ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Κατέστρεψαν το μέλλον μας»: Η οργή της νέας γενιάς Βρετανών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

To 75% των Βρετανών ηλικίας 18-24 ετών ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Τώρα, διακατέχονται από έντονο θυμό, απογοήτευση και πανικό για το μέλλον τους.

«Κατέστρεψαν το μέλλον μας»: Η οργή της νέας γενιάς Βρετανών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Στη νεότερη γενιά Βρετανών φαίνεται πως θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της εξόδου από την ΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ 18 και 24 ετών τάχθηκε υπέρ του «Bremain», ενώ οι έφηβοι υποστηρίζουν ότι, στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα, θα έπρεπε να είχε δοθεί και σε εκείνους δικαίωμα συμμετοχής. Τώρα, σχολιάζουν με πολύ καυστικό τρόπο το αποτέλεσμα, κατηγορώντας τις μεγαλύτερες γενιές ότι «πήραν καταστροφική απόφαση για ένα μέλλον, που, ούτως ή άλλως, δεν τους ανήκει». Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Είμαι περήφανη που ανήκω στη μειοψηφία»

«Σήμερα το πρωί, το newsfeed μου στα social media είχε γεμίσει με σχόλια απογοητευμένων ανθρώπων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι, υπέρ της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Το μέλλον μας καθορίστηκε από στενόμυαλες, μεγαλύτερες γενιές, που απλώς θα καθίσουν παράμερα και θα παρακολουθούν τα όνειρά μας να εξασθενούν. Είμαι πολύ απογοητευμένη που η χώρα μου χειραγωγείται από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Και, σε αυτό το δημοψήφισμα, είμαι πολύ περήφανη που άνηκα στη μειοψηφία».

Λουσίντα Τζόουνς, 20 ετών

«Κατέστρεψαν το μέλλον μας»: Η οργή της νέας γενιάς Βρετανών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

«Δεν μπόρεσα να ψηφίσω στην πιο σημαντική πολιτική απόφαση που πήραν ποτέ οι Βρετανοί»

«Είμαι 17 ετών, μαθήτρια. Χθες το βράδυ λήφθηκε μια απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον μου. Η έξοδος από την ΕΕ αποφασίστηκε χωρίς η δική μου φωνή να μπορέσει να ακουστεί. Δεν είχα τη δυνατότητα, λόγω ηλικίας, να συμμετάσχω στην πιο σημαντική απόφαση που η Βρετανοί έχουν πάρει ποτέ. Και το γεγονός ότι και οι άλλοι 16χρονοι-17χρονοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, μου φαίνεται εντελώς αντιδημοκρατικό. Το μέλλον μας έχει αλλάξει εντελώς. Δεν θα έχουμε τα οφέλη που είχαν οι γονείς μας και οι άλλες, προηγούμενες γενιές, όπως να μετακινούμαστε ελεύθερα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Και, προσωπικά, είμαι πολύ θυμωμένη με αυτή την απόφαση».

Έριν Μινόγκ, 17 ετών

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μείνω εδώ, όπου η δουλειά μου δεν θα εκτιμάται»

«Είμαι απογοητευμένη και θλιμμένη. Φοβάμαι για το μέλλον της δικής μου γενιάς και των επόμενων. Οι επιστήμονες λαμβάνουν πολύ μικρή χρηματοδότηση από τη Βρετανία και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους πόρους της ΕΕ και τη συνεργασία μαζί της. Θέλω να τελειώσω το διδακτορικό μου και μετά, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μείνω εδώ, όπου η δουλειά μου δεν θα εκτιμάται και κάθε μέρα θα αγωνίζομαι για να βρω χρηματοδότηση. Δεν θα εκπλαγώ αν, μέσα στα επόμενα χρόνια, οι περισσότεροι νέοι επιστήμονες εγκαταλείψουν τη χώρα για να βρουν δουλειά αλλού».

Κίρστεν Ντάτον, 25 ετών

«Μας πρόδωσαν οι προηγούμενες γενιές»

«Είμαι 17 ετών και θα γίνω 18 σε λίγες μέρες. Σήμερα το πρωί ξύπνησα, έχοντας προδοθεί από την ίδια μου την πατρίδα. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι η απόφαση λήφθηκε από ανθρώπους που δεν θα ζήσουν τις επιπτώσεις για όσα χρόνια θα τις ζήσουμε εμείς. Θεωρώ ότι προδόθηκα από τις μεγαλύτερες γενιές, που δεν θα επηρεαστούν από τη βιαιότητα της ψήφου τους».

Άμπι Κίρκμπι, 17 ετών

«Το μέλλον μου και το μέλλον των φίλων μου καταστράφηκε»

«Σήμερα, νιώθω αηδιασμένος που είμαι Βρετανός. Μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες κατέστρεψαν το μέλλον που δεν ανήκει στους ίδιους. Το μέλλον το δικό μου και των φίλων μου, καταστράφηκε. Δεν ξέρω τι να κάνω. Κάθομαι σε μια γωνιά, χωρίς να είμαι πια περήφανος για τη χώρα μου, ούτε για τους ανθρώπους που με περιβάλλουν. Όσοι ψήφισαν την έξοδο από την ΕΕ, μας έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση».

Μάθιου Χίλινγκ, 18 ετών

«Η τεράστια αβεβαιότητα για τη μελλοντική ζωή μάς παραλύει»

«Δεν έχω νιώσει ποτέ λιγότερο Βρετανίδα. Για όσους ψήφισαν έξοδο λόγω της μετανάστευσης, προφανώς ξεχνούν ποιος τους φροντίζει όταν μεγαλώνουν και αρρωσταίνουν, ποιος κρατά τα παιδιά τους όταν είναι μικρά, ποιος διατηρεί τα σπίτια τους καθαρά και πόσα άλλα έχουν προσφέρει οι μετανάστες στη χώρα. Επίσης, τρέμω για το μέλλον μου. Ποιος ξέρει αν οι γονείς μου θα έχουν χρήματα για να με στείλουν στο Πανεπιστήμιο; Όπως και όλοι οι φίλοι μου, είμαι έτοιμη να ξεσπάσω σε κλάματα. Η τεράστια αβεβαιότητα που υπάρχει μάς παραλύει».

Άνι, 16 ετών

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.