ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Eπιστήμονες αναδημιουργούν τον ελληνικό ουρανό 2500 χρόνια πριν, από ποίημα της Σαπφούς

Το ποίημα της Σαπφούς περιγράφει ένα σύμπλεγμα αστέρων, τις Πλειάδες τα μεσάνυχτα, όταν υποτίθεται ότι τις παρατήρησε η ποιήτρια από το νησί της Λέσβου.

Eπιστήμονες αναδημιουργούν τον ελληνικό ουρανό 2500 χρόνια πριν, από ποίημα της Σαπφούς

Με προηγμένο αστρονομικό λογισμικό επιστήμονες, βρήκαν την ακριβή ημερομηνία που έγραψε το «Ποίημα τα Μεσάνυχτα» η λυρική ποιήτρια Σαπφώ και μλεσα στο οποίο περιγράφεται ο νυχτερινός ουρανός στην Ελλάδα πριν από 2.500 χρόνια.

Eπιστήμονες αναδημιουργούν τον ελληνικό ουρανό 2500 χρόνια πριν, από ποίημα της Σαπφούς
H ποιήτρια Σαπφώ

Το ποίημα της Σαπφούς περιγράφει ένα σύμπλεγμα αστέρων, τις Πλειάδες τα μεσάνυχτα, όταν υποτίθεται ότι τις παρατήρησε η ποιήτρια από το νησί της Λέσβου.

«Εκτιμήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν για το χρονοδιάγραμμα αυτού του ποιήματος, αλλά τώρα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε επιστημονικά την περίοδο που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες περιγραφές της ποιήτριας του νυχτερινού ουρανού κατά το έτος 570 π.Χ.» αναφέρει ο Manfred Cuntz, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλινγκτον.

Οι πλειάδες: Φωτο NASA ESA

Οι επιστήμονες προσδιόρισαν την πρώτη ημέρα στις 25 Ιανουαρίου, και την τελευταία ημέρα στις 31 Μαρτίου, το διάστημα που ο αστεροειδής θα ήταν ορατός από την Σαπφώ το 570 π.Χ.

Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο, ήταν η αναπαράσταση του νυχτερινού ουρανού της αρχαίας Ελλάδα από τον τόπο και το χρόνο της Σαπφούς.

«Η χρήση του λογισμικού "Πλανητάριο" μας επιτρέπει να κάνουμε προσομοίωση του νυχτερινού ουρανού με μεγαλύτερη ακρίβεια σε οποιαδήποτε ημερομηνία στο παρελθόν ή στο μέλλον, και από οποιαδήποτε θέση» τονίζει ο διευθυντής του Πλανηταρίου στην UTA" Levent Gurdemir.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αστρονομικής ιστορίας και κληρονομιάς.

Read Next

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.