
Ο Kόντο Νισιμούρα γεννήθηκε στο Τόκιο το 1989 και μεγάλωσε μέσα σε βουδιστικούς ναούς καθώς ο πατέρας του ήταν ιερέας. Σπούδασε στο διάσημο Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη και αμέσως μετά άρχισε να εργάζεται ως make-up artist τόσο στην Εβδομάδα Μόδας της μητρόπολης, όσο και στον διαγωνισμό ομορφιάς Μις Κόσμος. Για τον ίδιο «ομορφιά είναι η δυνατότητα να βρίσκεις την ομορφιά» και με αυτό ως μότο πορεύεται προσφέροντας τις υπηρεσίες του και στο παγκόσμιο κοινό μέσω των βίντεο του. Σε αυτά παραδίδει μικρά μαθήματα μακιγιάζ, ιδίως για τρανς άτομα, τα οποία καθοδηγεί βήμα- βήμα πώς να επιτύχουν θαρραλέα look που ίσως θαύμαζαν πάντοτε αλλά δεν ήξεραν πώς να τα φτιάξουν.
Η μόδα και η ομορφιά είναι ο δικός του δρόμος και μάλιστα έχει κάνει πολλές συνεργασίες. Ωστόσο, το 2015 επέστρεψε στην Ιαπωνία με νέο στόχο: να γίνει Βουδιστής μοναχός. Πήρε το πτυχίο του από τη σχολή Pure Land. «Όταν ήμουν στη ΝΥ ή ταξίδευα στην Ευρώπη ένιωθα πως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις στεκόντουσαν εμπόδιο στο να είναι κανείς ο εαυτός του. Όταν μελετούσα για τον Βουδισμό τον απεχθανόμουν γιατί αναρωτιόμουν πώς μπορεί κανείς να απελευθερωθεί με το να τραγουδά; Όμως η μητέρα μου, που είναι πιανίστρια μού είχε πει πριν πεις ότι απεχθάνεσαι τον Μότσαρτ, θα πρέπει να έχεις μελετήσει πρώτα το έργο του. Θα πρέπει να αναλύσεις τις συνθέσεις, να τις παίζεις και μετά να διαμορφώσεις άποψη».
Έτσι κι έκανε. «Δεν είχα στην ουσία άποψη για τον Βουδισμό, για αυτό αποφάσισα να σπουδάσω ώστε να γίνω μοναχός και να δω αν μπορεί να με βοηθήσει να εξελιχθώ ως άνθρωπος». Αφιερώνοντας δυο χρόνια από τη ζωή του σε αυτόν τον σκοπό συνειδητοποίησε ότι:
«ο Βουδισμός υποστηρίζει τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους και υποστηρίζει πως όλοι μπορούν να απελευθερωθούν εξίσου. Η ουσία του Βουδισμού είναι να βοηθάς τους ανθρώπους και όχι να διατηρείς μια παραδοσιακή εικόνα».
Ο Kόντο Νισιμούρα άρχισε να διαμορφώνει την ταυτότητα του με τέτοιον τρόπο ώστε να χωρούν σε αυτή όλες του οι ψηφίδες. Και η σεξουαλικότητά του και η κλίση του προς τη μόδα και την ομορφιά, οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις, αλλά και η επιθυμία του να βοηθήσει τους άλλους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο τους και να απελευθερωθούν.
Άρχισε να γίνεται διάσημος μετά την εμφάνισή τους στο ριάλιτι Queer Eye: We’re in Japan κι έκτοτε έχει μιλήσει ως ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής σε διεθνείς οργανισμούς και Πανεπιστήμια, όπως στο Yale και στο Stanford, αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη. Μάλιστα, το περιοδικό Time τον ανακήρυξε ως έναν από τους ηγέτες της επόμενης γενιάς. Επιπλέον, το βιβλίο του This Monk Wears Heels, που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τους αναγνώστες του μέσα από πληροφορίες για τον βουδισμό και «μια ιδέα make-up», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μερικές από τις πεποιθήσεις του Kόντο Νισιμούρα:
-«Προτιμώ να κάνω κατά κάποιο τρόπο εμετό τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου πάνω στο χαρτί ή μιλώντας σε ανθρώπους. Οι σκέψεις είναι σαν φαντάσματα. Αν δεν τις κάνεις κάτι χειροπιαστό, θα σε στοιχειώσουν. Αν γράψεις όμως τις σκέψεις σου, τις κάνεις κάτι που μπορείς να δεις, δεν μπορούν να σε φοβίσουν πια. Είναι σαν να ανάβεις τα φώτα σε ένα στοιχειωμένο σπίτι της Disneyland. Δεν φοβάσαι πια γιατί ξέρεις γιατί και πώς».
-«Κάτι άλλο για το οποίο μιλά ο Βουδισμός είναι πώς όλα έχουν κάποιο λόγο. Κανείς δεν προσπαθεί πραγματικά να σε κάνει να αισθανθείς θυμό ή λύπη- η συμπεριφορά κάποιου προς εσένα είναι μάλλον ένα καθρέφτισμα του τι περνούν οι ίδιοι. Αν κατορθώσεις να δεις τα πράγματα από απόσταση γράφοντας τις σκέψεις και τις εμπειρίες σου και αναλύοντάς τις θα σου είναι πιο εύκολο να δεις πώς οι άλλοι σκέφτονται τη δική τους κατάσταση προβάλλοντάς την σε εμάς».
Και μια συμβουλή: «Είναι αμαρτία να λες ψέματα στην καρδιά σου. Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να συντονίζεσαι με τον κόσμο γύρω σου χωρίς να λες ψέματα στον εαυτό σου. Το υπενθυμίζω διαρκώς στον εαυτό μου γιατί είναι ο μόνος τρόπος να κάνεις ευτυχισμένους τους πάντες, ακόμα και αν πρέπει να πας ενάντια στις προσδοκίες της κοινωνίας ή της κοινότητάς σου».
Κεντρική εικόνα: Kodo Nishimura
Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram