ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Queen of Funk: Η βραχνή φωνή και το ταλέντο της Μπέτι Ντέιβις δεν αναγνωρίστηκε όσο του άξιζε

Σε ηλικία 77 ετών απεβίωσε η τραγουδίστρια με τη χαρακτηριστική βραχνάδα. Μοντέλο και τραγουδίστρια υπήρξε ανατρεπτική και πρωτοπόρος.

Queen of Funk: Η βραχνή φωνή και το ταλέντο της Μπέτι Ντέιβις δεν αναγνωρίστηκε όσο του άξιζε

Σε ηλικία 77 ετών απεβίωσε η Μπέτι Ντέιβις, τραγουδίστρια της Funk μουσικής σκηνής και δεύτερης συζύγου του θρύλου της τζαζ, Μάιλις Ντέιβις. Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stones, η τραγουδίστρια απεβίωσε από φυσικά αίτια στη γενέτειρά της Πενσυλβάνια, όπου και είχε επιστρέψει εδώ και δεκαετίες ζώντας πλέον μια απλή ζωή.

Η Ντέιβις έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1960 και 1970 με την ιδιαίτερη, βραχνή φωνή της. Μολονότι το έργο της δεν έχει αναγνωριστεί όσο του αξίζει, εκείνη άφησε πίσω της σπουδαία άλμπουμ και τραγούδια με εξαιρετικά προοδευτικούς στίχους για την εποχή. Μόνο δύο σινγκλ της, το «If I'm In Luck I Might Get Picked Up» έφτασε στο νούμερο 66 του Billboard και το «Shut Off the Lights» στο 97.

Queen of Funk: Η βραχνή φωνή και το ταλέντο της Μπέτι Ντέιβις δεν αναγνωρίστηκε όσο του άξιζε

Η Betty Davis γεννήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα κι έζησε ως παιδί στο Πίτσμπουργκ. Σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει στο Fashion Institute of Technology και ζούσε στο σπίτι της θείας της. Συντονίστηκε με το πνεύμα του Greenwich Villade και της folk μουσικής σκηνής, ενώ σύχναζε στο κλαμπ Cellar, ένα χώρο συνάντησης για καλλιτέχνες της εποχής- αυτό το πολυπολιτισμικό περιβάλλον έδωσε ώθηση στην καριέρα της και διαμόρφωσε την αισθητική της. Στη Νέα Υόρκη δούλεψε επίσης ως μοντέλο και για γνωστά περιοδικά μόδας, όπως τα Seventeen, Glamour και Ebony.

Συντονίστηκε με το πνεύμα του Greenwich Villade και της folk μουσικής σκηνής, ενώ σύχναζε στο κλαμπ Cellar, ένα χώρο συνάντησης για καλλιτέχνες της εποχής- αυτό το πολυπολιτισμικό περιβάλλον έδωσε ώθηση στην καριέρα της και διαμόρφωσε την αισθητική της. Στη Νέα Υόρκη δούλεψε επίσης ως μοντέλο και για γνωστά περιοδικά μόδας, όπως τα Seventeen, Glamour και Ebony.

Παντρεύτηκε μόλις για έναν χρόνο τον κατά 19 χρόνια μεγαλύτερο της Μάιλς Ντέιβις, όμως λέγεται πως τον επηρέασε μουσικά με τις δικές της επιρροές. Mετά τον χωρισμό τους και τη λήξη της συνεργασίας τους, εκείνη μετακόμισε στο Λονδίνο δουλεύοντας παράλληλα και ως μοντέλο.

Επέστρεψε μετά από έναν χρόνο στην Αμερική σκοπεύοντας να κάνει άλμπουμ με τον Santana. Όμως, τελικά έγραψε τα δικά της τραγούδια- τα οποία έγραψε και ενορχήστρωνε η ίδια. Το πρώτο της άλμπουμ, Betty Davis κυκλοφόρησε το 1973 για να ακολουθήσουν το They Say I am Different (1973) και το Nasty Gal (1974).

Θεωρήθηκε cult φιγούρα, ιδίως λόγω των τολμηρών της στίχων και της έντονης σεξουαλικής περσόνας που είχε υιοθετήσει επί σκηνής. Πολλές φορές είχε απαγορευτεί η μετάδοση των παραστάσεών της στις ΗΠΑ ακριβώς εξαιτίας αυτού. Ο Santana είχε δηλώσει για εκείνη «ήταν -δεν μπορούσε κανείς να τη δαμάσει. Στη μουσική, στη φιλοσοφία, στο σώμα της, επιπλέον ήταν απίστευτα ελκυστική».

Ωστόσο, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 70, όταν άρχισε η καριέρα της να έχει φθίνουσα πορεία, αποσύρθηκε στην Πενσυλβάνια επιλέγοντας έναν ήσυχο τρόπο ζωής. «Όταν μου είπαν ότι τέλειωσα, απλώς το αποδέχτηκα. Εξάλλου, κανείς δεν χτύπαγε την πόρτα μου πλέον» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στους New York Times.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.