ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένας CEO εξομολογείται ποια 3 σημαντικά πράγματα δεν μαθαίνουμε στο σχολείο

Άλλοι θεωρούν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση απαραίτητη, άλλοι όχι. Το σίγουρο είναι ότι μερικούς παράγοντες επιτυχίας δεν τους διδασκόμαστε εκεί. Ποιοι είναι αυτοί;

Ένας CEO εξομολογείται ποια 3 σημαντικά πράγματα δεν μαθαίνουμε στο σχολείο

Η ιστορία είναι γεμάτη με χιλιάδες παραδείγματα επιτυχημένων μάνατζερ που κατάφεραν να αλλάξουν τον κόσμο χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση. Ο Steve Jobs υπήρξε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι μια καλή εκπαίδευση μάς βοηθά να αποκτήσουμε με οργανωμένο τρόπο θεωρητικές γνώσεις, να μεταβούμε πιο εύκολα στην αγορά εργασίας, να κάνουμε επαγγελματικές γνωριμίες και να εξελιχθούμε στον τομέα μας πιο γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις δεξιότητες που το πανεπιστήμιο ή το σχολείο δεν μας διδάσκει, παρότι είναι καθοριστικές για την επαγγελματική μας πορεία, είτε είμαστε μάνατζερ είτε απλώς εργαζόμενοι.

Ας δούμε ποιες είναι:

1) Επικοινωνία

Η επιτυχία των μάνατζερ εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ικανότητά τους να εξηγήσουν το όραμά τους. Η επικοινωνία με τους άλλους, λοιπόν, αποτελεί από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορούν να έχουν. Όπως και το να ξέρουν πότε να πουν κάτι και πότε όχι.

Για την ακρίβεια, οι επικοινωνιακές δεξιότητες χρειάζονται σε κάθε κομμάτι της δουλειάς τους: Για να εμπνεύσουν τους υπαλλήλους τους να είναι αποδοτικοί, να κάνουν τους επενδυτές να τους εμπιστευτούν, να εξηγήσουν τις πράξεις τους στους μετόχους τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να κάνουν το πιο συνηθισμένο λάθος στην επικοινωνία, δηλαδή να μιλούν ακατάπαυστα χωρίς να ακούν τους άλλους, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον καταπιεσμένων συνεργατών γύρω τους.

Ακόμα, λοιπόν, και για όσους δεν έχουμε θέση μάνατζερ, οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι καθοριστικές για την επαγγελματική μας πορεία. Είτε όταν χρειαστεί να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στους προϊσταμένους μας, είτε όταν προσπαθήσουμε να πείσουμε έναν νέο πελάτη να εμπιστευτεί τη δική μας επιχείρηση, είτε όταν θέλουμε απλώς να αναπτύξουμε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μας.

2) Multitasking

Κάθε επιχειρηματίας, αλλά και εργαζόμενος, πρέπει να γνωρίζει καλά κάθε κομμάτι της δουλειάς του. Και αυτό θα γίνεται πιο δύσκολο – καθώς και πιο αναγκαίο - όσο θα αναλαμβάνει περισσότερα καθήκοντα. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το στάδιο της επαγγελματικής πορείας στο οποίο βρισκόμαστε, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε τη δεξιότητά μας να ασχολούμαστε με διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Και αυτό προϋποθέτει – εκτός των άλλων – να κάνουμε σωστή διαχείριση του χρόνου μας, αλλά, παράλληλα, να κρατάμε σε προτεραιότητα και άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής μας, όπως την υγεία ή την οικογένειά μας. Κάποιες φορές είναι δύσκολο – όσο, όμως, και απαραίτητο. Και με εξάσκηση, μπορούμε σιγά-σιγά να το καταφέρουμε.

3) Προσοχή στις λεπτομέρειες

Ως γνωστόν, η επιτυχία κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και το ενδιαφέρον για αυτές είναι από τα «κοινά μυστικά» όλων των επιτυχημένων εργαζομένων ή μάνατζερ.

Πολλοί θεωρούν τις λεπτομέρειες «ασήμαντα πράγματα«, αλλά, όταν πολλά από αυτά μαζευτούν, θα συμβεί κάτι ... καθόλου ασήμαντο και αυτό θα είναι η κάθετη μείωση της επαγγελματικής μας απόδοσης – ή, ακόμα χειρότερα, το κλείσιμο της επιχείρησής μας. Ακόμα, λοιπόν, και η καθημερινή απάντηση στα μέιλ μας – έστω και αν κάποια τα θεωρούμε δευτερεύοντα – συμβάλλουν στο χτίσιμο της καριέρας μας.

Οι λεπτομέρειες, εξάλλου, είναι που μας κάνουν να διαφοροποιούμαστε, να ξεχωρίζουμε και, τέλος, μας χαρίζουν το εισιτήριο για την επόμενη... επαγγελματική πίστα.

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.