ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ήβη Διαμαντοπούλου: Πώς μια Ελληνίδα αρχιτέκτων κατάφερε να κατακτήσει τη Νέα Υόρκη

Το γραφείο στο οποίο εργάζεται, καθώς και η ίδια, έχουν πολλές διακρίσεις. Τελευταία, το National Design Award για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Smithsonian Museum

Ήβη Διαμαντοπούλου: Πώς μια Ελληνίδα αρχιτέκτων κατάφερε να κατακτήσει τη Νέα Υόρκη

«Η τελευταία φορά που έδειξα/συζήτησα το πρόσφατο έργο μου, ήταν το 2013, με την έκθεση Great, μετά την αποφοίτησή μου από το Princeton, και λίγο αργότερα, τον Ιούνιο του '14 ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στην πρώτη ημερίδα των Δομών, Αφετηρίες, στο Μουσείο Μπενάκη» λέει η Ήβη.

Ήβη Διαμαντοπούλου: Πώς μια Ελληνίδα αρχιτέκτων κατάφερε να κατακτήσει τη Νέα Υόρκη

Εν συντομία, το εντυπωσιακό βιογραφικό της περιλαμβάνει σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Πάτρας, μεταπτυχιακές σπουδές στο Princeton (ως υπότροφος της αρχιτεκτονικής σχολής και του Stanley J Seegers foundation). Έχει διδάξει στο Princeton και το Columbia στην ΝΥ, και δώσει ομιλίες στο Μουσείο Μπενάκη, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής την Νέας Υόρκης, και το Cooper Union. Έχει συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές στο Cooper Union, Cornell, NJIT, και CUNI. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, και έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από τις Ελληνικές Κατασκευές, το Wallpaper, και το Architectural Review Asia and Pacific μεταξύ άλλων.

Voluptuous Architecture, ερευνα, Ήβη Διαμαντοπούλου

«Τα τελευταία 3 χρόνια, εργάζομαι ως συνεργάτης στο γραφείο MOS Architects (http://www.mos-office.net/). Φέτος, είχαμε την τιμή να μας απονείμουν το National Design Award για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Smithsonian Museum. Το βραβείο δίνεται ετήσια σε ένα μόνο αρχιτεκτονικό γραφείο, και αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στις ΗΠΑ. Στο τέλος Ιανουαρίου, θα παρευρεθώ στην επίσημη βράβευση στην Ουάσιγκτον, για να εκπροσωπήσω το γραφείο. Το βραβείο αναφέρεται στο συνολικό δεκαετές έργο του γραφείου, παρουσιάζοντας 9 σημαντικά έργα, με 3 από αυτά να είναι έργα που έχω διευθύνει από την αρχή μέχρι την πρόσφατη ή επικείμενη ολοκλήρωσή τους και δυο στα οποία έχω συμμετάσχει στην ομάδα σχεδιασμού (http://ndagallery.cooperhewitt.org/MOS-Architects)

China Pavilion, Milan EXPO 2015, Link-Arc Architecture

»Ένα από τα αγαπημένα μου έργα αυτή τη χρονιά, ήταν η συνεργασία μας με τον Pierre Hughye για την ετήσια εγκατάσταση στην οροφή του Metropolitan Museum of Art στην Νεα Υόρκη. Μέσω των ΜΟΣ, δούλεψα απευθείας με το στούντιο του Πιερ και το μουσείο, με σκοπό να διασφαλίσουμε την υλοποίηση του έργου του, το οποίο ήταν τεχνικά εξαιρετικά πολύπλοκο. O Pierre Hughye ήταν ήδη από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, κι έτσι ήταν πολύ σπουδαίο για μένα να είμαι μέρος της δουλειάς του» συμπληρώνει η Ήβη και ανοίγει τα φτερά της για μεγάλα και σπουδαία έργα.

«Τέλος, είχα την τύχη να ολοκληρωθεί το πρώτο έργο για το οποίο ήμουν επικεφαλής του σχεδιασμού ξεκινώντας την καριέρα μου στην Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το εθνικό περίπτερο της Κίνας στην ΕΧΡΟ του Μιλάνου. Για το έργο, ήμουν η επικεφαλής σχεδιασμού της πρώτης φάσης του διαγωνισμού με την προηγούμενη εταιρεία μου, link-arc, και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιου Tsinghua, όπου προτείναμε το περίπτερο να μην είναι ένα ακόμη αντικείμενο παρουσιασμένο δίπλα σε άλλα αντικείμενα σε ένα πεζόδρομο, αλλά επιδιώξαμε να σχεδιάσουμε ένα κτήριο τοπίο.

Mixed Use No 2, Brooklyn, NY, MOS Architects

»Κλείνοντας ένας κύκλος έργων, από την προμελέτη έως την κατασκευή, ξεκινά ένας επόμενος με τον ίδιο ενθουσιασμό. Έχουμε ξεκινήσει δουλειά για τη συμμετοχή μας με τους ΜΟΣ στο Αμερικάνικο Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, υπό τις επιμελήτριες Cynthia Davinson και Monica Ponce de Leon (http://www.thearchitecturalimagination.org/)» καταλήγει. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτό το κορίτσι οραματίζεται ένα σπουδαίο μέλλον.

Chamber, Chelsea, NY, MOS Architects

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.