ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η εμβληματική συλλογή κοσμημάτων της Ελίζαμπεθ Τέιλορ έλαμπε όσο η καριέρα της

Η αδυναμία στους πολύτιμους λίθους αλλά και τα ακριβοπληρωμένα δώρα των συζύγων της.

Η εμβληματική συλλογή κοσμημάτων της Ελίζαμπεθ Τέιλορ έλαμπε όσο η καριέρα της

Οι συστάσεις είναι περιττές, όταν πρόκειται να αναφερθούμε στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Η εμβληματική ηθοποιός, που μεσουρανούσε επί σειρά ετών την χρυσή εποχή του Χόλιγουντ και ύστερα, άφησε πίσω της μια μακρά πολιτιστική κληρονομία τόσο άυλη, όσο και υλική, ένα εντυπωσιακό βιογραφικό ρόλων και έργων στην πραγματική ζωή, όπως επίσης και έναν εκπληκτικό αριθμό γάμων, που σύναψε η ίδια με λαμπερούς επώνυμους της εποχής. Η Τέιλορ από την στιγμή της γέννησης της γνώριζε πως είναι βαθιά συνδεδεμένη με την τέχνη καθώς προέρχονταν από γονείς που ασχολήθηκαν επαγγελματικά με αυτή καθώς μετά την έναρξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου υπήρξαν έμποροι έργων τέχνης. Το ντεμπούτο της στην μικρή οθόνη έγινε σε ηλικία μόλις 10 ετών στην ταινία του 1942 «There's One Born Every Minute». Η μεγαλοπρεπής φήμη που την συνόδευσε ως το τέλος, ξεκίνησε το 1944 με το «National Velvet», το οποίο εισέπραξε πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια.

Η Τέιλορ έγινε αποδέκτης περίτεχνων κοσμημάτων, αμύθητης αξίας, με τα πολύτιμα πετράδια που τα κοσμούν, να έχουν λάβει πλέον το όνομα της αείμνηστης ηθοποιού.

H Ελίζαμπεθ Τέιλορ, πέραν των μοναδικών ερμηνειών της, έμεινε στην ιστορία για την ιδιαίτερα πολυτάραχη ερωτική της ζωή, όπως επίσης και για την αδυναμία στους πολύτιμους λίθους, που λάμβανε συχνά από τους θαυμαστές της. Δυο πράγματα, κάπως συνυφασμένα μεταξύ τους, καθώς η περίφημη ρήση της «παντρέψου κάποιον που σε βλέπει ως το δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα» μαρτυρά πως η εμβληματική ηθοποιός λάτρευε τα δώρα, ενώ αισθάνθηκε μοναδική και στις οκτώ περιπτώσεις των γάμων της. Εκτός από την αγάπη και τους θυελλώδεις έρωτες στην διάρκεια αυτών, η Τέιλορ έγινε αποδέκτης περίτεχνων κοσμημάτων, αμύθητης αξίας, με τα πολύτιμα πετράδια που τα κοσμούν, να έχουν λάβει πλέον το όνομα της αείμνηστης ηθοποιού. Μάλιστα, ως «συλλέκτης» ακριβοπληρωμένων δώρων προχώρησε στην συγγραφή του βιβλίου «Elizabeth Taylor: My Love Affair with Jewelry», όπου περιγράφει την σχέση με τα κοσμήματα αλλά και πως αυτά συνδέθηκαν στενά με πρόσωπα και γεγονότα της ζωής της. Η εντυπωσιακή συλλογή πολλών καρατίων αποτελεί μια εκ των διασημότερων σε όλο τον κόσμο.

Η εμβληματική συλλογή κοσμημάτων της Ελίζαμπεθ Τέιλορ έλαμπε όσο η καριέρα της

Τα πρώτα κοσμήματα που έλαβε ως δώρο, ήρθαν με τον πρώτο της γάμο σε ηλικία 17 ετών με τον διευθυντή ξενοδοχείων και ιδρυτή της αλυσίδας «Hilton», Κόνραντ Χίλτον. Όπως περιγράφει η ίδια, ο δεύτερος γάμος της με τον ηθοποιό Μίχαελ Γουάιλντινγκ κράτησε μόλις πέντε χρόνια, όμως δεν υπήρξαν ιδιαίτερες «εκπλήξεις». Ο τρίτος γάμος της Τέιλορ ήταν τον Φεβρουάριο του 1957 με τον Μάικ Τοντ, παραγωγό του Χόλιγουντ που έμεινε γνωστός για την διάκριση του με Όσκαρ καλύτερης ταινίας «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες». Ο Τοντ χάρισε στην Τέιλορ μια τιάρα με διαμάντια, την οποία φορούσε στο Φεστιβάλ Κανών την ίδια χρονιά. Παρόλο που οι τιάρες δεν ήταν και πολύ της μόδας εκείνη την εποχή, η Τέιλορ φορούσε το ακριβό κόσμημα, αναφέροντας πως την επέλεξε καθώς ο Τοντ ήταν «ο βασιλιάς της». Οι εκπλήξεις του Τοντ συνεχίστηκαν, χαρίζοντας στην αγαπημένη του σύζυγο ένα σετ από σκουλαρίκια και ασορτί κολιέ με διαμάντια και ρουμπίνι. Το σετ σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την καλλιτέχνιδα από τον οίκο Cartier, προκειμένου να φορεθεί στην πρεμιέρα της ταινίας του Τοντ, όπως και συνέβη.

