
Δέκα εκατομμύρια δουλειές στους δημιουργικούς τομείς χάθηκαν το 2020 εξαιτίας την πανδημίας. Παράλληλα η μεταφορά των πολιτιστικών δρώμενων στο διαδίκτυο καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση των καλλιτεχνών, σύμφωνα με έρευνα της Unesco.
H Όντρεϊ Αζουλάι, γενική διευθύντρια της Unesco, του τομέα πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε στην εισαγωγή: «ο Covid οδήγησε σε πρωτοφανή κρίση στον πολιτισμό. Σε όλο τον κόσμο, μουσεία, σινεμά, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, χώροι για δημιουργία και καλλιχνικές ανταλλαγές- έκλεισαν τις πόρτες τους».
«Αυτό που ήταν ήδη μία αβέβαιη κατάσταση για πολλούς δημιουργούς έγινε απλώς ακατόρθωτο, απειλώντας πλέον και την πολιτισμικής διαφορετικότητα».

Στη μελέτη «Αναδιαμορφώνοντας τις Πολιτικές για τη Δημιουργικότητα», έκτασης 328 σελίδων, επισημαίνεται το εξής παράδοξο: πως παρότι ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας είναι ένας από τους πλέον ταχέως αναπτυσσόμενους, παράλληλα είναι και από τους πιο ευάλωτους.
Στη μελέτη «Αναδιαμορφώνοντας τις Πολιτικές για τη Δημιουργικότητα», έκτασης 328 σελίδων, επισημαίνεται το εξής παράδοξο: πως παρότι ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας είναι ένας από τους πλέον ταχέως αναπτυσσόμενους, παράλληλα είναι και από τους πιο ευάλωτους.
Τα κονδύλια των Κυβερνήσεων για τη στήριξη του δημιουργικού τομέα μειωνόταν σταθερά εδώ και χρόνια, πριν ακόμα την πανδημία. Όμως ο Covid οδήγησε στην κατάρρευση των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας.
Η Unesco καλεί τώρα τις Κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα προστασίας για τους καλλιτέχνες, θέτοντας κατώτατο μισθό, καλύτερες συντάξεις και επιδόματα ασθενείας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιπλέον η ψηφιοποίηση οδήγησε στην περαιτέρω ενίσχυση των εκατομμυριούχων του διαδικτύου. Για τους περισσότερους καλλιτέχνες το διαδίκτυο ως πλαίσιο δημιουργικότητας δεν τους εξασφάλισε επαρκές εισόδημα για να συνεχίσουν την καλλιτεχνική τους πορεία.
Ο Ερνέστο Οττόνε, βοηθός διευθυντής του πολιτιστικού τομέα είπε: «δημιουργήθηκε το εξής πάλι παράδοξο, ενώ η παγκόσμια ανάγκη για κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων έχει αυξηθεί, ωστόσο την ίδια ώρα εκείνοι που δημιουργούν τέχνη, βρίσκουν πολύ δύσκολα δουλειά». Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ξανασκεφτούμε πως χτίζουμε ένα εργασιακό περιβάλλον σταθερό και συμπεριληπτικό για τους καλλιτέχνες που έχουν τόσο σημαντικό ρόλος στην παγκόσμια κοινωνία μας».
«Πρέπει να ξανασκεφτούμε πως χτίζουμε ένα εργασιακό περιβάλλον σταθερό και συμπεριληπτικό για τους καλλιτέχνες που έχουν τόσο σημαντικό ρόλος στην παγκόσμια κοινωνία μας».

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως αν επιβιώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας το οφείλουμε στη μουσική, στα βιβλία, στις κινηματογραφικές ταινίες και στις τηλεοπτικές σειρές υψηλού επιπέδου, στο θέατρο και στον χορό. Τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους καλλιτέχνες του κόσμου.
Πηγή: The Guardian
Kεντρική εικόνα- φωτογραφίες: istock images
Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram