ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νταϊάν Κίτον: Η γυναίκα που θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε

Σήμερα γίνεται 78 ετών. Χρόνια πολλά, Νταϊάν Κίτον! Σε έναν κόσμο γεμάτο Καρντάσιανς απλώς σε ευχαριστούμε που υπάρχεις!

Η Νταϊάν Κίτον ανήκει σε μια σπάνια "ράτσα" του Χόλιγουντ. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που υποκλίνονται στα sexy gowns εκείνη δεν παρέκλινε ποτέ από το δικό της μοναδικό στυλ. Όυτε καν στα |Όσκαρ. Πάντα υπερασπίστηκε τους δικούς της ενδυματολογικούς κώδικες που εκείνη επινόησε εδώ και 50 χρόνια.

Το διάσημο και ιδιότυπο "Diane Keaton style", ποτέ δεν παρέκλινε. Η Νταϊάν Κίτον πολιτικοποίησε τη μόδα, πήρε έμφυλες νόρμες, την έκανε πάντα δική της. Η αγάπη της για το κοστούμι, για παράδειγμα, ήταν πάντα πρωτοποριακή. Τα γιλέκα, τα πλισέ παντελόνια και τα τουίντ μπλέιζερ όλα γεννήθηκαν από τον χαρακτήρα της τέχνης που μιμείται τη ζωή στην ταινία Annie Hall.

Η ίδια σε ένα βίντεο στο Instagram ομολόγησε: "Λοιπόν, Annie Hall, αυτή ήταν η αρχή. Η αρχή της απάντησής μου στο να φοράω ό,τι στο διάολο μου άρεσε και ήμουν τόσο χαρούμενη που ο Γούντι είπε, ναι, φόρεσε ό,τι φοράς στην πραγματική ζωή".

Η σταρ του Χόλιγουντ, που σήμερα κλείνει τα 76 της χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή του παιχνιδιού μόδας μετά από πέντε δεκαετίες στο προσκήνιο. Ναι, αν η Κίτον ήταν κρασί, θα ήταν ένα σπάνιο μπουκάλι Merlot αξίας 500 ευρώ.

Η αφοσίωσή της στους ουδέτερους είναι σχεδόν μονομανιακή: σπάνια θα φορέσει οτιδήποτε άλλο εκτός από μαύρο, λευκό, μπεζ ή γκρι. Αν και η χρωματική της παλέτα έχει παραμείνει μικρή, η κλασική της εμφάνιση παραμένει φρέσκια χάρη στην αγάπη της για τις δραματικές λεπτομέρειες. Τα αγαπημένα της κομμάτια περιλαμβάνουν πολύ φαρδιές ζώνες, ψηλόμεσα παντελόνια και φούστες, και φυσικά, τα υπέροχα δραματικά καπέλα της. (Τον Σεπτέμβριο, βγήκε ακόμη και με ένα καπέλο του μπέιζμπολ που έγραφε "Ψηφίστε σκύλες".)

Τα τελευταία χρονια η Κίτον προτιμά τις πειραματικές ετικέτες όπως Thom Browne και Comme des Garçons, προτιμώντας πάντα το θεατρικό στυλ. Και πάντα αρνείται το χρώμα. Χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στο στυλ για να μεταμορφώσεις ένα άτονο καμηλό κοστούμι σε ποπ κομμάτι. Αλλά η Κίτον το κάνει αβίαστα, χάρη στο ενδιαφέρον layering και τις πολύ σωστές αναλογίες της.

Μια αναδρομή στυλ της στο κόκκινο χαλί αποδεικνύει ότι το έμφυτο μάτι της για τη μόδα ήταν πάντα παρόν και μπροστά από την εποχή της.

"Από νέα λάτρευα τη μόδα. "Η μαμά μου και εγώ διαλέγαμε κάποια σχέδια, μετά της έλεγα τι ήθελα και εκείνη το έκανε για μένα". Στις πρώτες μέρες της καριέρας της στην υποκριτική, η Κίτον έμενε πάντα πιστή στα δικά της ενδυματολογικά οράματα. Μέσα σε μια θάλασσα από λαμπερά φορέματα, εκείνη θα προτιμούσε να ξεχωρίζει με ένα αιχμηρό κοστούμι.

Στα Όσκαρ του 2004, για παράδειγμα, εμφανίστηκε με ένα κοστούμι Ralph Lauren. Το βραδινό σακάκι είχε ουρές και το αξεσουάρ με παπούτσια στο φτερό, καπέλο μπόουλερ, ακόμη και γραβάτα, που έδειχνε το εμβληματικό στυλ του χαρακτήρα της στο Annie Hall του 1978.

Από τον καθοριστικό ρόλο της, όπου υποδύεται μια εκδοχή του εαυτού της στην ταινία "Ο Νευρικός Εραστής, η Κίτον έχει αναδειχθεί σε μαέστρο του ανδρόγυνου στυλ. Εκείνο το εμβληματικό λουκ με το casual παντελόνι, το γιλέκο, το λευκό πουκάμισο και τη γραβάτα παραμένει ανυπέρβλητο. Από τότε έχει εξελίξει το στυλ της ξανά και ξανά, αλλά χωρίς ποτέ να προδώσει τη μοναδική, αντισυμβατική αισθητική της.

Σήμερα η υπέροχ�%B

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.