
Όταν πέθανε ο πατέρας της Λόρι Τότσε τον Μάρτιο, μπορούσε να έχει κοντά του μόνο δύο μέλη της οικογένειάς του, λόγω των περιορισμών της πανδημίας της COVID-19, που είχε ήδη ξεσπάσει. Λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα νόσησε και η μητέρα της και όταν έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, δεν της επιτρεπόταν να δέχεται επισκέψεις.
«Είναι 87 ετών. Δεν έχει iPhone ούτε κανέναν άλλο τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μας» θυμάται η Τότσε σήμερα, σε ρεπορτάζ του Good Morning America. «Μπήκε στο νοσοκομείο και καθώς την απομάκρυναν από εμένα, δεν ήξερα πότε θα την ξαναδώ».
Τελικά, η Τότσε κατάφερε να μιλήσει με τη μαμά της στο τηλέφωνο με τη βοήθεια των νοσηλευτών, ένα τηλεφώνημα που φυσικά δεν μπορούσε να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία της. Τότε, έμαθε για ένα πρόγραμμα που διεξαγόταν στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, στο Λόουελ της Μασαχουσέτης, που επέτρεπε σε συγγενείς και φίλους να στείλουν φωτογραφίες τους, ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό να γεμίσει, με αυτές, το δωμάτιο των ασθενών. Έτσι κι έκανε, στέλνοντας μια δική της φωτογραφία στη μητέρα της, για να δεχτεί, αμέσως μετά, ένα τηλεφώνημα από εκείνη και να την ακούει να της μιλάει, για πρώτη φορά μετά από καιρό, ενθουσιασμένη.
Ένα πρόγραμμα που διεξάγεται στο νοσοκομείο του Λόουελ της Μασαχουσέτης επιτρέπει σε συγγενείς και φίλους να στείλουν φωτογραφίες τους, ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό να γεμίσει, με αυτές, το δωμάτιο των ασθενών
Η Τότσε επωφελήθηκε από το πρόγραμμα Pictures for Patiens (Φωτογραφίες για Ασθενείς), πρωτοβουλία μιας νοσηλεύτριας στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, της Τζίνα Μπαρμπιέρι.
Η 30χρονη νοσοκόμα εμπνεύστηκε την ιδέα όταν της τηλεφώνησε μια παλιά φίλη, ο πατέρας της οποίας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όπου δούλευε η Μπαρμπιέρι. Όταν η νοσοκόμα ρώτησε τη φίλη της τι μπορούσε να κάνει για να τη βοηθήσει, το αποτέλεσμα της κουβέντας τους ήταν η φίλη της να στείλει στην Μπαρμπιέρι μερικές οικογενειακές φωτογραφίες, τις οποίες η νοσηλεύτρια κρέμασε στο δωμάτιο του πατέρα της.
Στη συνέχεια η Μπαρμπιέρι αγόρασε, με δικά της έξοδα, έναν εκτυπωτή, δημιούργησε ένα email ειδικά για αυτόν το σκοπό και άρχισε να ενημερώνει τους συγγενείς των ασθενών ότι μπορούσαν να της στείλουν φωτογραφίες, για να τις τοποθετήσει στο δωμάτιό τους.
«Κάποιοι από αυτούς έχουν τις αισθήσεις τους και βλέπουν τις φωτογραφίες» εξηγεί η νοσηλεύτρια. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ένα ζευγάρι ανακοίνωσε, μέσα από μια φωτογραφία, στο αγαπημένο του πρόσωπο που νοσηλευόταν, ότι περιμένει παιδί.
Σε μια περίπτωση, ένα ζευγάρι ανακοίνωσε, μέσα από μια φωτογραφία, στο αγαπημένο του πρόσωπο που νοσηλευόταν, ότι περιμένει παιδί.
«Αν περνάς κάποια δοκιμασία, ιδιαίτερα τόσο τρομακτική όσο μια ασθένεια, θέλεις τους αγαπημένους στο πλάι σου, μόνο να ξέρεις ότι ενδιαφέρονται για εσένα. Νομίζω ότι αυτό επηρεάζει σημαντικά την υγεία και την ευεξία των ασθενών» σχολίασε η Μπαρμπιέρι.
Πρόσφατα μάλιστα η ευρηματική και ευαίσθητη νοσοκόμα άρχισε να δέχεται και δωρεές για να συνεχίσει ανεμπόδιστη το έργο της, μια από τις οποίες, ύψους 500 δολαρίων, προήλθαν από την οικογένεια της Τότσε. «Είναι ένα εκπληκτικό πρόγραμμα. Ήταν μια ωραία ευκαιρία να ανεβάσω το ηθικό της μητέρας μου υπενθυμίζοντάς της ότι την περιμένουμε να βγει από το νοσοκομείο» θυμάται σήμερα η Τότσε για τη μαμά της, που πλέον έχει πάρει εξιτήριο και είναι ξανά μαζί τους.
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
φωτό: Jeanna Barbieri/Facebook