ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Λίμνη των Σκελετών: Το μυστήριο των χιλιάδων οστών σε απομονωμένη τοποθεσία στα Ιμαλάια

Ανήκουν σε 300-800 ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους, παραδόξως, δεν προέρχονται από την Ασία αλλά από τη Μεσόγειο. Σχετικές ιστορικές αναφορές δεν υπάρχουν.

Η Λίμνη των Σκελετών: Το μυστήριο των χιλιάδων οστών σε απομονωμένη τοποθεσία στα Ιμαλάια

Πρέπει να περπατήσεις τέσσερις με πέντε μέρες από το τελευταίο χωριό των Ιμαλαΐων για να φτάσεις σε μια λίμνη παγετώνων που ονομάζεται Roopkund. Το ανατριχιαστικό σε αυτή την τοποθεσία, πέρα από το καθηλωτικό τοπίο που συνθέτουν η άγρια ομορφιά του βουνού και τα κρυστάλλινα νερά, είναι τα άπειρα ανθρώπινα οστά που συσσωρεύονται στον πυθμένα και γύρω από τη λίμνη.

Υπολογίζεται ότι ανήκουν σε 300-800 διαφορετικούς ανθρώπους, σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του Live Science, που υπογράφει η επιστημονική συντάκτρια Stephanie Pappas, και η προέλευσή τους παραμένει ένα μυστήριο από το 1942 που ανακαλύφθηκαν από έναν δασοφύλακα. Το μυστήριο έμελλε να βαθύνει ακόμα περισσότερο όταν διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 14 από τους σκελετούς δεν ανήκουν σε κατοίκους της περιοχής, δηλαδή της Ασίας, αλλά της ανατολικής Μεσογείου, παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί μαζικές μετακινήσεις τους στην τοποθεσία για την περίοδο στην οποία εκτιμάται ότι πέθαναν, δηλαδή γύρω στο 1800. Τι δουλειά είχε όμως μια ομάδα από τη Μεσόγειο στα βάθη της Ασίας και μάλιστα σε υψόμετρο 5.000 μέτρων;

Τι δουλειά είχε όμως μια ομάδα από τη Μεσόγειο στα βάθη της Ασίας και μάλιστα σε υψόμετρο 5.000 μέτρων;

Σε αυτό το ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν σήμερα τόσο ένα νέο άρθρο του Ντάγκλας Πρέστον στον New Yorker όσο και ένα webinar που διοργανώνει ο ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Πρίνσετον, Αουγκουστίν Φουέντες. Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα οστά ανήκουν και σε γυναίκες και σε άντρες, κυρίως σε νεαρούς ενήλικες, που πέθαναν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που ενδεχομένως να καλύπτει και εκατοντάδες χρόνια.

Η λίμνη Roopkund, ή «Λίμνη των Σκελετών» όπως ονομάζεται, βρίσκεται πάνω σε ένα μονοπάτι προσκυνητών που καταλήγει στο Νάντα Ντέβι, το οποίο θεωρείται από τους ινδουιστές η κατοικία της θεάς Παρβάτι. Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, κάποτε ένας βασιλιάς εξόργισε τη θεά, με αποτέλεσμα εκείνη να πλήξει το βασίλειό του με ξηρασία. Ο βασιλιάς για να την εξευμενίσει ξεκίνησε για ένα προσκύνημα. Οι πολυτέλειες όμως με τις οποίες συνόδευσε την πομπή αντί να την εξευμενίσουν ενίσχυσαν τον θυμό της θεάς, η οποία εξαπέλυσε μια φοβερή χαλαζοθύελλα, σκοτώνοντας όλη την ομάδα.

Ο βασιλιάς για να την εξευμενίσει ξεκίνησε για ένα προσκύνημα. Οι πολυτέλειες όμως με τις οποίες συνόδευσε την πομπή αντί να την εξευμενίσουν ενίσχυσαν τον θυμό της θεάς, η οποία εξαπέλυσε μια φοβερή χαλαζοθύελλα, σκοτώνοντας όλη την ομάδα.

Ο θρύλος μπορεί να έχει κάποια βάση, καθώς μερικά από τα κρανία στη λίμνη είναι σπασμένα, σαν να δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις. Είναι πιθανόν να παγιδεύτηκαν, πράγματι, σε κάποια μεγάλη καταιγίδα στη ράχη πάνω από τη λίμνη, βρίσκοντας τραγικό θάνατο είτε από πτώση είτε από υποθερμία.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει όμως είναι: Γιατί βρέθηκε εκεί μια ομάδα από τη Μεσόγειο; Για τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα δεν υπάρχει καμία ιστορική αναφορά για αποστολή στην περιοχή, σύμφωνα με τον Πρέστον. Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι στην πραγματικότητα δεν προήλθαν από τη Μεσόγειο αλλά φέρουν μεσογειακά γονίδια καθώς ήταν μέλη των Καλάς, μιας φυλής του ορεινού Πακιστάν που θεωρούνται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των στρατιωτών του. Ωστόσο το γενετικό υλικό των οστών δεν ταιριάζει απόλυτα με εκείνο των Καλάς, καθώς δεν φέρει καθόλου γονίδια από τη Νότια Ασία.

Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι στην πραγματικότητα δεν προήλθαν από τη Μεσόγειο αλλά φέρουν μεσογειακά γονίδια καθώς ήταν μέλη των Καλάς, μιας φυλής του ορεινού Πακιστάν που θεωρούνται απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των στρατιωτών του.

