ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα ντοκιμαντέρ για τον έρωτα και την πιο κουλ μορφή ανθρώπινης ελευθερίας

Η ταινία για τη σχέση του Λέοναρντ Κόεν με την Μαριάν Ιλέν

Ένα ντοκιμαντέρ για τον έρωτα και την πιο κουλ μορφή ανθρώπινης ελευθερίας

Ύδρα, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '60. Το μικρό, ήσυχο νησί του Αργοσαρωνικού λειτουργεί στις συνειδήσεις του διεθνούς τζετ σετ ως ο απόλυτος προορισμός κοσμοπολιτισμού και κουλ ελευθεριότητας. Ένα μαγικό απομακρυσμένο μέρος στην άλλη άκρη του κόσμου όπου τα πράγματα κυλούσαν τόσο χαλαρά και ελεύθερα που «οι άνθρωποι ήταν διατεθειμμένοι να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια για τα συναντήσουν».

Τουλάχιστον αυτή ήταν η φράση ενός καλού φίλου της Νορβηγίδας Μαριάν Ιλέν, της ψιλόλιγνης εντυπωσιακής κοπέλας που ταξίδεψε από την χώρα της μέχρι το γραφικό νησί της Ελλάδας με τον γιο της, ένα αγοράκι μερικών μόλις μηνών που είχε αποκτήσει από τον πρώην σύντοφο της. Η Ιλέν προσγειώθηκε στην Ύδρα αναζητώντας αυτό για το οποίο εύχονταν τα περισσότερα παιδιά που είχαν πιστέψει σε έναν πιο γλυκό και φιλικό κόσμο την δεκαετία του '60. Βιβλία, μουσική και τραγούδι σε ένα δίκαιο σύμπαν όπου κανείς δεν θα βιαζόταν αρκετά και γι'αυτό το λόγο δεν θα χρειαζόταν να ανησυχεί μήπως σκοντάψει σε κακοτοπιές.

Ένα ντοκιμαντέρ για τον έρωτα και την πιο κουλ μορφή ανθρώπινης ελευθερίας
Η Ιλέν προσγειώθηκε στην Ύδρα αναζητώντας αυτό για το οποίο εύχονταν τα περισσότερα παιδιά που είχαν πιστέψει σε έναν πιο γλυκό και φιλικό κόσμο την δεκαετία του '60.

Η ιστορία λέει πως η Μαριάν πράγματι τα βρήκε όλα αυτά στο πρόσωπο ενός νέου, εκκολαπτόμενου ποιητή από τον Καναδά που είχε φτάσει στην Ελλάδα λίγο νωρίτερα για να απομονωθεί και να γράψει ανενόχλητος. Ο Λέοναρν Κόεν, αρκετά χρόνια πριν ειδοποιηθεί από κάποια φίλη του πως η εναλλακτική σκηνή της Νέας Υόρκης είχε χάσει το μυαλό της με τους στίχους του ποιήματος του"Suzanne" και τρέξει πίσω στην Αμερική για να ξεκινήσει μία αδιανόητα πετυχημένη μουσική καριέρα, είχε ζήσει για περίπου 10 χρόνια στον τόπο που αγαπήσε όσο κανέναν, δημιουργώντας, γνωρίζοντας ντόπιους και πιάνοντας τον εαυτό του να αισθάνεται ανεπανόρθωτα ερωτευμένος με την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.

Στον έρωτα του για την χώρα μας ήρθε να προστεθεί και ο έρωτας του για την Μαριάν, την γυναίκα που έχει μείνει στην ιστορία ως «η μούσα» του και με την οποία δημιούργησε ένα θυελλώδη μεν, ελεύθερο δε δεσμό, ζώντας τελικά περισσότερο χώρια της παρά μαζί της.

Η ιστορία λέει πως η Μαριάν πράγματι τα βρήκε όλα αυτά στο πρόσωπο ενός νέου, εκκολαπτόμενου ποιητή από τον Καναδά που είχε φτάσει στην Ελλάδα λίγο νωρίτερα για να απομονωθεί και να γράψει ανενόχλητος.

