ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

5 πράγματα που θα άλλαζαν στον κόσμο αν όλοι σταματούσαμε να τρώμε κρέας

Δεν είναι μόνο τα θετικά για την υγεία μας. Η Mimi Bekhechi, διευθύντρια οργάνωσης για την προστασία των ζώων, επισημαίνει ότι η χορτοφαγία ωφελεί όλο τον πλανήτη.

5 πράγματα που θα άλλαζαν στον κόσμο αν όλοι σταματούσαμε να τρώμε κρέας

Πώς θα άλλαζε άραγε η ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο, αν – ειδικά όσοι ζούμε σε αναπτυγμένες χώρες και έχουμε περισσότερες επιλογές διατροφής – αποφασίζαμε να πάψουμε να καταναλώνουμε κρέας και να στραφούμε σε άλλου είδους τροφές; Η Mimi Bekhechi, διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “PETA” για την προστασία των ζώων, δίνει τις απαντήσεις:

1) H έλλειψη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωνόταν σημαντικά

Μπορεί το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας να καταναλώνονται, αλλά τι γίνεται με τις τροφές των εκτρεφόμενων ζώων; Τo 97% των σπόρων σόγιας που καλλιεργούνται δίνονται σε αυτά. Ουσιαστικά, χρειάζονται 40 εκατομμύρια τόνοι φαγητού για να μειωθούν τα υπερβολικά επίπεδα πείνας στον κόσμο, δηλαδή σχεδόν 20 φορές η ποσότητα σπόρων που προσφέρεται ετησίως ώστε τα εκτρεφόμενα ζώα να παράγουν κρέας. Και σε έναν κόσμο όπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό φαγητό, είναι εγκληματικά σπάταλο να μη δίνονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων απευθείας σε αυτούς.

2) Θα υπήρχε περισσότερο έδαφος διαθέσιμο για τον αυξανόμενο πληθυσμό της Γης

Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, χρησιμοποιούνται μεγάλες εκτάσεις γης για να εγκατασταθούν φάρμες όπου εκτρέφονται κοτόπουλα, αγελάδες και άλλα ζώα, καθώς και εργοστάσια παραγωγής κρέατος. Ωστόσο, αν οι καλλιεργούμενες τροφές δίνονταν κατευθείαν σε ανθρώπους, αυτές οι εκτάσεις θα είχαν εξοικονομηθεί. Η Vegfam, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει την χορτοφαγία, υπολογίζει ότι μια έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να θρέψει 60 ανθρώπους με σόγια, 24 ανθρώπους με σιτάρι, 10 με καλαμπόκι και μόλις 2 αν προσφερθεί για εκτροφή προβάτων. Την ίδια ώρα, με τον πληθυσμό της Μεγάλης Βρετανίας να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ως το 2030, χρειαζόμαστε όλη την έκταση που μπορούμε να έχουμε ώστε να ανταποκριθούμε στην έξτρα ανάγκη για κατοικίες και καλλιέργεια τροφών.

3) Δισεκατομμύρια ζώα θα έπαυαν να υποφέρουν

Στις περισσότερες βιομηχανικές φάρμες, τα ζώα ζουν υπό άθλιες συνθήκες χωρίς να αφήνονται να αναπαραχθούν, να αναζητήσουν μόνα τους την τροφή τους ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο είναι φυσιολογικό για αυτά. Τα περισσότερα, μάλιστα, δεν θα εισπνεύσουν ποτέ καθαρό αέρα μέχρι τη μέρα που θα φορτωθούν σε ένα φορτηγό για να πάνε για σφαγή. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε αυτά τα ζώα και να αποτρέψουμε το βασανισμό τους από το να σταματήσουμε να καταναλώνουμε το κρέας τους.

