ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ζαν Καλμάν: Η γυναίκα που έζησε 122 χρόνια είχε 3 μυστικά μακροζωίας

Αυτή η γυναίκα έζησε 122 χρόνια και αυτά είναι τα μυστικά της μακροζωίας της.

Η Ζαν Καλμάν (Jeanne Louise Calment, Αρλ, 21 Φεβρουαρίου 1875 – Αρλ, 4 Αυγούστου 1997) ήταν Γαλλίδα υπεραιωνόβια, το μακροβιότερο επιβεβαιωμένα πρόσωπο στην ιστορία. Έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες.

Το 1896 παντρεύτηκε τον δεύτερό της εξάδελφο Φερνάν Καλμάν (Fernand Calment), και το μοναδικό της παιδί, η Ιβόν, επέζησε και πέθανε το 1934. Το εγγόνι της σκοτώθηκε σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα το 1963. Το 1965, μην έχοντας απογόνους, η Καλμάν παραχώρησε σαν ενοίκιο το διαμέρισμά της σε κάποιο δικηγόρο, τον Φρανσουά Ραφρέ και συμφώνησε να της δίνει ενοίκιο ενός μήνα μέχρι το θάνατό της. Ο Ραφρέ όμως πέθανε πριν από εκείνην, το 1995 και η σύζυγός του συνέχισε να πληρώνει το ενοίκιο.

Το 1985, η Καλμάν πήγε σε οίκο ευγηρίας, καθώς έζησε μόνη της ως την ηλικία των 110. Το 1988, έγινε για πρώτη φορά διάσημη και αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι στα νιάτα της είχε γνωρίσει το μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Σε ηλικία 113 ετών, πρωτομπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 1989, χρονιά όμως που της στερήθηκε ο τίτλος του μακροβιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ο οποίος δόθηκε στην Κάρι Γουάιτ (1874 ή 1888 - 14 Φεβρουαρίου 1991).

Το 1991 επανέκτησε τον τίτλο η Καλμάν και στις 17 Οκτωβρίου 1995 έφτασε τα 120 χρόνια και 238 ημέρες και έγινε το μεγαλύτερο σε ηλικία πρόσωπο στην ιστορία. Ξεπέρασε τον Σιγκετσίγιο Ιζούμι από την Ιαπωνία, που φέρεται να έζησε 120 έτη και 237 ημέρες. Σε ηλικία 114 ετών, εμφανίστηκε για λίγο στο ρόλο της ίδιας στο φιλμ Vincent and Me.

Το 1995 κυκλοφόρησε το γαλλικό ντοκιμαντέρ Beyond 120 Years with Jeanne Calment, και το 1996, ο οίκος ευγηρίας που ζούσε κυκλοφόρησε το CD Time's Mistress.

Λίγο πριν πεθάνει, η Καλμάν συναντήθηκε με τον Jean-Marie Robine, έναν ειδικό δημογράφο που μελετά τις σχέσεις μεταξύ υγείας και μακροζωίας, λέγοντάς του όλα τα μυστικά της ζωής του, σύμφωνα με το CNBC.

O Robine, ο οποίος αποκάλυψε τους τρεις κύριους λόγους που πιστεύει ότι βοήθησαν την Καλμάν να ζήσει πολύ παραπάνω από έναν αιώνα, τόνισε πρωτίστως, πως ένα μεγάλο μέρος της μακροζωίας της οφείλεται στην τύχη.

Σύμφωνα με τον Jean-Marie Robine αυτοί ήταν οι λόγοι που έφτασε τα 122 έτη:

1. Ήταν πλούσια

Η Καλμάν μεγάλωσε σε μια αστική οικογένεια στη νότια Γαλλία, γεγονός που της επέτρεψε να πηγαίνει στο σχολείο μέχρι την ηλικία των 16 ετών, κάτι που δεν ήταν πολύ συνηθισμένο για τις γυναίκες εκείνη τη χρονική περίοδο. Συνέχισε επίσης με ιδιαίτερα μαθήματα κουζίνας, τέχνης και χορού μέχρι που παντρεύτηκε στα 20 της χρόνια.

Ένας άλλος παράγοντας που πιθανότατα τη βοήθησε να ζήσει περισσότερο ήταν το ότι δεν δούλεψε ποτέ. Αντιθέτως είχε πάντα κάποιον να τη βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού, να της μαγειρεύει, ακόμα και να της ψωνίζει τα απαραίτητα.

2. Ξεκίνησε να καπνίζει 112 χρονών

Μέχρι τον γάμο, δεν επιτρεπόταν στην Καλμάν να καπνίζει. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, απαγορευόταν ένα κορίτσι, και συγκεκριμένα σε μια αστική οικογένεια, να το κάνει αυτό.

Ωστόσο, μόλις παντρεύτηκε, ο σύζυγος της Καλμάν της πρόσφερε ένα τσιγάρο. Και παρόλο που ήταν εξαιρετικά χαρούμενη που έκανε κάτι που δεν της επιτρεπόταν να κάνει πριν, τελικά δεν της φάνηκε ωραίο και δεν ξεκίνησε να καπνίζει.

Τελικά απέκτησε τη συνήθεια σε ηλικία περίπου 112 ετών ενώ ζούσε σε οίκο ευγηρίας, έχοντας ωστόσο ζήσει, ακόμη και έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, χωρίς να καπνίζει.

3. Είχε πλούσια κοινωνική ζωή

Με τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο, λόγω της μη συμβολής της στις δουλειές του σπιτιού, η Καλμάν δεν είχε απολύτως τίποτα να κάνει παρά μόνο να φροντίσει τον εαυτό της, να ταξιδέψει κατά μήκος της Γαλλίας και να ασχολείται με κοινωνικές δραστηριότητες.

Πέρασε τον περισσότερο χρόνο της παρακολουθώντας κοινωνικές εκδηλώσεις και συναντώντας νέους ανθρώπους.

Επιπλέον είχε την ευκαιρία να ταξιδεύει συχνά με τον σύζυγό της και να πηγαίνει στο Παρίσι για να δει τον Πύργο του Άιφελ, ο οποίος ήταν υπό κατασκευή εκείνη την εποχή.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.