ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έτσι τρώνε στη Νέα Υόρκη εν μέσω πανδημίας: Φούσκες, θερμάστρες και απομονωμένες, ξύλινες καμπίνες

Η εστίαση αναζητά νέους, ευφάνταστους τρόπους για να σταθεί στα πόδια της.

Έτσι τρώνε στη Νέα Υόρκη εν μέσω πανδημίας: Φούσκες, θερμάστρες και απομονωμένες, ξύλινες καμπίνες

Στη μακρινή Νέα Υόρκη, στην πόλη που πολλοί ονομάζουν «μητρόπολη του πλανήτη», οι κοινωνικές συνθήκες τους τελευταίους 10 μήνες δεν είναι πιο εύκολες απ' αυτό που βιώνουμε εμείς, εδώ. Σε μία αχανή πόλη με τεράστιες αποστάσεις η μοναξία χτυπάει για τα καλά την πόρτα σε χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν κάποια διέξοδο από τα αυστηρά, περιοριστικά μέτρα που έχει αντιμετωπίσει σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης εδώ και έναν χρόνο. Μαζι με αυτούς και εκατοντάδες επιχειρήσεις, που πρέπει να επιβιώσουν, ψάχνοντας σε σταθερή βάση να βρουν τρόπους για να κρατηθούν ζωντανές σε μία από τις πιο δύσκολες κρίσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αυτό το κομμάτι, η ευρηματικότητα, η πρωτοτυπία και το χιούμορ έχουν ήδη τον πρώτο ρόλο.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο που φιλοξενούν στην ιστοσελίδα τους οι New York Times, ο δημοσιογράφος Pete Wells περιγράφει την πρώτη εμπειρία από το δείπνο του σε εξωτερικό χώρο μέσα σε μία απομονωμένη ξύλινη καμπίνα. Όπως γράφει ο ίδιος, έπρεπε να σκύψει για να εισέλθει στο εσωτερικό της, ενώ σταγόνες βροχής έμπαιναν μέσα από μία μικρή τρύπα στην οροφή. Παρόλα αυτά ο δημοσιογράφος ήταν απόλυτα ικανοποιημένος που, σε μία πολύπαθη πόλη, χιλιοχτυπημένη από την πανδημία του κορονοϊού, είχε μόλις καταφέρει να βρει ένα σχετικό ζεστό και ασφαλές μέρος για να δειπνήσει εκτός σπιτιού σε μία εποχή στην οποία οι περισσότερες δραστηριότητες του παρελθόντος φαντάζουν μακρινό όνειρο.

Έτσι τρώνε στη Νέα Υόρκη εν μέσω πανδημίας: Φούσκες, θερμάστρες και απομονωμένες, ξύλινες καμπίνες
Σε ένα από τα πιο περιζήτητα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, το Danie της 65ης λεωφόρου, οι θαμώνες τρώνε μέσα σε μίνι, ιδιωτικούς θαλάμους προφυλαγμένους με πολυτελείς κρεμ και κόκκινες ριγέ κουρτίνες για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικότητα

Η ξύλινη καμπίνα στην οποία βρήκε «καταφύγιο» ο Wells βρίσκεται στην πίσω αυλή ενός μικρού εστιατορίου στο Μπρούκλιν, το οποίο ειδικεύεται στο ράμεν (αγαπημένο ασιατικό πιάτο των νεοϋορκέζων). Είναι, ωστόσο, μία από τις εκατοντάδες καμπίνες που έχουν στηθεί σε αυλές και πεζοδρόμια μικρών και μεγάλων εστιατορίων της πόλης, μίας πόλης στην οποία ο Γενάρης είναι πάντα υπερβολικά παγωμένος ώστε να επιτρέπει στους θαμώνες να απολαύσουν το δείπνο τους σε εξωτερικό, μη προστατευμένο περιβάλλον.

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή είναι περισσότερο από ποτέ η εποχή της διαστημικής φούσκας, της γιγάντιας θερμάστρας, του ξύλινου καταφυγίου και οποιοδήποτε άλλου μέσου μπορεί να προσφέρει ζεστασία και θαλπωρή, αλλά κυρίως μία ελάχιστη γεύση κανονικότητας η οποία να υπόσχεται ότι η ζωή μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία.

Την ιδια στιγμή ένα γνωστό γαλλικό εστιατόριο στο Uppe West Side του Μανχάταν, το Café du Soleil, έχει βρει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο να φιλοξενεί τους πελάτες του και να αποφύγει το κλείσιμο εξαιτίας της πανδημίας. «Έχουμε στήσει τις ζεστές φούσκες μας και σας περιμένουμε», γράφει χιουμοριστικά η επιγραφή σε ένα πινακάκι έξω από το κατάστημα το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του πολυσύχναστου Mπρόντγουεϊ. Εκεί οι περαστικοί κοιτούν απορημένοι τις μεγάλες, λευκές τέντες που στέκουν στην άκρη του δρόμου, η καθεμία από αυτές χωράει μέσα μονάχα ένα τραπέζι για δύο ή τέσσερα άτομα και μία πολύ δυνατή θερμάστρα για την παγωνιά. Έτσι, οι καταστηματάρχες εξασφαλίζουν ότι κανένας επισκέπτης δεν θα έρθει σε επαφή με κάποιον άγνωστο ακόμα και σε ανοικτό χώρο. Ανάμεσα στις τέντες υπάρχουν μονάχα μερικά ψηλά, σκαμπό μπαρ για όσους περιμένουν να ετοιμαστεί το τραπέζι τους ή, καλύτερα, η φούσκα τους. Η όλη εικόνα θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας γυρισμένη αρκετά χρόνια πριν.

