ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Δημιούργησα το μπουρκίνι για να δώσω ελευθερία στις γυναίκες, όχι να τη στερήσω»

Το μπουρκίνι δεν συμβολίζει το Ισλάμ. Συμβολίζει τον ελεύθερο χρόνο και την ευτυχία. Την καλή φυσική κατάσταση και την υγεία.

«Δημιούργησα το μπουρκίνι για να δώσω ελευθερία στις γυναίκες, όχι να τη στερήσω»

«Όταν δημιούργησα το μπουρκίνι στις αρχές του 2004, ήταν για να δώσω στις γυναίκες ελευθερία, όχι να τους τη στερήσω. Η ανιψιά μου ήθελε να παίξει βόλεϊ, αλλά δεν της επέτρεπαν να μπει στην ομάδα γιατί φορούσε μαντίλα. Η αδελφή μου έπρεπε να παλέψει για την κόρη της, αφού το μόνο που την εμπόδιζε να παίζει βόλεϊ, ήταν η σεμνότητα της.

Όταν τελικά της επέτρεψαν να παίξει όλοι πήγαμε να την παρακολουθήσουμε και να την υποστηρίξουμε, αλλά είδαμε ότι αυτό που φορούσε ήταν εντελώς ακατάλληλο. Ένα παντελόνι-φόρμα και η μπούρκα. Φαινόταν σαν ντομάτα. Ήταν κατακόκκινη και ζεσταινόταν.

«Δημιούργησα το μπουρκίνι για να δώσω ελευθερία στις γυναίκες, όχι να τη στερήσω»
Η δημιουργός του μπουρκίνι Aheda Zanetti

Έτσι πήγα στο σπίτι και ξεκίνησα να ψάχνω για κάτι που θα μπορούσαν να φορέσουν οι μουσουλμάνες αθλήτριες, και δεν μπορούσα να βρω τίποτα, δεν υπήρχε τίποτα στην Αυστραλία. Άρχισα να σκέφτομαι, ότι όταν ήμουν κορίτσι ήμουν μακριά από τον αθλητισμό, αφού δε μπορούσα να συμμετέχω σε αθλήματα. Αλλά δεν ήθελα το ίδιο για την ανιψιά μου. Ηθελα να βρω κάτι που θα το προσάρμοζα στον αυστραλιανό τρόπο ζωής και τη δυτική ενδυμασία, αλλά την ίδια στιγμή να είναι σύμφωνο με τη μουσουλμανική κουλτούρα.

Έτσι κάθισα στο πάτωμα στο σαλόνι και σχεδίασα κάτι. Κοίταξα το πέπλο και την περίσσεια υφάσματος, που έπρεπε να αφαιρέσω. Κάτι που με έκανε νευρική - θα το δεχόταν η ισλαμική κοινότητα αυτό;

Το μπουρκίνι δεν είναι μπούρκα για την παραλία. Η μπούρκα ήταν απλά μια λέξη για μένα - είχα ανατραφεί στην Αυστραλία όλη μου τη ζωή- όμως έπρεπε να το ονομάσω κάπως γρήγορα. Ήταν ο συνδυασμός δύο πολιτισμών - είμαστε Αυστραλοί, αλλά είμαστε επίσης μουσουλμάνοι από επιλογή. Η μπούρκα δεν συμβολίζει τίποτα εδώ, και το Κοράνι και η θρησκεία μας δεν μας ζήτησε ποτέ να καλύψουμε τα πρόσωπά μας.

Θα ήθελα πολύ στη Γαλλία να πω το εξής: Μας έχετε παρεξηγήσει. Πήρατε ένα προϊόν που συμβόλιζε την ευτυχία τη χαρά και την καλή φυσική κατάσταση, και το μετατρέψατε σε ένα προϊόν μίσους.

Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γαλλία με κάνει να λυπάμαι πάρα πολύ. Ελπίζω ότι δεν είναι λόγω ρατσισμού. Νομίζω ότι έχουν παρεξηγήσει ένα ρούχο που είναι τόσο θετικό - που συμβολίζει τον ελεύθερο χρόνο και την ευτυχία, τη διασκέδαση και την καλή φυσική κατάσταση. Και τώρα ζητούν από τις γυναίκες να φύγουν από την παραλία και να γυρίσουν πίσω στην κουζίνα τους.

Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να ανησυχεί για το πώς ντύνονται οι γυναίκες - κανείς δεν μας αναγκάζει, να ντυθούμε έτσι. Αυτό που βλέπετε είναι επιλογή μας.

Θα ήθελα πολύ στη Γαλλία να πω το εξής: Μας έχετε παρεξηγήσει. Πήρατε ένα προϊόν που συμβόλιζε την ευτυχία τη χαρά και την καλή φυσική κατάσταση, και το μετατρέψατε σε ένα προϊόν μίσους.

Ήταν η πρώτη φορά που κολυμπούσα δημόσια και ήταν υπέροχο. Θυμάμαι το αίσθημα τόσο ξεκάθαρα.

Θυμάμαι όταν δοκίμασα για πρώτη φορά το μπουρκίνι. Πρώτα το δοκίμασα στην μπανιέρα για να βεβαιωθώ ότι λειτουργεί. Στη συνέχεια πήγα στην τοπική πισίνα για να ελέγξω ότι η κορδέλα θα μείνει στη θέση της, και θυμάμαι ότι όλοι με κοιτούσαν. Ανέβηκα στο βατήρα και βούτηξα. Η κορδέλα έμεινε στη θέση της, και σκέφτηκα, πόσο όμορφα! Τέλεια!

Ήταν η πρώτη φορά που κολυμπούσα δημόσια και ήταν υπέροχο. Θυμάμαι το αίσθημα τόσο ξεκάθαρα. Ένιωσα την ελευθερία, ένιωσα δύναμη, ένιωσα σαν να ανήκω στην πισίνα. Περπάτησα μέχρι το τέλος αυτής της πισίνας με τους ώμους μου πίσω.

Η βουτιά στο νερό είναι ένα από τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο. Και ξέρετε κάτι; Φοράω μπικίνι κάτω από το μπουρκίνι μου.»

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.