
Η Ζάννα Αγκαλάκοβα αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή της στις 3 Μαρτίου υπό την απειλή 15ετούς κάθειρξης που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση Πούτιν σε περίπτωση που κάποιος δημοσιογράφος αποκαλέσει τη «ρωσική ειδική επέμβαση» (σύμφωνα με τον ίδιο), «πόλεμο». Μέτρο που καταστρατηγεί τα θεμέλια της ελευθεροτυπίας και καθιστά αδύνατη την αντικειμενική άσκηση του επαγγέλματος.
Η τέως ανταποκρίτρια του κρατικού Καναλιού Ένα της Ρωσίας στο Παρίσι παραιτήθηκε καθώς κάθε διαφορετική γνώμη θα μπορούσε να θεωρηθεί πράξη κατασκοπείας, όπως αναφέρει η διαδικτυακή εφημερίδα The Times of Israel.
Την ίδια μέρα οι Ρώσοι νομοθέτες υπερψήφισαν νόμο σύμφωνα με τον οποίο με ποινή φυλάκισης 15 ετών απειλείται κι όποιος μεταδώσει «ψευδείς ειδήσεις» για τις ρωσικές ενέργειες στο εξωτερικό.
«Όταν μίλησα στους ανώτερους μου, είπα πως δεν μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά άλλο. Έφυγα από το Κανάλι ακριβώς επειδή ξέσπασε ο πόλεμος» είπε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι Reporters Without Borders στο Παρίσι. Η 56χρονη δημοσιογράφος που υπήρξε στο παρελθόν και παρουσιάστρια ειδήσεων σημείωσε πως τα κρατικά ΜΜΕ κατευθύνονται από το Κρεμλίνο ώστε να μεταδίδουν τη δική τους προπαγάνδα, μετατρέποντας το κοινό σε ζόμπι».
«Στη Ρωσία θα με κατηγορήσουν ως καλά αμοιβόμενη κατάσκοπο για αυτές τις δηλώσεις μου. Έτσι λειτουργεί η προπαγάνδα» συμπλήρωσε. Στο ίδιο κανάλι εργαζόταν και η Ovsyannikova που ύψωσε αντιπολεμικό πλακάτ κατά τη μετάδοση του δελτίου ειδήσεων και αρνήθηκε την πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν για χορήγηση ασύλου στη Γαλλίας. Τουλάχιστον δυο ακόμη δημοσιογράφοι έχουν παραιτηθεί. Πρόκειται για τους Lilia Gildeyeva και Vadim Glusker.
Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram