ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Sinead O'Connor | Μια ζωή γεμάτη τραγωδίες – Η σεξουαλική κακοποίηση από τη μητέρα της, οι δαίμονές της και η απώλεια του έφηβου γιου της

Η τραγουδίστρια που είχε γίνει διάσημη με την παγκόσμια επιτυχία της "Nothing Compers 2 U" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών.

Η Sinead O’Connor είχε γίνει διάσημη όταν την δεκαετία του ’90 τραγούδησε το ‘Nothing Compares 2 U’ με τα δάκρυά της στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού να γίνονται viral στις συζητήσεις της εποχής. Όπως είχε αποκαλύψει λίγο αργότερα, το συναίσθημα που έβγαζε όταν τραγουδούσε και τα δάκρυά της ήταν αληθινά, αφού τα προβλήματα που αντιμετώπιζε μέσα της έγιναν κάποια στιγμή ανυπόφορα για να τα αντιμετωπίσει.

Η ζωή της ήταν γεμάτη τραγωδίες, αποτυχημένες σχέσεις και προβλήματα ψυχικής υγείας, πολύ πριν αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, την απώλεια του παιδιού της. Πριν σχεδόν ένα χρόνο η O’Connor είχε ανακοινώσει στα social media πως ο γιος της, ένα από τα τέσσερα παιδιά της, αυτοκτόνησε: "Ο όμορφος γιος μου, το φως της ζωής μου, αποφάσισε να τελειώσει την πάλη του στη γη σήμερα και είναι με τον Θεό. Ας αναπαυτεί κι ας μην ακολουθήσει κανείς το παράδειγμά του. Το μωρό μου. Σε αγαπώ πολύ".

Η τραγουδίστρια τα τελευταία τριάντα χρόνια προσπαθούσε να συμφιλιωθεί με το ταλέντο της, τη δημοσιότητα, τους προσωπικούς της δαίμονες και τον ρόλο της σαν μητέρα, κάτι που δυσκολευόταν να κάνει εξαιτίας των άσχημων παιδικών χρόνων που πέρασε, την κακοποίηση, την απομόνωση αλλά και τις πολλές απόπειρες αυτοκτονίας.

Τα παιδικά της χρόνια

Η Sinead μεγάλωσε στο Δουβλίνο και ως παιδί πέρασε τραυματικά χρόνια. Οι γονείς της πήραν διαζύγιο με πολύ άσχημο τρόπο κι έτσι η τότε 8 ετών O ‘Connor έμεινε με την μητέρα της που άρχισε να την κακοποιεί σωματικά και σεξουαλικά. Όπως έχει πει η ίδια, τα παιδικά της χρόνια ήταν σαν "το δωμάτιο των βασανιστηρίων" αλλά τελικά κατάφερε να συγχωρέσει τη μητέρα της που και η ίδια είχε περάσει σοβαρά προβλήματα με την ψυχική της υγεία.

Όταν ήταν εφήβη έφυγε από το σπίτι για να μείνει με τον πατέρα της. Κάποια στιγμή όμως την συνέλαβαν την ώρα που είχε κάνει κοπάνα από το σχολείο για να ληστέψει ένα κατάστημα. Τότε την έστειλαν στο άσυλο Magdalene για τις "άτακτες γυναίκες", όπως είχε πει, για 18 μήνες. "Δεν θα βιώσω ποτέ ξανά τέτοιο πανικό, τρόμο και αγωνία για τίποτα όσο για ό,τι έκανα σε αυτό το μέρος" είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της το 1990.

Στο άσυλο ανακάλυψε, βέβαια, την αγάπη της για τη μουσική όταν μαζί με τις άλλες κρατούμενες έπαιζαν μουσική και όταν έφυγε από εκεί δημιούργησε την πρώτη της μπάντα. Το 1985, όμως, η μητέρα της πέθανε σε ένα τροχαίο. Το τραύμα, όπως έχει πει, που της άφησε η απώλεια της μητέρας της την άλλαξε σαν άνθρωπο, την έκανε πιο κυνική και πιο θυμωμένη με τη ζωή.

Η φήμη, η καριέρα και η πτώση

Η Sinead μετακόμισε στο Λονδίνο και κατάφερε να υπογράψει ένα συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία. Το δεύτερο άλμπουμ που κυκλοφόρησε με τίτλο ‘I Do Not Want What I Haven’t Got’ την έκανε ευρέως γνωστή ενώ το single "Nothing Compares 2 U” –μια διασκευή στο τραγούδι του Prince- βρέθηκε στην κορυφή των charts σε πάνω από 18 χώρες. Την ώρα που γύριζε το βίντεο κλιπ και όσο τραγουδούσε τον στίχο "όλα τα λουλούδια που φύτεψες μαμά, στην πίσω αυλή, όλα πέθαναν όταν έφυγες" δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, ένα στιγμιότυπο που όχι μόνο την έκανε διάσημη αλλά έγινε και σύμβολο των προβλημάτων της που θα ακολουθούσαν.

Η φήμη της έφερε πολλά πλούτη, αναγνώριση αλλά και φιλίες με τους μεγαλύτερους σταρ του Hollywood αλλά η ίδια δεν μπόρεσε ποτέ να το απολαύσει. Η δόξα ήταν κάτι πολύ δύσκολο για εκείνη και θεωρούσε τις απαιτήσεις που είχαν οι άλλοι από εκείνη αβάστακτες. Το 1992 εμφανίστηκε στη δημοφιλή εκπομπή Saturday Night Live και έσκισε μπροστά στις κάμερες μια φωτογραφία του τότε Πάπα σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κακοποιήσεις μέσα στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Τότε, ακόμα και η Madonna είχε κατακρίνει την κίνηση της O’Connor.

Διαβάστε περιισότερα στο madamefigaro.gr

Read Next

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.