ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Είσαι γυναίκα; Θα παίρνεις χαμηλότερο μισθό!

Η απόκλιση μεταξύ των οικονομικών απολαβών ανδρών και γυναικών στην Ε.Ε. καλά κρατεί, σύμφωνα με τη Eurostat. Και στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Είσαι γυναίκα; Θα παίρνεις χαμηλότερο μισθό!

Από τις 9 Νοεμβρίου, οι γυναίκες ανά τον κόσμο είναι σα να εργάζονται ... δωρεάν, λόγω της μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στα εισοδήματα που λαμβάνουν από την εργασία τους τα δύο φύλα. Σε πολλές χώρες, μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για όσες ανήκουν σε εθνικές μειονότητες: Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, κερδίζουν 74 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άνδρας, ενώ οι έγχρωμες κερδίζουν 60 σεντς και εκείνες της Λατινικής Αμερικής 56.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάσταση είναι, σε γενικές γραμμές, καλύτερη, αλλά κανένα κράτος-μέλος της δεν έχει καταφέρει να επιτύχει εισοδηματική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Αναλυτικά, η διαφορά στις οικονομικές απολαβές σε κάθε χώρα φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, με την Σλοβενία να βρίσκεται στην καλύτερη θέση και την Εσθονία στη χειρότερη:

Είσαι γυναίκα; Θα παίρνεις χαμηλότερο μισθό!

Επιπλέον, παρά τα αυξανόμενα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κοινωνικού φαινομένου, χώρες όπως η Σουηδία η Φινλανδία και η Γερμανία παραμένουν σε χαμηλές θέσεις της λίστας, δηλαδή σε αυτές με τη μεγαλύτερη εισοδηματική απόκλιση.

Η Γερμανία, μάλιστα, παραβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το δικαίωμα των γυναικών για μισθολογική ισότητα, εφόσον στη συγκεκριμένη χώρα υπάρχει διαφορά ύψους 21,6% στο μέσο όρο των ωριαίων μεικτών αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων.

Επιπλέον, και η Βρετανία περιλαμβάνεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη εισοδηματική διαφορά, καταλαμβάνοντας την 6η θέση και σημειώνοντας απόκλιση ύψους 19,7%, υψηλότερη δηλαδή από τον μέσο όρο της απόκλισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κυμαίνεται στο 16,4%.

Το καλύτερο επίπεδο εισοδηματικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων συναντάται στη Σλοβενία (με απόκλιση μόλις 3,2%), τη Μάλτα (5,1%) και Πολωνία (6,4%), που είναι οι χώρες που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα.

Τι γίνεται, λοιπόν, στην Ελλάδα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στον συγκεκριμένο πίνακα; Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευθηκαν στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, στη χώρα μας το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η διαφορά των μέσων ετήσιων αποδοχών ανάμεσα στα δύο φύλα ανέρχεται σε 45,2%, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 41,1%.

Και η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες, που αποτελούν μειονέκτημα για τις γυναίκες: Τις χαμηλότερες ωριαίες αποδοχές που εκείνες λαμβάνουν, τις λιγότερες ώρες απασχόλησης σε έμμισθες θέσεις εργασίας (εφόσον αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο νοικοκυριό και τη φροντίδα των παιδιών και άλλων συγγενικών προσώπων), καθώς και τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης (δεδομένου ότι, κυρίως στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανεργία πλήττει κυρίως το γυναικείο φύλο). Τέλος, σε όλο το φάσμα της ΕΕ, τις υψηλότερες θέσεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν, ως επί το πλείστον, άνδρες, εξασφαλίζοντας έτσι για τον εαυτό τους και τις αντίστοιχες οικονομικές απολαβές.

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.