ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λαίδη Τζέιν Γκρέι: Η άγνωστη και τραγική ιστορία της βασίλισσας των εννέα ημερών

Μια από τις πιο συναρπαστικές και τραγικές μορφές στην ιστορία των Τιδόρ.

Λαίδη Τζέιν Γκρέι: Η άγνωστη και τραγική ιστορία της βασίλισσας των εννέα ημερών

Πριν από λίγες ημέρες, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σπίτι της παιδικής ηλικίας της τραγικής Λαίδης Τζέιν Γκρέι που εκτελέστηκε το 1554. Οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Leicester εργάζονται στο πάρκο Bradgate Park από το 2015 για να ανακαλύψουν την ιστορία του σπιτιού και βρήκαν μια σειρά πέτρινες δομές κάτω από τα κτίρια από κόκκινο τούβλο.

Η Λαίδη Τζέιν Γκρέι παραμένει μια από τις πιο συναρπαστικές και τραγικές μορφές στην ιστορία των Τιδόρ. Γιαγιά της ήταν η Μαρία Τιδόρ.

Η Τζέιν είχε ονομαστεί κληρονόμος στο αγγλικό θρόνο με τη θέληση του θείου της, Ερρίκου του 8ου, αλλά μόνο αν ο γιος του Εδουάρδος και οι κόρες του, Μαρία και Ελισάβετ, πέθαιναν χωρίς παιδιά.

Σύμφωνα με τους όρους της Τρίτης Πράξης Διαδοχής (1544) και της τελευταίας θανατικής ποινής του Henry VIII (1547), οι Σάφολκ, από τους οποίους καταγόταν η λαίδη Τζέιν, θα κληρονομούσαν το θρόνο στην απίθανη περίπτωση που τα παιδιά του βασιλιά θα πέθαιναν άτεκνα. Αυτό το σχέδιο αγνοούσε εντελώς τα παιδιά της μεγαλύτερης αδελφής του Ερρίκου, Μαργαρίτας, της πρώην βασίλισσας των Σκωτσέζων. Ο Ερρίκος δεν νοιαζόταν για τη Μαργαρίτα και, το πιο σημαντικό, δεν ήθελε να πέσει ο αγγλικός θρόνος στα χέρια της Σκωτίας. Το απίθανο συνέβη, όταν και τα τρία παιδιά του Ερρίκου πέθαναν άτεκνα και η δυναστεία των Τιδόρ πέθανε μαζί με την Ελισάβετ Α΄ το 1603.

Στη διαθήκη του, γραμμένη στο χέρι του, ο Εδουάρδος, ο μεγαλύτερος των τριών παιδιών του Ερρίκου, έγραψε ότι και οι δύο αδερφές του ήταν "παράνομες και όχι νόμιμα γεννημένες" και άφησε τον θρόνο στην Προτεστάντισσα ξαδέρφη του, Λαίδη Τζέιν Γκρέι, και στους απογόνους της.

Στη διαθήκη του ο Εδουάρδος, ο μεγαλύτερος των τριών παιδιών του Ερρίκου έγραψε ότι και οι δύο αδερφές του ήταν "παράνομες και όχι νόμιμα γεννημένες" και άφησε τον θρόνο στην Προτεστάντισσα ξαδέρφη του, Λαίδη Τζέιν Γκρέι, και στους απογόνους της.

Η Τζέιν είχε μεγαλώσει, με τις δύο αδερφές της, στο Bradgate. Αυτό ήταν το κύριο οικογενειακό σπίτι στην άκρη του δάσους Charnwood. Ήταν ένα όμορφο και πολυτελές κτήμα, κατάλληλο για το ημιβασιλικό καθεστώς των Γκρέι. Οι γονείς τους ήταν γνωστοί για την αγάπη τους για την ιππασία, το κυνήγι, το χόκεϊ και τον τζόγο. Ενώ εκείνοι περνούσαν χρόνο στο Λονδίνο, οι κόρες τους παρέμεναν στο Bradgate, στα χέρια ικανών υπηρετών. Η γκουβερνάντα της Τζέιν ήταν μια γυναίκα που ονομαζόταν Έλεν και θα παρέμενε μαζί της μέχρι την εκτέλεση της Τζέιν. Είναι πιθανό ότι η Τζέιν έλαβε την τυπική εκπαίδευση ανώτερης τάξης κοριτσιού - η πρωταρχική της έμφαση θα ήταν να ενσταλάξει τους καλούς τρόπους και τις «θηλυκές» αρετές της υπακοής και της ευγένειας. Γνώριζε ελληνικά, εβραϊκά και λατινικά.