4) Η μη επίδραση των αντιβιοτικών στον οργανισμό μας θα μειωνόταν

Τα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες είναι απαλλαγμένα από ασθένειες, εφόσον, λόγω του ότι ζουν σε πολύ ανθυγιεινές συνθήκες, γεμάτες βακτήρια και ιούς, τους δίνονται πολύ ισχυρές ουσίες ώστε να παραμείνουν ζωντανά. Αυτές οι ουσίες, λοιπόν, σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν μείωση της επίδρασης των αντιβιοτικών. Και όταν το κρέας των ζώων καταναλώνεται από εμάς, το αποτέλεσμα είναι να αντιστέκεται και ο δικός μας οργανισμός σε φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

5) Το σύστημα υγείας θα δεχόταν λιγότερη πίεση

Η παχυσαρκία κυριολεκτικά σκοτώνει στη Βρετανία. Το δημόσιο σύστημα υγείας, λοιπόν, προειδοποιεί ότι, αν η συγκεκριμένη πάθηση δεν τεθεί υπό έλεγχο, οι ρυθμοί αύξησής της στη χώρα θα βάλουν σε κίνδυνο τις υπηρεσίες της. Το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά είναι από τους βασικούς παράγοντες που τη δημιουργούν, οδηγώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε καρδιακές προβολές, εγκεφαλικά, διαβήτη και καρκίνο. Υπάρχουν, βέβαια, και υπέρβαροι χορτοφάγοι, αλλά, σε γενικές γραμμές, όσοι δεν καταναλώνουν κρέας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αυξήσουν σε επικίνδυνο βαθμό το βάρος τους.

Read Next

29 Ιουν 2022

Είχε κρύψει τα Όσκαρ της στο ντουλάπι της κουζίνας. Η Κάθριν Χέμπορν δεν ήταν σαν καμία άλλη σταρ

"Εάν κάνεις πάντα αυτό που σε ενδιαφέρει, τότε τουλάχιστον ένα άτομο είναι ευχαριστημένο".

29 Ιουν 2022

Άλεξ Μόργκαν: Η πιο όμορφη ποδοσφαιρίστρια είναι απόφοιτος του Μπέρκλεϊ και συγγραφέας

Η Άλεξ Μόργκαν είναι το κορίτσι που αγωνίστηκε για την εξίσωση των μισθών στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Περισσότερα από

Stories

28 Ιουν 2022

Το παράξενο προαίσθημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα για το μέλλον της

Ο προσωπικός μπάτλερ της πριγκίπισσας, Πολ Μπάρελ, επιβεβαιώνει πως γνώριζε πολλές από τις ανησυχίες που την κατέκλυζαν λίγους μήνες πριν τον θάνατό της.

28 Ιουν 2022

Η γυναίκα που γέννησε 44 παιδιά μέχρι την ηλικία των 40 ετών

Και τα μεγαλώνει μόνη μια που την εγκατέλειψε ο σύζυγός της.

28 Ιουν 2022

"Είναι αυτό που ονομάζεται καμιά φορά σκλαβιά της οικογένειας"

Απόσπασμα από το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι "Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ". Σαν σήμερα ήρθε στη ζωή.

27 Ιουν 2022
27 Ιουν 2022

Μια σπάνια φωτογραφία αφηγείται την τραγική ιστορία της Χριστίνας Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ

Ο θυελλώδης γάμος της μικρότερης κόρης του Αριστοτέλη Ωνάση με τον Ρουσέλ, τα εξώγαμα παιδιά του, η επανασύνδεση που δεν ήρθε ποτέ.

27 Ιουν 2022

"Τίμησα δεόντως το σεξ και τα ναρκωτικά στη ζωή μου"

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας υπήρξε πάντα εξομολογητικός!

26 Ιουν 2022

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον βρικόλακα της Μυκόνου

Το νησί των Ανέμων υπήρξε στοιχειωμένο από το πνεύμα ενός δολοφονημένου Μυκονιάτη χωρικού σύμφωνα με τις μαρτυρίες Γάλλου περιηγητή.

26 Ιουν 2022

Η διπλή δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου & της καλλονής στην Ελλάδα που εξιχνιάστηκε μετά από 25 χρόνια

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τη διπλή δολοφονία, τον Φεβρουάριο του 1997, ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός των εκτελέσεων, βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών.

25 Ιουν 2022

Ρετρό κλικ: To 50s καλοκαιρινό look της Μαρία Κάλλας στην Λίμνη Γκάρντα

Η Ελληνίδα υψίφωνος περνούσε συχνά τις διακοπές της στο πολυτελές θέρετρο Σιρμιόνε.

25 Ιουν 2022

Νία Βαρντάλος: Η συγκλονιστική της ιστορία από την εξωσωματική μέχρι την υιοθεσία

Η χαμογελαστή 60χρονη Ελληνοκαναδή ηθοποιός, Νία Βαρντάλος έχει διανύσει ένα δύσκολο ψυχολογικά και σωματικά δρόμο μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα.