ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

9χρονος αλμπίνος θανατώθηκε και η μητέρα κλήθηκε να αναγνωρίσει το κομμένο κεφάλι του

Η απαγωγή και βίαιη θανάτωση αλμπίνων στο Μαλάουι συνεχίζεται, εφόσον, σύμφωνα με τις τοπικές προκαταλήψεις, τα μέλη του σώματός τους φέρνουν πλούτο και τύχη.

9χρονος αλμπίνος θανατώθηκε και η μητέρα κλήθηκε να αναγνωρίσει το κομμένο κεφάλι του

H πρόσφατη θανάτωση ενός ανήλικου αλμπίνου στο Μαλάουι έχει προσελκύσει για ακόμα μια φορά την παγκόσμια ανησυχία επάνω στο ζήτημα.

Το 9χρονο αγόρι κοιμόταν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην αγκαλιά της μητέρας του, όταν μια συμμορία ανδρών εισέβαλε στο σπίτι σπάζοντας την πόρτα για να αρπάξει και να απαγάγει το παιδί. Η 26χρονη μητέρα προσπάθησε να αντισταθεί και να το κρατήσει κοντά της, αλλά οι άνδρες την τραυμάτισαν με μαχαίρι. Και ώσπου η γυναίκα να συνέλθει από την επίθεση και να ζητήσει βοήθεια, εκείνοι είχαν ήδη εξαφανιστεί παίρνοντας μαζί τους και το αγόρι.

Λίγες μέρες αργότερα, η αστυνομία κάλεσε τη μητέρα να αναγνωρίσει το παιδί, δείχνοντάς της, όμως, ό,τι είχε απομείνει πια: το κομμένο κεφάλι του. Τα υπόλοιπα μέλη του σώματός του είχαν αφαιρεθεί για να χρησιμοποιηθούν σε τελετές μαύρης μαγείας.

9χρονος αλμπίνος θανατώθηκε και η μητέρα κλήθηκε να αναγνωρίσει το κομμένο κεφάλι του

Το δραματικό φαινόμενο της θανάτωσης των αλμπίνων είναι, δυστυχώς, πολύ διαδεδομένο στη νότια Αφρική και το συγκεκριμένο αγόρι ήταν το πιο πρόσφατο θύμα.

Ο αλμπινισμός (ή αλφισμός) είναι μια γενετική διαταραχή που μειώνει τα επίπεδα μελανίνης στο δέρμα και, κατά συνέπεια, όσοι πάσχουν από αυτήν, έχουν λευκή επιδερμίδα, γαλάζια μάτια και κίτρινα μαλλιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τοπικές προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, τα οστά των σωμάτων των αλμπίνων κρύβουν χρυσό. Και ως αποτέλεσμα αυτών των πεποιθήσεων, οι αλμπίνοι κυνηγούνται, απαγάγονται και θανατώνονται από συμμορίες, οι οποίες στη συνέχεια πουλούν τα μέλη του σώματός τους σε γιατρούς-μάγους. Εκείνοι τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν «μαγικά φίλτρα» τα οποία – υποτίθεται ότι - φέρνουν χρήματα και καλή τύχη. Σε άλλες περιπτώσεις, οι συγκεκριμένοι «γιατροί» υπόσχονται, με τα φίλτρα τους, επίλυση προβλημάτων που κυμαίνονται από ... εύρεση εργασίας ως αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Μόνο στο Μαλάουι, υπάρχουν σήμερα περίπου 10.000 αλμπίνοι οι οποίοι ζουν υπό διαρκή φόβο μήπως αποτελέσουν τα επόμενα θύματα αυτών των δεισιδαιμονιών, ενώ αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους πέρα από συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Παράλληλα, υφίστανται καθημερινά ρατσιστικές συμπεριφορές, εφόσον, για παράδειγμα, δεν τους επιτρέπεται πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, ενώ συχνά δέχονται χλευαστικά έως επιθετικά σχόλια στους δρόμους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, τουλάχιστον 18 αλμπίνοι έχουν θανατωθεί στη συγκεκριμένη χώρα από το Νοέμβριο του 2014 έως σήμερα, ενώ άλλοι 5 έχουν πέσει θύματα απαγωγής και αγνοούνται. Όμως, ο πραγματικός αριθμός των θανατώσεων εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος, εφόσον, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, αυτές δεν καταγγέλλονται.

Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές έχουν καταγράψει και περιπτώσεις παράνομης εκταφής των σωμάτων νεκρών αλμπίνων προκειμένου να κλαπούν, εκ των υστέρων, μέλη τους.

Μετά την απαγόρευση της θανάτωσης αλμπίνων στη γειτονική Τανζανία, το φαινόμενο έχει πάρει πολύ σοβαρότερες διαστάσεις στο Μαλάουι. Γι' αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου του γιατρούς-μάγους, που χρησιμοποιούν τα μέλη των σωμάτων τους για να φτιάξουν «μαγικά φίλτρα».

Ωστόσο, οι αλμπίνοι παραμένουν ακόμα, σε μεγάλο βαθμό, απροστάτευτοι. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι σε περιπτώσεις θανάτωσης ανηλίκων, δράστες είναι οι γονείς ή και άλλα συγγενικά πρόσωπα, που είτε αποζητούν χρήματα είτε πέφτουν και οι ίδιοι θύματα των ίδιων αντιλήψεων.

Ο πρόεδρος του Μαλάουι, Peter Mutharika, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι «η θανάτωση των αλμπίνων μέχρι και σήμερα είναι αποτέλεσμα προκαταλήψεων, ηλιθιότητας και άγνοιας» και εξετάζει την αυστηρότερη καταδίκη σε φυλάκιση για τους δράστες. Ωστόσο, υπάρχει το ερώτημα κατά πόσο θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα ισχυρά οικονομικά κίνητρά τους, εφόσον η συγκεκριμένη χώρα θεωρείται σήμερα η φτωχότερη στον κόσμο.

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.