
60 χρόνια πίσω...Στις 24 Οκτωβρίου του 1963 ανακοινώνεται η επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας να απονείμει το βραβείο Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη.
Ταυτόχρονα τιμά στο πρόσωπo του μεγάλου μας ποιητή την μακραίωνη παράδοση του ελληνικού πνεύματος από τους κλασικούς χρόνους έως την σύγχρονη εποχή. Η ελληνική γλώσσα διατηρεί μετά από χιλιάδες χρόνια την ποιητική της υπόσταση και εκφράζει απαράμιλλα τις αναζητήσεις του μοναδικού όντος που αναρωτήθηκε ποτέ για την ύπαρξή του.
Όταν γίνεται γνωστή η βράβευσή του ο Γιώργος Σεφέρης δηλώνει:
"Διαλέγοντας έναν Έλληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ, νομίζω πως η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της με τη ζωντανή πνευματική Ελλάδα. Εννοώ: αυτή την Ελλάδα για την οποία τόσες γενεές αγωνίστηκαν, προσπαθώντας να κρατήσουν ό,τι ζωντανό από τη μακριά παράδοση της. Νομίζω, ακόμη, ότι η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να δείξει πως η σημερινή ανθρωπότητα χρειάζεται και την ποίηση - κάθε λαού - και το ελληνικό πνεύμα".
Υποψήφιοι για το Νόμπελ εκείνη την χρονιά ήταν μερικοί από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της παγκόσμιας λογοτεχνίας: ο Γ.Χ. Ώντεν, ο Πάμπλο Νερούδα, ο Σάμιουελ Μπέκετ, ο Γιούκο Νισίμα και ο Άξελ Σάντιμοζ.
Πενήντα πέντε χρόνια έπειτα από το πρώτο Ελληνικό Νόμπελ παραμένει στιβαρή η βεβαιότητα "οι ποιητές θα σώσουν τον κόσμο".
Ο ποιητής πλέον λείπει μα "…τα ίδια τα λόγια φυλάγουν τη μορφή του…".
Πότε θα ξαναμιλήσεις;
Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας.
Σπέρνουνται γεννιούνται σαν τα βρέφη
ριζώνουν θρέφουνται με το αίμα.
Όπως τα πεύκα
κρατούνε τη μορφή του αγέρα
ενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί
το ίδιο τα λόγια
φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου
κι ο άνθρωπος έφυγε δεν είναι εκεί.
Ίσως γυρεύουν να μιλήσουν τ' άστρα
που πάτησαν την τόση γύμνια σου μια νύχτα
ο Κύκνος ο Τοξότης ο Σκορπιός
ίσως εκείνα.
Αλλά πού θα είσαι τη στιγμή που θα' ρθει
εδώ σ' αυτό το θέατρο το φως;
Γιώργος Σεφέρης Τρία κρυφά ποιήματα - Πάνω σε μια χειμωνιάτικη αχτίνα στο Ποιήματα, Ίκαρος 1977, 11η έκδοση
Γιώργος Μούτσιος - Μίκης Θεοδωράκης - Άρνηση - Γιώργος Σεφέρης - 1962
Πηγή: ogdoo.gr