ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά»: Μια νέα έκθεση για την άγνωστη Φρίντα Κάλο

«Μια μοναδική συλλογή έργων βαθιά συνδεδεμένη με την προσωπική της αφήγηση»: Έτσι περιέγραψε το σπουδαίο εικαστικό γεγονός ο επιμελητής του.

«Τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά»: Μια νέα έκθεση για την άγνωστη Φρίντα Κάλο

Το φοβερό της ατύχημα, η μακροχρόνια και θυελλώδης σχέση της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, αλλά και η επαφή της με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής της. Πώς θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε το έργο της Φρίντα Κάλο χωρίς τις προσωπικές ιστορίες της; Σε αυτές θα επιχειρήσει να μυήσει τους επισκέπτες της μια μεγάλη έκθεση που ανοίγει το καλοκαίρι του 2020 στο μουσείο Cleve Carney Museum στο Σικάγο, με τίτλο «Frida Kahlo 2020», μια από τις πολυαναμενόμενες στις ΗΠΑ.

Όσοι τυχεροί βρεθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 26 αυθεντικά έργα της Φρίντα, που σηματοδοτούν τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της, μαζί με αναπαραγωγές των ρούχων της, οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή της, ακόμα και μια εγκατάσταση που σχεδιάστηκε ειδικά για τη ρετροσπεκτίβα και αποκαλείται «ποιητικός κήπος». «Αυτή η μοναδική συλλογή έργων είναι βαθιά συνδεδεμένη με την προσωπική αφήγηση της Φρίντα Κάλο» σχολίασε ο επιμελητής της έκθεσης και art director του μουσείου, Justin Witte, προσθέτοντας: «Είναι μια πλήρης καμπύλη που καλύπτει και το ατύχημά της, όταν άρχισε να ζωγραφίσει αυτοπορτρέτα».

«Τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά»: Μια νέα έκθεση για την άγνωστη Φρίντα Κάλο
Όσοι τυχεροί βρεθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά 26 αυθεντικά έργα της Φρίντα, που σηματοδοτούν τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της, μαζί με αναπαραγωγές των ρούχων της και οπτικοακουστικό υλικό. Photo: Frida on White Bench. Photo by Nickolas Muray; © Nickolas Muray Photo Archives, via CCMA

Την έκθεση θα προλογίσουν δύο ακόμα θεματικές εκδηλώσεις στο Σικάγο, μια χορευτική παράσταση τον Φεβρουάριο από τον θίασο Ballet Folclórico de Mexico, αφιερωμένη στη μεξικανική κουλτούρα, και μια συναυλία τον Απρίλιο «A New Philharmonic, A Salute to Frida»-φόρο τιμής στη μεγάλη ζωγράφο με μελωδίες από το Μεξικό.

Όπως έχει πει και η Φρίντα: «Τα πάντα αλλάζουν, τα πάντα κινούνται, τα πάντα εξελίσσονται, τα πάντα πετούν και φεύγουν μακριά». Η μεγάλη έκθεση που έρχεται στο Σικάγο θα επιχειρήσει να χαράξει από την αρχή την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή μιας από τις μεγαλύτερες ζωγράφους του εικοστού αιώνα, το αποτύπωμα ωστόσο της οποίας υπήρξε κάθε άλλο παρά φευγαλέο.

Η μεγάλη έκθεση που έρχεται στο Σικάγο θα επιχειρήσει να χαράξει από την αρχή την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή μιας από τις μεγαλύτερες ζωγράφους του εικοστού αιώνα, το αποτύπωμα ωστόσο της οποίας υπήρξε κάθε άλλο παρά φευγαλέο. Photo: Thoughtful Frida, Photo by Hulton Archive and Getty Images, via CCMA

Δείτε παρακάτω άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή της Φρίντα, που την καθόρισαν:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Frida Kahlo, Self-Portrait with Small Monkey, 1945 (Oil on masonite). Collection Museo Dolores Olmedo, Xochimilco, Mexico. © 2019 Banco de México, Diego Rivera and Frida Kahlo Museums Trust, Mexico City, Mexico, via CCMA

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.