί.

23 Νοε 2023

Τα "γκράφιτι" που έσωσαν την τιμή της Αθήνας: Ένα ντοκουμέντο χαραγμένο στα μάρμαρα του Παρθενώνα

Τα χαράγματα σε τοίχους και κίονες αποτελούν αποδείξεις του αδιάσπαστου βίου της από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

23 Νοε 2023

Πέτερ Λίντμπεργκ: Ο φωτογράφος των ‘90s που επινόησε τον όρο super models

"Ομορφιά είναι αυτό που σου δίνει το κουράγιο να είσαι ο εαυτός σου", έλεγε ο φωτογράφος που άλλαξε τους κανόνες στη μόδα και την αντίληψη της ομορφιάς.

22 Νοε 2023

Όταν η Ρίτα Σακελλαρίου αφιέρωνε το πιο εμβληματικό λαϊκό σουξέ της δεκαετίας του ΄90 στον Κώστα Ευριπιώτη

Μια συγκινητική, άγνωστη λεπτομέρεια για τον αγαπημένο ηθοποιό και τη μοναδική λαϊκή τραγουδίστρια που γεννήθηκε σαν σήμερα.

21 Νοε 2023

"Oι Εραστές": Η τραγική ιστορία πίσω από τον πιο διάσημο πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ

Το πανέμορφο, σουρεαλιστικό έργο κουβαλάει μέσα του μία πικρή, σκληρή ιστορία που στοίχειωσε τον σπουδαίο ζωγράφο στα παιδικά του χρόνια.

21 Νοε 2023

Άννα Συνοδινού: Η σπουδαία κυρία της ελληνικής τραγωδίας που εγκατέλειψε την 16χρονη πολιτική της καριέρα μέσα σε λίγα λεπτά

Έμεινε στην ιστορία ως μια μεγάλη ηθοποιός αλλά είχε και μια αξιοσημειώτη πορεία ως βουλευτής. Απαρνήθηκε όμως περήφανα τα αξιώματα.