ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μάρω Κοντού: Το πορτρέτο μιας αληθινής " Κυρίας"- Η επιτυχία, οι γάμοι και το παιδί που δεν ήρθε ποτέ

Η Μάρω Κοντού ήταν μια κυρία εντός και εκτός πλατό. Της αρέσει η μαγειρική, το θέατρο και είναι πίστη σε όσους αγαπά, μέχρι τέλους.

μαρω_κοντου NDP

Η " ψηλή του κινηματογράφου", η " Κυρία του ελληνικού σινεμά", ή αλλιώς η αγαπημένη " Δεσποινίς Μαργαρίτα" και, φυσικά, η ατίθαση " Κυρία Κοκοβίκου", όπως και αν αποκαλέσεις τη Μάρω Κοντού είναι, σίγουρα, η σπουδαιότερη εν ζωή ελληνίδα ηθοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα το 1954 στο χορό Αρχαίας Τραγωδίας του Εθνικού Θεάτρου και πρωταγωνίστησε σε 61 ταινίες μεγάλου μήκους και 90 θεατρικά έργα, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Ήταν ευχαριστημένη με την καριέρα της στην "Ελλαδίτσα", την γέμιζε ο χορός με τα φαντασμαγορικά κοστούμια που είχε προσθέσει στις ταινίες του ο Φίνος, και δεν την ενοχλούσε που της έδιναν συνήθως το ρόλο της belle femme, δηλαδή της γυναίκας που την ερωτεύονται και τελικά την παντρεύονται.

Είπε " όχι" στη διεθνή καριέρα, όταν ο βραβευμένος με Όσκαρ, Γκάρι Κούπερ, της ζήτησε να τον ακολουθήσει στην Αμερική. " Μας είχαν κάνει πρόταση στα νιάτα μας, τη δεκαετία ’60-’70, σε μένα και στον Κούρκουλο. Αλλά δεν τη θέλω την Αμερική. Έχω πάει σε όλη την Ευρώπη, η Αμερική όμως με αγριεύει", εξομολογήθηκε σε συνέντευεξή της σε γνωστό ελληνικό περιοδικό.

" Αν ήταν, ας πούμε, στην Ιταλία ή τη Γαλλία, μπορεί και να το σκεφτόμουν. Στην Αμερική με τίποτα! Μια φορά θυμάμαι είχε έρθει επίσκεψη στην Ελλάδα ο Γκάρι Κούπερ. Ήταν μαζί με την Κατίνα Παξινού, με την οποία είχαν γυρίσει μια ταινία στο εξωτερικό. Ήρθε λοιπόν και μας είδε σε μια πρόβα. Εμείς τότε ήμασταν κοπέλες του χορού. "Να, αυτήν εδώ την παίρνω μαζί μου στην Αμερική να κάνει καριέρα αν θέλεις" λέει στην Παξινού. "Αυτή δεν θέλει, ξέρω τι σου λέω" του απάντησε εκείνη".

Ο πρώτος γάμος ήρθε το 1960 με τον Ελληνογερμανό κινηματογραφιστή, Αριστείδη Καρύδη-Φουκς. "Πιστεύω ότι ο πιο δυνατός μου έρωτας, που με πόνεσε κιόλας, ήταν με τον Αριστείδη Καρύδη-Φουκς.Έκανε μία δήθεν απόπειρα αυτοκτονίας και το έφαγα το παραμυθάκι εγώ κι έτσι παντρευτήκαμε".

Ο γάμος κράτησε μόλις 7 χρόνια, και όπως αποκάλυψε η ίδια " είχα φάει το κερατάκι μου". Η Μάρω Κοντού αναφέρεται στη σχέση του Αριστείδη και της Αλίκης. Ναι, της Αλίκης Βουγιουκλάκη. "Η Βουγιουκλάκη έκανε σχέση με τον Αριστείδη, αλλά είχαμε απομακρυνθεί, ήμασταν όμως ακόμα παντρεμένοι. Όταν μου είπε ο Αριστείδης ότι έκανε σχέση με την Αλίκη, στην αρχή ένιωσα περίεργα και πέρασα δύσκολα. Δεν κράτησε πολύ η σχέση τους, η Αλίκη παντρεύτηκε με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ".

