ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Άντρας δίνει 35 δολάρια για να αγοράσει ένα μπολ, μετά ανακαλύπτει ότι ανήκει στη δυναστεία των Μινκ

Σήμερα η τιμή του φέρνει ζάλη, αφού το σπάνιο αντικείμενο αξίζει περίπου μισό εκατομύρριο δολάρια.

Άντρας δίνει 35 δολάρια για να αγοράσει ένα μπολ, μετά ανακαλύπτει ότι ανήκει στη δυναστεία των Μινκ

Ποια είναι η καλύτερη προσφορά που βρήκατε ποτέ σε κάποιο υπαίθριο παζάρι; Για έναν άντρα, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, μία βόλτα στην υπαίθρια αγορά του New Haven στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ αποδείχθηκε η καλύτερη αγορά που έχει κάνει στη ζωή του - τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος, λάτρης των παλιών αντικειμένων και των έργων τέχνης, αγόρασε ένα μικρό, λευκό πορσελάνινο μπολάκι με γαλάζια λουλουδάκια για 35 μόλις δολάρια. Λίγο αργότερα, παρατηρώντας πιο προσεκτικά το απόκτημα του συνειδητοποίησε ότι το συγκεκριμένο μπολάκι ενδεχομένως να είναι και αντίκα και έτσι άρχισε να αναζητά περισσότερες πληροφορίες μέσω ειδικών που θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν κάπως το τοπίο.

Όπως αποδείχθηκε το όμορφο μπολ με τα ζωγραφισμένα μοτίβα σε ολόκληρη την επιφάνεια ανήκει στην περίφημη, κινέζικη δυναστεία των Μινκ και χρονολογείται πίσω, στον 15ο αιώνα μ.Χ.

Όσο για την τιμή του; Αυτή ξεπερνά κατά πάρα πολύ το ποσό που ο άνδρας πλήρωσε για να πάρει το μπολ στο σπίτι του. Σύμφωνα, με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να ταυτοποιηθεί η προέλευση του αντικειμένου, η μεταπώληση του μπολ θα κυμανθεί από 300 χιλιάδες έως 500 χιλιάδες δολάρια, ενώ η δημοπρασία θα λάβει χώρα στις 17 Μαρτίου.

Ίσως κάποιοι αναρωτιούνται πώς γίνεται ο έμπορος που είχε στην κατοχή του το συγκεκριμένο αντικείμενο να μην κατάλαβε ποτέ την αληθινή αξία του. Όπως εξηγεί ο οίκος Sotheby's, σε ένα άπειρο μάτι το μπολ δεν δίνει σε καμία περίπτωση την εντύπωση μίας πανάκριβης αντίκας. Χρειάζεται κάποιος πραγματικά διαβασμένος για να αναγνωρίσει την υψηλή ποιότητα της πορσελάνης, αλλά και το φινίρισμα που είναι πραγματικά εξαιρετικά εκεπτυσμένο. Επιπλέον τα λουλούδια που διακοσμούν το μπολ είναι ζωγραφισμένα με συγκεκριμένη τεχνοτροπία που προέρχεται από τα χρόνια του αυτοκράτορα Yongle της δυναστείας των Μινκ.

Άντρας δίνει 35 δολάρια για να αγοράσει ένα μπολ, μετά ανακαλύπτει ότι ανήκει στη δυναστεία των Μινκ
Το όμορφο μπολ με τα ζωγραφισμένα μοτίβα σε ολόκληρη την επιφάνεια ανήκει στην περίφημη, κινέζικη δυναστεία των Μινκ και χρονολογείται πίσω, στον 15ο αιώνα μ.Χ.

Οι ειδικοί εικάζουν πως το αντικείμενο είχε χρησιμοποιηθεί στα παλάτι του αυτοκράτορα, εξού και η μοναδική τεχνική με την οποία είναι κατασκευασμένο και διακοσμημένο. Αυτό που κάνει, πάντως, το μπολ τόσο πολύτιμο είναι το γεγονός ότι παρά την έντονη εμπορική δραστηριότητα που χαρακτήριζε την οικονομικά ανθηρή δυναστεία των Μινκ, παραμένει εξαιρετικά σπάνιο το να εντοπίσει κανείς ένα τέτοιο κομμάτι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εκτός της Κίνας, καθώς το εμπορικό ενδιαφέρον ήταν κυρίως στραμμένο σε μεγαλύτερα, πιο εντυπωσιακά διακοσμητικά και όχι σε τόσο απλά, καθημερινά αντικείμενα.

Φυσικά, παραμένει παντελώς άγνωστη η μυστηριώδης πορεία που ακολούθησε τελικά το συγκεκριμένο μπολάκι για να βρεθεί από την Κίνα του 1420 μ. Χ στο Κονέκτικατ του 2021. Η αλήθεια είναι πώς η απόκτηση της περίφημης κινέζικης πορσελάνης από ευρωπαίους αγοραστές παρέμενε πάντα προνόμιο των πολύ προνομιούχων, ενώ η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό εργοστάσιο κατασκεύασε κάποιο αντικείμενο ή διακοσμητικό με κινέζικη πορσελάνη ήταν κάποια στιγμή τον 18ο αιώνα μ.Χ.

Σε ένα άπειρο μάτι το μπολ δεν δίνει σε καμία περίπτωση την εντύπωση μίας πανάκριβης αντίκας. Χρειάζεται κάποιος πραγματικά διαβασμένος για να αναγνωρίσει την υψηλή ποιότητα της πορσελάνης, αλλά και το φινίρισμα που είναι πραγματικά εξαιρετικά εκεπτυσμένο.

Με πληροφορίες από το MyModernMet

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτογραφία:

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.