ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.

Ο Τζέισον Στέιθαμ είναι ο γνωστός Βρετανός ηθοποός που πρωτοθαυμάσαμε στις ταινίες του Γκάι Ρίτσι "Δυο Καπνισμένες Κάνες, Snatch και Revolver. Αλλά εκεί που τον "αποθεώσαμε" ήταν στην γνωστή τριλογία θρίλερ-δράσης Transporter. Το 2015 πρωταγωνίστησε στην ταινία Fast and Furious 7 και έπαιξε έναν κωμικό ρόλο στην ταινία Spy της Melissa McCarthy. Συνηθίζει να εκτελεί μόνος του τις πολεμικές σκηνές και θεωρείται γενικά ως ένας αστείος αντιήρωας.

Τι έκανε όμως ο Τζέισον Στέιθαμ πριν γίνει ηθοποιός;

Ο Στέιθαμ γεννήθηκε το 1967 στο Σάιρμπρουκ του Ντέρμπισαϊρ, γιος της Εϊλίν (γεννημένη Γέιτς), χορεύτριας, και του Μπάρυ Στέιθαμ, πλανόδιου πωλητή και τραγουδιστή της λάουντζ μουσικής. Μετακόμισε στο Γκρέητ Γιάρμουθ, Νόρφολκ, όπου αρχικά επέλεξε να μην ακολουθήσει την καριέρα του πατέρα του που δούλευε στις τοπικές λαϊκές αγορές αλλά αντιθέτως παρακολούθησε μαθήματα πολεμικών τεχνών. Μεγάλωσε με τον παίκτη του ποδοσφαίρου Βίννι Τζόουνς, τον οποίο θα υποδυθεί αργότερα. Ο Τζόουνς τον εισήγαγε στο ποδόσφαιρο και ο Στέιθαμ συνέχισε να παίζει για την τοπική ομάδα (1978-1983), στην οποία φοίτησε από την ηλικία των 11, ένα πάθος που το μοίρασε με τις καταδύσεις. Εξασκoύνταν καθημερινά ώστε να τελειοποιήσει τις τεχνικές κατάδυσης και υπήρξε μέλος της Βρετανικής Εθνικής Ομάδας Καταδύσεων για 12 χρόνια.

Η σκληρή δουλειά του Στέιθαμ απέδωσε σύντομα. Εισήχθη στη Βρετανική Εθνική Σχολή Καταδύσεων το 1985 και σταδιακά συνέχισε να εκπροσωπεί τη Μεγάλη Βρετανία και την Αγγλία σε διεθνείς αγώνες.

Ο Στέιθαμ συμμετείχε στις Ολυμπιακές δοκιμασίες για τους Θερινούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, αλλά δεν μπόρεσε να φτάαει μέχρι εκεί.

Επίσης ο Στέιθαμ αγωνίστηκε για την Αγγλία στους Αγώνες Κοινοπολιτείας το 1990, όπου κέρδισε την 12η θέση.

Και μετά ήρθε το μόντελινγκ

Η ζωή του Στέιθαμ στα μέσα ενημέρωσης ξεκίνησε όταν τον είδαν από το γραφείο Sports Promotions ενώ προπονούνταν στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Crystal Palace του Λονδίνου. Μετά από αυτό, αναβαθμίστηκε σε μοντέλο για την εταιρεία ρούχων French Connection. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε : "Επιλέξαμε τον Τζέισον επειδή θέλαμε το μοντέλο μας να μοιάζει με κανονικό άνθρωπο. Η εμφάνισή του είναι απλά η σωστή για τώρα : πολύ ανδροπρεπής".

Ωστόσο ήταν ακόμα αναγκασμένος να ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του σαν πλανόδιος πωλητής για να τα φέρνει βόλτα, πουλώντας "ψεύτικα αρώματα και κοσμήματα στις γωνίες του δρόμου", όπως έχει ομολογήσει ο ίδιος

Έκανε μικρές εμφανίσεις σε ελάχιστα βίντεοκλιπ, συμπεριλαμβανομένου του "Comin' on Strong" από τους The Shamen το 1993, του "Run to the Sun" από τους Erasure το 1994 και του "Dream a Little Dream of Me" από τους The Beautiful South το 1995.

