ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Λίμνη των Σκελετών: Το μυστήριο των χιλιάδων οστών σε απομονωμένη τοποθεσία στα Ιμαλάια

Ανήκουν σε 300-800 ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους, παραδόξως, δεν προέρχονται από την Ασία αλλά από τη Μεσόγειο. Σχετικές ιστορικές αναφορές δεν υπάρχουν.

Η Λίμνη των Σκελετών: Το μυστήριο των χιλιάδων οστών σε απομονωμένη τοποθεσία στα Ιμαλάια

Πρέπει να περπατήσεις τέσσερις με πέντε μέρες από το τελευταίο χωριό των Ιμαλαΐων για να φτάσεις σε μια λίμνη παγετώνων που ονομάζεται Roopkund. Το ανατριχιαστικό σε αυτή την τοποθεσία, πέρα από το καθηλωτικό τοπίο που συνθέτουν η άγρια ομορφιά του βουνού και τα κρυστάλλινα νερά, είναι τα άπειρα ανθρώπινα οστά που συσσωρεύονται στον πυθμένα και γύρω από τη λίμνη.

Υπολογίζεται ότι ανήκουν σε 300-800 διαφορετικούς ανθρώπους, σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του Live Science, που υπογράφει η επιστημονική συντάκτρια Stephanie Pappas, και η προέλευσή τους παραμένει ένα μυστήριο από το 1942 που ανακαλύφθηκαν από έναν δασοφύλακα. Το μυστήριο έμελλε να βαθύνει ακόμα περισσότερο όταν διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 14 από τους σκελετούς δεν ανήκουν σε κατοίκους της περιοχής, δηλαδή της Ασίας, αλλά της ανατολικής Μεσογείου, παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί μαζικές μετακινήσεις τους στην τοποθεσία για την περίοδο στην οποία εκτιμάται ότι πέθαναν, δηλαδή γύρω στο 1800. Τι δουλειά είχε όμως μια ομάδα από τη Μεσόγειο στα βάθη της Ασίας και μάλιστα σε υψόμετρο 5.000 μέτρων;

Τι δουλειά είχε όμως μια ομάδα από τη Μεσόγειο στα βάθη της Ασίας και μάλιστα σε υψόμετρο 5.000 μέτρων;

Σε αυτό το ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν σήμερα τόσο ένα νέο άρθρο του Ντάγκλας Πρέστον στον New Yorker όσο και ένα webinar που διοργανώνει ο ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Πρίνσετον, Αουγκουστίν Φουέντες. Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα οστά ανήκουν και σε γυναίκες και σε άντρες, κυρίως σε νεαρούς ενήλικες, που πέθαναν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που ενδεχομένως να καλύπτει και εκατοντάδες χρόνια.

Η λίμνη Roopkund, ή «Λίμνη των Σκελετών» όπως ονομάζεται, βρίσκεται πάνω σε ένα μονοπάτι προσκυνητών που καταλήγει στο Νάντα Ντέβι, το οποίο θεωρείται από τους ινδουιστές η κατοικία της θεάς Παρβάτι. Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, κάποτε ένας βασιλιάς εξόργισε τη θεά, με αποτέλεσμα εκείνη να πλήξει το βασίλειό του με ξηρασία. Ο βασιλιάς για να την εξευμενίσει ξεκίνησε για ένα προσκύνημα. Οι πολυτέλειες όμως με τις οποίες συνόδευσε την πομπή αντί να την εξευμενίσουν ενίσχυσαν τον θυμό της θεάς, η οποία εξαπέλυσε μια φοβερή χαλαζοθύελλα, σκοτώνοντας όλη την ομάδα.

Ο βασιλιάς για να την εξευμενίσει ξεκίνησε για ένα προσκύνημα. Οι πολυτέλειες όμως με τις οποίες συνόδευσε την πομπή αντί να την εξευμενίσουν ενίσχυσαν τον θυμό της θεάς, η οποία εξαπέλυσε μια φοβερή χαλαζοθύελλα, σκοτώνοντας όλη την ομάδα.

Ο θρύλος μπορεί να έχει κάποια βάση, καθώς μερικά από τα κρανία στη λίμνη είναι σπασμένα, σαν να δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις. Είναι πιθανόν να παγιδεύτηκαν, πράγματι, σε κάποια μεγάλη καταιγίδα στη ράχη πάνω από τη λίμνη, βρίσκοντας τραγικό θάνατο είτε από πτώση είτε από υποθερμία.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει όμως είναι: Γιατί βρέθηκε εκεί μια ομάδα από τη Μεσόγειο; Για τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα δεν υπάρχει καμία ιστορική αναφορά για αποστολή στην περιοχή, σύμφωνα με τον Πρέστον. Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι στην πραγματικότητα δεν προήλθαν από τη Μεσόγειο αλλά φέρουν μεσογειακά γονίδια καθώς ήταν μέλη των Καλάς, μιας φυλής του ορεινού Πακιστάν που θεωρούνται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των στρατιωτών του. Ωστόσο το γενετικό υλικό των οστών δεν ταιριάζει απόλυτα με εκείνο των Καλάς, καθώς δεν φέρει καθόλου γονίδια από τη Νότια Ασία.

Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι στην πραγματικότητα δεν προήλθαν από τη Μεσόγειο αλλά φέρουν μεσογειακά γονίδια καθώς ήταν μέλη των Καλάς, μιας φυλής του ορεινού Πακιστάν που θεωρούνται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των στρατιωτών του.

Στη διαλεύκανση του μυστηρίου παίζει ρόλο και το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες μελέτες στη Roopkund. Καθώς η λίμνη βρίσκεται πάνω σε ένα σχετικά δημοφιλές ορειβατικό μονοπάτι, οι περαστικοί, μέσα στις δεκαετίες, έχουν μετακινήσει και κάποιοι από αυτούς έχουν κλέψει οστά. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, στο μεταξύ, δεν ευνοούν τις συστηματικές επιτόπιες έρευνες.

Δεν έχουν χαθεί όμως όλες οι ελπίδες. Ο αρθρογράφος του New Yorker πήρε συνέντευξη από την Ινδή βιοαρχαιολόγο Βίνα Μουσρίφ Τρίπαθι η οποία θα ήθελε να διεξάγει επιστημονικές έρευνες στη «Λίμνη των Σκελετών». Ενδέχεται στο εσωτερικό της να κρύβονται οστά που δεν έχουν πειραχθεί, ακόμα και να διατηρούνται μαλακοί ιστοί και εργαλεία στο εσωτερικό του πάγου. Αν οι ερευνητές ξεκινήσουν μια τέτοια αποστολή, ίσως επιτέλους ρίξουν φως στο ανατριχιαστικό μυστήριο και τις ζωές εκείνων που άφησαν τα κόκαλά τους στα βάθη των Ιμαλαΐων χωρίς ποτέ να τους γράψει η ιστορία.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό:


Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.