Η Μάρω Κοντού τίμησε τον τίτλο της" Κυρία του ελληνικού κινηματογράφου" εντός και εκτός πλατό. Παρά το διαζύγιο και την παράλληλη σχέση, διατήρησε εξαιρετικές σχέσεις με τον πρώην σύζυγό της. "Ήταν και ο μεγάλος μου έρωτας και τελικά, η μεγάλη μου αγάπη. Γιατί και μετά τον χωρισμό ήμασταν φίλοι και στα τελευταία του χρόνια ήμουν κοντά του -ήταν άρρωστος, του στάθηκα. Χάρηκα που από τον έρωτα γύρισα στην αγάπη".

Δεκατρία χρόνια μετά τον πρώτο της γάμο, η εμβληματική ηθοποιός ανεβαίνει ξανά τα σκαλιά της εκκλησίας με τον διαφημιστη Γιώργο Δόξα, γιο του λογοτέχνη και ποιητή Τάκη Δόξα. Δεν απέκτησε, όμως, παιδιά με κανέναν από τους συντρόφους της. Το επιθυμούσε τόσο που έφτασε να ταξιδέψει μέχρι το εξωτερικό για να βρει τον γιατρό που βοήθησε την Σοφία Λόρεν.

"Δεν μπορούσα, όχι δεν έκανα, δεν μπορούσα. Από πολύ νέα το γνώριζα. Βέβαια, περνώντας τα χρόνια, γύρω στα 35 μου, το έψαξα στο εξωτερικό. Πήγα και βρήκα αυτόν που βοήθησε τη Λόρεν να κάνει παιδί, στην Ελβετία. Μου είπε: "Δεν θα κάνετε ποτέ παιδί, εν αντιθέσει δεν θα πάθετε ποτέ καρκίνο εδώ και κάτι ακόμα, θα είστε πάντα νεότερη από τις συμμαθήτριές σας κατά δέκα χρόνια". Περνούν τα χρόνια και βλέπω ότι και τα δύο είναι καλά έως τώρα. Μου είπε και μια πολύ σημαντική φράση: "Εάν θέλετε, όμως, μπορείτε να υιοθετήσετε και να σας βοηθήσω".

Στο σπίτι της δεν υπάρχει φωτογραφία που να απεικονίζει κάποιο highlight της λαμπρής καριέρας της. Ίσως, γιατί η Μάρω Κόντου τα έζησε, τα απόλαυσε, αλλά δεν έμεινε ποτέ κολλημένη εκεί. Είχε δει από πρώτο χέρι πώς είναι οι καλλιτέχνες που λατρεύονται από τον κόσμο σαν " θεοί", και το απέφυγε με κάθε κόστος.

" Στο σπίτι δεν έχω καμία φωτογραφία δική μου. Ότι φωτογραφίες έχω είναι μέσα στο γραφείο μου και είναι των φίλων, των συγγενών, καμία φωτογραφία δική μου. Και να σου πω γιατί… Τα πρώτα χρόνια που βγήκα στο θέατρο, πήγα καλεσμένη στο σπίτι μιας πρωταγωνίστριας.Από το διάδρομο που άρχισα να μπαίνω έβλεπα φωτογραφίες στο διάδρομο, στο σαλόνι, στους τοίχους και όταν πήγα και στην τουαλέτα κάποια στιγμή είχε και μία φωτογραφία μεγάλη εκεί μέσα. Και είπα "Παναγία μου, τι είναι αυτό; Δεν θα βάλω ποτέ φωτογραφία σπίτι μου” και το κράτησα", είπε σε συνέντευξή της η " Κυρία Κοκοβίκου".

Λατρεύει την μαγειρική, και έχει, φυσικά, την σπεσιαλιτέ που ετοιμάζει για μια βραδιά με φίλους. Της αρέσει και η ζωγραφική και η μπιρίμπα, αλλά οι ώρες που περνάει στη κουζίνα ετοιμάζοντας γιουβέτσι είναι οι αγαπημένες της.

" Το φαγητό το έχω ως χόμπι. Κάνω λίγα, με δικές μου παραλλαγές. Η σπεσιαλιτέ μου είναι κοτόπουλο με όλα τα είδη πιπεριάς –εκτός πράσινης που είναι δύσπεπτη- πιλάφι και γλυκόξινη σάλτσα που την κάνω μόνη μου με μυστική συνταγή. Επίσης, κάνω εκπληκτικό γιουβέτσι στο φούρνο. Μ΄αρέσει η μαγειρική".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.