Στη διαλεύκανση του μυστηρίου παίζει ρόλο και το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες μελέτες στη Roopkund. Καθώς η λίμνη βρίσκεται πάνω σε ένα σχετικά δημοφιλές ορειβατικό μονοπάτι, οι περαστικοί, μέσα στις δεκαετίες, έχουν μετακινήσει και κάποιοι από αυτούς έχουν κλέψει οστά. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, στο μεταξύ, δεν ευνοούν τις συστηματικές επιτόπιες έρευνες.

Δεν έχουν χαθεί όμως όλες οι ελπίδες. Ο αρθρογράφος του New Yorker πήρε συνέντευξη από την Ινδή βιοαρχαιολόγο Βίνα Μουσρίφ Τρίπαθι η οποία θα ήθελε να διεξάγει επιστημονικές έρευνες στη «Λίμνη των Σκελετών». Ενδέχεται στο εσωτερικό της να κρύβονται οστά που δεν έχουν πειραχθεί, ακόμα και να διατηρούνται μαλακοί ιστοί και εργαλεία στο εσωτερικό του πάγου. Αν οι ερευνητές ξεκινήσουν μια τέτοια αποστολή, ίσως επιτέλους ρίξουν φως στο ανατριχιαστικό μυστήριο και τις ζωές εκείνων που άφησαν τα κόκαλά τους στα βάθη των Ιμαλαΐων χωρίς ποτέ να τους γράψει η ιστορία.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό:


Read Next

27 Μαϊ 2024

Το δικτυωτό φόρεμα της Ζωής Λάσκαρη που σκανδάλισε τις Κάννες

Η γοητευτική ηθοποιός εκπροσώπησε την Φίνος Φιλμ στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Γαλλικής Ριβιέρας το 1967, κλέβοντας διεθνώς τις εντυπώσεις.

26 Μαϊ 2024

Λίντα Άλμα-Μάνος Κατράκης: Οι δυο τους έζησαν έναν μεγάλο έρωτα

"Ήταν κάτι καινούργιο για μένα – κι ας είχα γνωρίσει με την Πιάφ τόσους μεγάλους" θα πει η Λίντα Άλμα για τον Μάνο Κατράκη.Εκείνη έφυγε από τη ζωή στις 2 Αυγούστου του 1999.

Περισσότερα από

Stories

25 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

25 Μαϊ 2024

Υπόθεση Ασούντα: Η αληθινή ιστορία της δωδεκάχρονης Ασούντα, που δολοφονήθηκε από τους θετούς γονείς της

Η νέα τηλεοπτική σειρά θρίλερ "The Asunta Case" του Netflix αποκαλύπτει ένα από τα πιο συγκλονιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ισπανία και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη το 2013.

24 Μαϊ 2024

Η τραγική ζωή της Τίνα Τέρνερ: Η κακοποίηση του Άικ, η αυτοκτονία του γιου της, οι δικοί της φόβοι

Η βασίλισσα της ροκ με την ατίθαση κόμη και την μοναδική ενέργεια έφυγε σαν σήμερα, σε ηλικία 83 ετών.

23 Μαϊ 2024

Ζωρζ Σαρή: "Aπό την ώρα που άρχισα να γράφω για παιδιά συνέχισα να είμαι νέα"

Η σπουδαία συγγραφέας Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε σαν σήμερα στην Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και πέθανε εκπληρώνοντας μια τελευταία επιθυμία της: να "την πάρει ο Θεός" πριν από την αγαπημένη της φίλη Άλκη Ζέη.

23 Μαϊ 2024

Τζέιμς Μποντ: Όταν οι μοναχοί στα Μετέωρα απείλησαν να κάψουν τον Ρότζερ Μουρ

Μια απολαυστική ιστορία για τον υπέροχο Ρότζερ Μουρ που απεβίωσε σαν σήμερα.

22 Μαϊ 2024

Παρασκευή Κουτσαΐδη: Η ιστορία της τυφλής μαθήτριας που αρίστευσε στις Πανελλήνιες

Πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού πρέπει να αποτελεί για όλους μας, η Παρασκευή Κουτσαΐδη.

22 Μαϊ 2024

Σαρλ Αζναβούρ: O Γαλλοαρμένιος τραγουδιστής που αρνήθηκε να υπογράψει για την αποφυλάκιση Θεοδωράκη από την Χούντα

Ο Σαχνούρ Βαχινάγκ Αζναβουριάν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε πριν ακριβώς 100 χρόνια στο Παρίσι και λάτρευ την Ελλάδα

21 Μαϊ 2024

Φρέντυ Γερμανός: "H Eλλάδα είναι µια µικρή χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι µισοί Έλληνες µισούν τους άλλους µισούς. Xωρίς µίσος ο Έλληνας είναι µισός".

25 χρόνια χωρίς τον αγαπημένο μας Φρέντυ Γερμανό, τον δηµοσιογράφο και συγγραφέα που χάρισε σε μια χώρα κάτι που της ήταν άγνωστο:Ποιότητα και χιούμορ στην δημοσιογραφία.

20 Μαϊ 2024

Σορίν Ματέι: Η δολοφονία (σε live μετάδοση) που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα

26 χρόνια πριν, όλο το πανελλήνιο παροκολουθούσε με κομμένη την ανάσα όσα διαδραματίστηκαν στην οδό Νιόβης 4 στα Κάτω Πατήσια.