Σε κάποια πιο ακριβά και φημισμένα στέκια της πόλης, οι λύσεις αντιμετώπισης της πανδημίας φαντάζουν ακόμα πιο εκλεπτυσμένες και πολυτελείς. Όπως γράφει ο Wells, στο Lafayette, ένα σικάτο γαλλικό μπιστρό στο νότιο Μανχατάν, οι θαμώνες παίρνουν το δείπνο τους σε άνετα σπιτάκια που θυμίζουν θερμοκήπια στην εξοχή. H ζεστασία εκεί μέσα είναι τόσο έντονα διάχυτη που αισθάνεσαι πως τρως με τους φίλους σου στην τραπεζαρία του σπιτιού σου. Ενώ σε ένα από τα πιο περιζήτητα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, το Danie της 65ης λεωφόρου, οι θαμώνες τρώνε μέσα σε μίνι, ιδιωτικούς θαλάμους προφυλαγμένους με πολυτελείς κρεμ και κόκκινες ριγέ κουρτίνες για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικότητα. Ο Wells περιγράφει τη συγκεκριμένη εμπειρία ως «μία διέξοδο στα αποδυτήρια κάποιας όμορφης, μεσογειακής παραλίας, στην καρδιά του χειμώνα». Και στα δύο παραπάνω εστιατόρια το δείπνο κοστίζει 125 δολάρια το άτομο.

Αυτή είναι περισσότερο από ποτέ η εποχή της διαστημικής φούσκες, της γιγάντιας θερμάστρας, του ξύλινου καταφυγίου και οποιοδήποτε άλλου μέσου μπορεί να προσφέρει ζεστασία και θαλπωρή.

Παρόλα αυτά, ο Wells προσθέτει πως όταν μιλάμε για τη πανδημία του κορονοϊού τίποτα δεν μπορεί να σε κρατήσει περισσότερο ασφαλές από το αχτύπητο δίδυμο της μάσκας σε συνδυασμό με τον καθαρό αέρα. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν καλά στη νεοϋορκέζικη Chinatown όπου έχουν δημιουργηθεί ολόκληρα υπαίθρια εστιατόρια ασιατικού τύπου με τους πελάτες να απολαμβάνουν τις ζεστές σούπες τους και το ρύζι ατμού σε ανοικτό, θερμαινόμενο χώρο, καθισμένοι στο πάτωμα.

Με πληροφορίες από τους New York Times

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Δεκ 2025

Μαρία Κάλλας: Πέντε εμβληματικές εμφανίσεις, που επιβεβαίωσαν το διαχρονικό της στυλ

Η Μαρία Κάλλας κατέφερε να αφήσει το στίγμα της τόσο με το ταλέντο, όσο και με τις πάντα κομψές εμφανίσεις της.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2025

Eat Chic | Το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου έχει νέο όνομα και έναν chef που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 15 χρόνια

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος υπογράφει το μενού του Zappa, της φρέσκιας γαστρονομικής πρότασης της Αίγλης Ζαππείου.

02 Δεκ 2025

Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Με ένα private event, η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα.

02 Δεκ 2025

Τα λαμπερά εγκαίνια του Poliform Space στο κατάστημα Δελούδης στον Άλιμο

Η Poliform και η εταιρεία Δελούδης παρουσίασαν τον νέο αποκλειστικό χώρο του διάσημου ιταλικού οίκου στην Αθήνα με ένα ξεχωριστό private event.

01 Δεκ 2025

Ξεκινούν οι φετινές "Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου", το φεστιβάλ που αναδεικνύει το εγχώριο σινεμά στην Πόλη

Από τις 2 έως και τις 7 Δεκεμβρίου, η Κωνσταντινούπολη αποκτά ελληνικό άρωμα και σινεφίλ αίσθηση, με την υπογραφή ταινιών από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάππα.

01 Δεκ 2025

Ο Chris Isaak έρχεται στην Αθήνα

Η φωνή πίσω από το Wicked Game και αρκετές αισθαντικές επιτυχίες, ο Chris Isaak φέρνει κάτι από το Blue Hotel του στην Αθήνα.

30 Νοε 2025

#theaftertaste | Μία διαφορετική έκθεση, το νέο hot εστιατόριο του κέντρου και η Monica Bellucci στην Αθήνα

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

29 Νοε 2025

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η τελευταία μεγάλη εμφάνιση της στο "Μπράβο" πριν από 29 χρόνια

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε παραδώσει μαθήματα αισιοδοξίας στην εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά.

28 Νοε 2025

Ζωή Λάσκαρη: To bombshell hair look που υιοθέτησε πριν από 50 χρόνια, είναι και πάλι στη μόδα

Η Ζωή Λάσκαρη αγκαλιά με τον Τόλη Βοσκόπουλο σε ένα σπάνιο φωτογραφικό καρέ.

27 Νοε 2025

Mario Banushi | Ποια παράσταση ανεβάζει μετά το πολυσυζητημένο Mami στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση;

Η απάντηση δίνεται αυτόν τον Δεκέμβριο στον χώρο της Πειραιώς 260.