Μετά τον τραγικό θάνατο του Τοντ σε αεροπορικό δυστύχημα το 1958, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ παντρεύτηκε τον Έντι Φίσερ, οικογενειακό φίλο και σύζυγό της καλής της φίλης, Ντέμπι Ρέινολντς. Ο γάμος αυτός αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισε το Χόλιγουντ, αφού η ηθοποιός άρπαξε κυριολεκτικά τον αγαπημένο της φίλης της. Ωστόσο χρόνια αργότερα, μετανιώνοντας για την πράξη της, η ηθοποιός άφησε στην διαθήκη της τρία ζευγάρια σκουλαρίκια, ένα βραχιόλι και ένα μαργαριταρένιο κολιέ αμύθητης αξίας στην Ρέινολντς.

Υποδυόμενη την Κλεοπάτρα στην εμβληματική ταινία του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, ερωτεύτηκε παράφορα με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον οποίο ως γνωστόν παντρεύτηκε δύο φορές. Το ερωτευμένο ζευγάρι παντρεύτηκε για πρώτη φορά το 1964 στο Μόντρεαλ του Καναδά και την ημέρα του γάμου, η Τέιλορ φορούσε μια καρφίτσα Bvlgari από σμαράγδι και διαμάντια που της είχε χαρίσει ο Μπάρτον στην διάρκεια του αρραβώνα τους. Η συγκεκριμένη καρφίτσα έπιασε πάνω από 6,5 εκατομμύρια δολάρια κατά την πώληση των κοσμημάτων της ηθοποιού από τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών «Christie's» το 2011. Ένας άλλος εκπληκτικός συνδυασμός σμαραγδιού και διαμαντιών από τον διάσημο ιταλικό οίκο κοσμημάτων, παρουσιάστηκε στην ηθοποιό σε μορφή κολιέ από τον σύζυγό της, μετά την τελετή του γάμου τους. Το περίτεχνο κόσμημα αποτελείται από 16 κολομβιανά σμαράγδια, αντίστοιχο αριθμό διαμαντιών σε σχήμα αχλαδιού και μπριγιάν. Λίγο αργότερα, η Λιλ πρόσθεσε την σμαραγδένια καρφίτσα στο κολιέ ως μενταγιόν.

Μετά την πώληση, ο Μπράντον επισκέφτηκε την Cartier και αγόρασε το διαμάντι για την αγαπημένη του Τέιλορ. Η διάσημη αυτή πέτρα έμεινε γνωστή ως διαμάντι «Taylor-Burton».

Το 1969, ένα διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού 69,42 καρατίων βγήκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Φημολογήθηκε ότι τόσο ο Ρίτσαρντ Μπάρτον όσο και ο Αριστοτέλης Ωνάσης πρόσφεραν σοβαρές χρηματικές προτάσεις για την απόκτηση του πολύτιμου λίθου, όμως στο τέλος, η Cartier κέρδισε με μια προσφορά 1.050.000 $, μόλις 50.000 $ πάνω από την τιμή του Μπράντον. Μετά την πώληση, ο Μπράντον επισκέφτηκε την Cartier και αγόρασε το διαμάντι για την αγαπημένη του Τέιλορ. Η διάσημη αυτή πέτρα έμεινε γνωστή ως διαμάντι «Taylor-Burton». Όπως περιγράφει σε άλλο σημείο του βιβλίου της, ο γοητευτικός ηθοποιός χρησιμοποιούσε συχνά την λάμψη των κοσμημάτων για να δελεάσει την ηθοποιό. «Μου έδινε δώρα γιατί είχε μια όμορφη μέρα ή επειδή ήθελε να πάμε μια βόλτα» εξομολογείτε η Τέιλορ. Το τελευταίο δώρο που έλαβε από εκείνον ήταν στα 40ης γενέθλια, όταν της χάρισε ένα κολιέ Bvlgari από ζαφείρι και διαμάντια sautoir.

Με πληροφορίες: Veranda

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

20 Μαϊ 2024

Σορίν Ματέι: Η δολοφονία (σε live μετάδοση) που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα

26 χρόνια πριν, όλο το πανελλήνιο παροκολουθούσε με κομμένη την ανάσα όσα διαδραματίστηκαν στην οδό Νιόβης 4 στα Κάτω Πατήσια.

20 Μαϊ 2024

Μαρινέλλα -Στέλιος Καζαντζίδης: Η σπάνια φωτογραφία ως νεόνυμφοι 60 χρόνια πριν

Το σπάνιο στιγμιότυπο του ζευγαριού 60 χρόνια πριν. Χθες η σπουδαία ερμηνέυτρια έγινε 86 ετών.

Περισσότερα από

Stories

18 Μαϊ 2024

Bίκυ Φλέσσα | "Οι γυναίκες είμαστε το κέντρο του κόσμου"

Συναντηθήκαμε σε καφέ της γειτονιάς της και μιλήσαμε για τη νέα της υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά άγνωστες λεπτομέρειες από την προσωπική διαδρομή της.

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.