Ενώ δούλευε σαν μοντέλο για την French Connection, γνωρίστηκε με τον Άγγλο σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι, ο οποίος είχε αναλάβει την δημιουργία μιας ταινίας και χρειαζόταν κάποιον για τον ρόλο ενός περπατημένου καλλιτέχνη. Μόλις έμαθε το παρελθόν του Στέιθαμ ως πωλητή της μαύρης αγοράς, ο Ρίτσι τον επέλεξε για να παίξει τον ρόλο του "Bacon" στην κωμωδία-θρίλερ "Κλειδαριά, Απόθεμα και Δυο Καπνισμένες Κάνες" ("Lock, Stock and Two Smoking Barrels").

Η ταινία έτυχε καλής υποδοχής και από τους κριτικούς και από το κοινό και βοήθησε τον Στέιθαμ να αποκτήσει δημοσιότητα. Η δεύτερη συνεργασία του Στέιθαμ με τον Ρίτσι έγινε το 2000 με την ταινία "Η Αρπαχτή" ("Snatch"), όπου έπαιξε τον ρόλο του Turkish. Συμπρωταγωνιστώντας με δημοφιλείς ηθοποιούς όπως οι Brad Pitt, Dennis Farina, Benicio dell Toro, και με την ταινία να κερδίζει πάνω από 80 εκατομμύρια δολλάρια.

O Στέιθαμ ήταν πλέον σε θέση να περάσει στο Χόλυγουντ και το 2001 εμφανίστηκε σε δυο ταινίες: την ταινία τρόμου και επιστημονικής φαντασίας "Απειλή στον Άρη" ("Ghosts in Mars") και την ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας "Ένας και Μοναδικός" ("The One").

Ο Στέιθαμ δέχτηκε προτάσεις για περισσότερες ταινίες και το 2002 πήρε τον κεντρικό ρόλο του οδηγού Frank Martin στην ταινία δράσης The Transporter, στην οποία ήταν υπεύθυνος για τα δικά του ακροβατικά (Ο Στέιθαμ έλαβε αυτήν την απόφαση για όλες τις ταινίες του). Έχει μελετήσει το Kung Fu, το Karate και το Kickboxing. Από την ταινία αυτή προέκυψαν δυο συνέχειες, Transporter 2 και Transporter 3.

Έκτοτε η πορεία του, πάντα ανοδική και λίγο πολύ γνωστή. Το 2010 ο Στέιθαμ εμφανίστηκε δίπλα στους συνάδελφους ηθοποιούς δράσης Σιλβέστερ Σταλόνε, Μίκι Ρουρκ και Τζετ Λι, μεταξύ άλλων, στο The Expendables. Τον Αύγουστο του 2011, ξεκίνησε να παίζει στην ταινία Parker με σκηνοθέτη τον Taylor Hackford ; η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους τον Ιανουάριο του 2013. Ο Στέιθαμ έπαιξε τον Πάρκερ, τον εγκληματία αντιήρωα τον οποίο προηγουμένως είχε παίξει ο Μελ Γκίμπσον στην ταινία του 1999 Payback και από τον Λι Μάρβιν στην ταινία του 1967 Point Blank (αν και οι χαρακτήρες τους είχαν λάβει διαφορετικά επίθετα).

Από το 1997 έως το 2004, είχε δεσμό με την επίσης ηθοποιό Κέλλυ Μπρουκ.

Από το 2010 είναι σε σχέση με το μοντέλο Ρόζι Χάντινγκτον-Γουάιτλι.

Αρραβωνιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2016 και απέκτησαν δύο παιδιά: τον Τζακ Όσκαρ Στέιθαμ (γενν. 24 Ιουνίου 2017)[2] και την Ιζαμπέλα Τζέιμς Στέιθαμ (γενν. 2 Φεβρουαρίου 2022).

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.