Λαίδη Τζέιν Γκρέι: Η άγνωστη και τραγική ιστορία της βασίλισσας των εννέα ημερών
Πριν από λίγες ημέρες, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σπίτι της παιδικής ηλικίας της τραγικής Λαίδης Τζέιν Γκρέι που εκτελέστηκε το 1554. Οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Leicester εργάζονται στο πάρκο Bradgate Park από το 2015 για να ανακαλύψουν την ιστορία του σπιτιού και βρήκαν μια σειρά πέτρινες δομές κάτω από τα κτίρια από κόκκινο τούβλο.

Η Αικατερίνη Παρ, η τελευταία σύζυγος του Ερρίκου, παντρεύτηκε μετά τον θάνατο του τελευταίου τον Τόμας Σέιμουρ. Είχε αποσυρθεί από το βασίλειο μετά την ενθρόνιση του Εδουάρδου ΣΤ΄, αν και παρέμεινε κοντά στο Λονδίνο. Το αρχοντικό της, Chelsea, βρισκόταν στα προάστια. Ήταν ένα άνετο σπίτι από τούβλα με σύγχρονες ανέσεις. Καθώς είχε καλές σχέσεις με τα παιδιά του πρώην συζύγου της, κάλεσε την πριγκίπισσα Ελισάβετ και την ξαδέρφη της Τζέιν Γκρέι να μείνουν μαζί της. Εκεί, η Τζέιν διδάχτηκε ελληνικά, εβραϊκά και λατινικά, καθώς και θρησκευτικές διδασκαλίες.

Η Τζέιν παρέμεινε με την Αικατερίνη μέχρι τον θάνατό της λίγο μετά από τη γέννηση της κόρης της, Μαρίας Σέιμουρ.

Ο Τζον Ντάντλεϋ κατάλαβε και φοβόταν την ενθρόνιση της Μαρίας, καθώς το πιθανότερο ήταν να χάσει το κεφάλι του. Θα μπορούσε, φυσικά, να προσπαθήσει να παντρέψει την πριγκίπισσα Ελισάβετ με τον άγαμο γιο του, Γκίλφορντ. Γιατί δεν το έκανε; Η αλήθεια ήταν ότι η Ελισάβετ Τιδόρ, σχεδόν είκοσι ετών, θεωρείτο πολιτική διάνοια - δεν θα ήταν ποτέ το πιόνι του Ντάντλεϋ. Επομένως, αποφάσισε να παντρέψει τον Γκίλφορντ με την Τζέιν Γκρέι.

Έτσι, στις 25 Μαΐου 1553, η Τζέιν παντρεύτηκε τον Γκίλφορντ στην κατοικία του Ντάντλεϊ στο Λονδίνο, στο Durham House. Ο Εδουάρδος δεν παραβρέθηκε γιατί ήταν πάρα πολύ άρρωστος. Άφησε τον θρόνο στην Λαίδη Τζέιν Γκρέι και στους άρρενες απογόνους της. Πέθανε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης 6 Ιουλίου.

Ήταν η αρχή του τέλους για την Τζέιν Γκρέι. Την ημέρα του θανάτου του Εδουάρδου η Τζέιν ανακηρύχθηκε βασίλισσα.

Ήταν η αρχή του τέλους για την Τζέιν Γκρέι. Την ημέρα του θανάτου του Εδουάρδου η Τζέιν ανακηρύχθηκε βασίλισσα.

Αλλά εκείνη την ημέρα το Συμβούλιο έλαβε μια επιστολή από τη Μαρία. Εξέφρασε την έκπληξή της ότι δεν είχε μάθει το θάνατο του αδελφού της αυτή, η κληρονόμος του. Επιπλέον, ότι είχαν εντολή να τη διακηρύξουν βασίλισσα στο Λονδίνο. Απάντησαν υπενθυμίζοντάς της ότι ήταν νόθα και ανίκανη να κληρονομήσει «το Αυτοκρατορικό Στέμμα αυτού του βασιλείου». Έπρεπε να επιδείξει την υπακοή της στην «Κυρίαρχη Λαίδη Τζέιν» και να στραφεί στις αρχές.

Η Τζέιν έμεινε στον θρόνο μόλις εννέα μέρες ως πιόνι του Ντάντλεϊ. Η Μαρία, την οποία η ιστορία αποκάλεσε Bloody Mary, κατέλαβε την εξουσία και τη φυλάκισε στον Πύργο του Λονδίνου. Ωστόσο, δεν είχε σκοπό να την εκτελέσει, γιατί καταλάβαινε πως την είχαν εκμεταλλευτεί.

