ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί οι γυναίκες φορούν δαχτυλίδι μετά τον αρραβώνα; Η άγνωστη ιστορία πίσω από το έθιμο

Το δαχτυλίδι αρραβώνων πρωτοεμφανίστηκε τον 13ο αιώνα, ενώ χαρίζεται ως σύμβολο αγάπης και αφοσίωσης μέχρι σήμερα. Ας δούμε, λοιπόν, την πορεία του μέσα στο χρόνο.

Γιατί οι γυναίκες φορούν δαχτυλίδι μετά τον αρραβώνα; Η άγνωστη ιστορία πίσω από το έθιμο

Το δαχτυλίδι μπορεί να φαίνεται τόσο παλιό, όσο και ο θεσμός του γάμου, αλλά στο - σχετικά πρόσφατο – παρελθόν, υπήρχαν άλλοι συμβολισμοί για να δείξει κάποιος την αφοσίωση στη σύντροφό του.

Για παράδειγμα, το 1800, ορισμένοι Αμερικανοί χάριζαν στις μελλοντικές συζύγους τους δαχτυλήθρες, που, μετά τον γάμο, η άκρη τους κοβόταν και σχημάτιζε δαχτυλίδι. Την ίδια περίοδο, στη Βρετανία το νέο ζευγάρι έκοβε ένα κομμάτι από χρυσό ή ασήμι στα δύο και κάθε σύντροφος έπαιρνε από μισό.

Το δαχτυλίδι αρραβώνων εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα στη Ρώμη, όπου οι χριστιανοί υιοθέτησαν το έθιμο όταν ορίστηκε υποχρεωτικό να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος ανάμεσα στον γάμο και τον αρραβώνα. Εκείνη την εποχή, τα δαχτυλίδια ήταν φτιαγμένα απλώς από σίδερο και, αργότερα, από χρυσό. Παράλληλα, η συνήθεια να φοριούνται στο αριστερό χέρι προέρχεται από την πεποίθηση ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη φλέβα, η οποία ξεκινά από το δάχτυλο που φοριέται το κόσμημα και φτάνει στην καρδιά.

Οι πολύτιμες πέτρες ήρθαν πολύ αργότερα. Ο πρώτος που χάρισε διαμάντι στη μελλοντική σύζυγό του ήταν ένας άνδρας στην Αυστρία το 1477. Όμως, αυτά έγιναν δημοφιλή στις μη αριστοκρατικές τάξεις όταν η εταιρεία De Beers τα προώθησε με μια ισχυρή στρατηγική μάρκετινγκ τη δεκαετία του 1930.

Η De Beers κατάφερε να ελέγχει τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση των διαμαντιών, αφότου μαζικά ορυχεία ανακαλύφθηκαν στη Νότια Αφρική στο τέλος του 19ου αιώνα. Όπως υποστηρίζουν οι σημερινοί μελετητές, μόνο διατηρώντας την ψευδαίσθηση ότι τα διαμάντια ήταν σπάνια και εξαιρετικά υψηλής αξίας, θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές τους στα ύψη. Κατά συνέπεια, η εταιρεία άρχισε να ελέγχει όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσής τους, ενώ, παράλληλα, ανέθεσε σε μια διαφημιστική της Νέας Υόρκης να τα προβάλει ως σύμβολο κύρους.

Έτσι, λανσαρίστηκε το σλόγκαν «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» και αυτά καθιερώθηκαν ως οικογενειακό κειμήλιο.

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.