Ωστόσο οι παλαιότεροι κάτοικοι της Ύδρας έχουν ακόμα να θυμούνται. Το όμορφο ζευγάρι που διέσχιζε μαζί, χεράκι-χεράκι, τα σοκάκια του νησιού πριν ανοίξει την ψηλή, μπλε πόρτα του σπιτιού του και χαθεί για μέρες ολόκληρες στο εσωτερικό. Το χαριτωμένο αγοράκι που είχαν πάντα μαζί τους, ο Κόεν δέχθηκε το παιδί της Μαριάν σα να ήταν δικό του παιδί, το φρόντιζε και το αγαπούσε.

Τα χρόνια πέρασαν. Ο Λέοναρντ Κόεν έγινε ο πιο σημαντικός τραγουδοποιός του Καναδά, η Μαριάν επέστρεψε στη Νορβηγία όπου έπιασε δουλειά σαν γραμματέας, παντρεύτηκε και απέκτησε κι άλλα παιδιά. Εκείνος έγραψε γι' αυτή μερικά από τα πιο διάσημα τραγούδια του, εκείνη δήλωσε πως την πρώτη φορά που τα άκουσε η ζωή της καταστράφηκε για πάντα. Δεν είναι γνωστό αν οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά πάντως ο σπουδαίος μουσικός της έστειλε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο της το 2016.

. Ο Λέοναρντ Κόεν έγινε ο πιο σημαντικός τραγουδοποιός του Καναδά, η Μαριάν επέστρεψε στη Νορβηγία όπου έπιασε δουλειά σαν γραμματέας, παντρεύτηκε και απέκτησε κι άλλα παιδιά.

«Λοιπόν, Marianne, έφτασε αυτή η ώρα που παραμεγαλώσαμε και τα σώματά μας αρχίζουν να καταρρέουν.

Νομίζω πως θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα.
Θέλω να ξέρεις πως είμαι σε απόσταση αναπνοής πίσω σου - αν απλώσεις το χέρι σου νομίζω ότι μπορείς να αγγίξεις το δικό μου! Να ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα, για την ομορφιά σου και τη σοφία σου, αλλά δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, γιατί τα γνωρίζεις καλά. Τώρα όμως, θέλω απλά να σου ευχηθώ να έχεις ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη. Σου στέλνω απέραντη αγάπη. Τα λέμε σύντομα...»

Λίγο καιρό μετά έφυγε κι εκείνος, πιστός στο ραντεβού του. Σήμερα ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στην κοινή ζωή και τη σχέση τους έχει κυκλοφορήσει με την σκηνοθετική ματιά του Nick Bloomfield και τον τίτλο "Words of Love". Η πολυσυζητημένη ταινία έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας την 1η Μαρτίου του 2019, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου ο βραβευμένος σκηνοθέτης έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει ο ίδιος μία ιστορία που νιώθει πολύ προσωπική. Άλλωστε έτρεφε και εκείνος για τη Μαριάν Ιλέν τα πιο βαθιά συναισθήματα. Τη γνώρισε το 1968 όταν βρέθηκε στην Ύδρα ως νεαρός φωτογράφος και έγινε φίλος της και στη συνέχεια εραστής της.

Ωστόσο οι παλαιότεροι κάτοικοι της Ύδρας έχουν ακόμα να θυμούνται. Το όμορφο ζευγάρι που διέσχιζε μαζί, χεράκι-χεράκι, τα σοκάκια του νησιού πριν ανοίξει την ψηλή, μπλε πόρτα του σπιτιού του και χαθεί για μέρες ολόκληρες στο εσωτερικό.

Τώρα ο ίδιος αφηγείται την ιστορία της γυναίκας που έζησε αυτό που πολλές εκεί έξω θα ήθελαν να μπορούσαν να είχαν ζήσει.

Read Next

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.