Την περίοδο εκείνη, η Μαρία σχεδίαζε τον γάμο της με τον Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας. Οι σύμβουλοί της την έπεισαν πως, παρ' όλο που η Τζέιν ήταν ηθικά αθώα, ήταν επικίνδυνη για τη βασιλεία της και ίσως χάλαγε τον γάμο της με τον Φίλιππο. Η Μαρία πείστηκε. Έδωσε μια τελευταία ευκαιρία στην Τζέιν να αλλαξοπιστήσει και να γίνει καθολική αλλά εκείνη αρνήθηκε. Έτσι, η αναβληθείσα ποινή της Τζέιν ανακλήθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Η Τζέιν εκτελέστηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1554. Ο εκτελεστής της ζήτησε να σταθεί στο άχυρο. Η ψυχραιμία της κατέρρευσε για μια μικρή στιγμή. Του ψιθύρισε, «Προσεύχομαι να με σκοτώσεις γρήγορα» και γονάτισε. Ο εκτελεστής της έδεσε ένα μαντήλι γύρω από τα μάτια της. Τα τελευταία της λόγια ήταν: «Κύριε στα χέρια σου, παραδίδω το πνεύμα μου».

Ήταν το τέλος της Λαίδης Τζέιν Γκρέι, της βασίλισσας που βασίλεψε για εννιά μέρες.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Μαρ 2023

Στιβ ΜακΚουίν: "Δεν μ’ αρέσει να συζητάω για βλακείες, γιατί δεν με βοηθάει πουθενά"

Ο Στιβ ΜακΚουίν ήταν ο βασιλιάς του κουλ. Τελεία. Και παύλα.

Περισσότερα από

Stories

23 Μαρ 2023

Ο μεγάλος έρωτας της Ελίζαμπεθ Τέιλορ για τον γκέι συμπρωταγωνιστή της Μοντγκόμερι Κλιφτ

Η Ελίζαμπεθ που έφυγε σαν σήμερα, μπορούσε να έχει όποιον ήθελε, αλλά εκείνη ήθελε αυτόν που δεν μπορούσε να έχει.

23 Μαρ 2023

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νόρα Βαλσάμη, Ζωή Λάσκαρη: Τρεις Κυρίες στα μπουζούκια

Το ρετρό κλικ των τριών σταρ σε βραδινή έξοδο δίπλα στον Κώστα Αρζόγλου.

23 Μαρ 2023

Μαρί Σαντάλ – Ολυμπία Γλύξμπουργκ: Ρετρό κλικ αποδεικνύει την εντυπωσιακή ομοιότητα μητέρας και κόρης

Η Μαρία Ολυμπία γύρισε τον χρόνο στο παρελθόν, δημοσιεύοντας μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της μητέρας της.

21 Μαρ 2023

Μανώλης Χιώτης: Ο ξυλοδαρμός από τα όργανα της Χούντας , η καντάδα στον Μίκη Θεοδωράκη και ο περίεργος θάνατός του

Η άγνωστη ιστορία του σπουδαίου συνθέτη που γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1920 και πέθανε 21 Μαρτίου του 1970, ανήμερα των 50ων γενεθλίων του.

20 Μαρ 2023

"Είχα φρέσκιες μελανιές κάθε μέρα": Η καταστροφική σχέση του Γουίλιαμ Χαρτ και της Μάρλι Μάτλιν

Οι δύο ηθοποιοί ήταν ζευγάρι στη ζωή τη δεκαετία του '80. Μόνο που πίσω από τη λάμψη κρυβόταν μια ακόμα ιστορία κακοποίησης.

20 Μαρ 2023

Έρωτας είναι η αιτία: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τον Αύγουστο του Παπάζογλου

Για ένα μοιραίο ανικανοποίητο έρωτα που έγραψε ο αξέχαστος ερμηνευτής και συνθέτης με το κόκκινο φουλάρι που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου του 1948.

19 Μαρ 2023

Από πού πήραν το όνομά τους οι μεγαλύτεροι δρόμοι της Αθήνας;

Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Λένορμαν, Σταδίου, Ερμού, Φωκίωνος Νέγρη, Κατεχάκη. Η ιστορία πίσω από τα ονόματα.

19 Μαρ 2023

Σίλβια Κριστέλ: Ο βιασμός, τα ναρκωτικά, οι ακρότητες. Η συγκλονιστική ζωή της διάσημης Εμμανουέλας

Στις ταινίες ήταν μια ερωτική ύπαρξη με ακαταμάχητο κορμί και έντονη σεξουαλικότητα. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια πληγωμένη γυναίκα.

19 Μαρ 2023

Ούρσουλα Άντρες: "Με έκανε σταρ ένα μπικίνι"

Ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Φρανκ Σινάτρα αλλά και ο Τζέιμς Ντιν λίγο πριν το θάνατό του είναι ανάμεσα στους επώνυμους που έχουν συνδεθεί με το πανέμορφο κορίτσι του Μποντ.