ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η μικρότερη ρεπόρτερ της Παλαιστίνης είναι μια λιλιπούτεια Μαρία Καρχιλάκη

Η Ayyad που ζει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, θεωρεί τον εαυτό της δημοσιογράφο και έχει αναλάβει να κάνει ρεπορτάζ για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η μικρότερη ρεπόρτερ της Παλαιστίνης είναι μια λιλιπούτεια Μαρία Καρχιλάκη

H Janna Jihad Ayyad είναι μόλις 10 ετών αλλά έχει ήδη βάλει τις βάσεις για μια πολύ πετυχημένη καριέρα. Η Ayyad, που ζει στο Nabi Saleh, ένα παλαιστινιακό χωριό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θεωρεί τον εαυτό της δημοσιογράφο και έχει αναλάβει να κάνει ρεπορτάζ για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η Ayyad είπε στο Al Jazeera ότι αποφάσισε να κάνει πολεμική ανταπόκριση μετά το θάνατο δύο αγαπημένων της ανθρώπων από το χωριό της, του φίλου της Μουσταφά και του θείου της. Αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος στα 7 χρησιμοποιώντας το iPhone της μητέρας της ώστε να καταγράφει σε βίντεο τις διαδηλώσεις κοντά στο σπίτι της. Στην πορεία επέκτεινε τη δράση της και εκτός του χωριού καταγράφοντας τη βία και τις πορείες σε μέρη όπως η Ιερουσαλήμ και η Ιορδανία. Η σελίδα της στο Facebook, όπου δημοσιεύει τα βίντεο έχει περισσότερα από 90.000 likes. H Ayyad ευελπιστεί κάποτε να σπουδάσει δημοσιογραφία στο Χάρβαρντ.

Η μικρότερη ρεπόρτερ της Παλαιστίνης είναι μια λιλιπούτεια Μαρία Καρχιλάκη

"Είμαι περήφανη για την κόρη μου γιατί σαν παιδί που είναι στέλνει το μήνυμά της στον κόσμο. Μοιράζεται τους φόβους της, τα συναισθήματά της και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει για να πάει στο σχολείο" λέει η μητέρα της, Nawal Tamimi. "Αλλά φοβάμαι γι'αυτή όταν έρχεται ο στρατός μέσα στη νύχτα και ρίχνει δακρυγόνα στο σπίτι μας και ξυπνάμε από τον καπνό... Επιτίθενται στους ανθρώπους που διαδηλώνουν κατά της Ισραηλινής κατοχής".

Μπορεί να φαίνεται περίεργο που ένα παιδί κάνει πολεμική ανταπόκριση αλλά η Ayyad λέει πως αυτό έχει ένα σπουδαίο πλεονέκτημα σε σχέση με τους επαγγελματίες ρεπόρτερ. "Οι στρατιώτες πιάνουν τους μεγάλους δημοσιογράφους και τους παίρνουν τις κάμερες." Η ίδια νιώθει πως έχει ευθύνη απέναντι στην κοινότητά της. "Δεν στέλνουν πολλοί δημοσιογράφοι το μήνυμά μας από την Παλαιστίνη στον κόσμο οπότε σκέφτηκα να στείλω το δικό μου μήνυμα και να δείξω τι ακριβώς συμβαίνει στο χωριό μου".

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.