ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Balenciaga: Ο αρχιτέκτονας του μαύρου

Γνωστός ως 'le maître' ανάμεσα στους σχεδιαστές ο Cristóbal Balenciaga έγραψε ιστορία με το πρωτοπόρο πνεύμα του και τον μεγάλο του βοηθό: το μαύρο χρώμα.

Balenciaga, ωδή στο μαύρο

Haute couture είναι σαν την ορχήστρα, μαέστρος της οποίας είναι ο Balenciaga" είχε πει για τον συνάδελφο του ο Christian Dior. Ο Ισπανός σχεδιαστής υπήρξε άνθρωπος που είχε αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη Μόδα, για εκείνον η Μόδα ήταν σχεδόν θρησκεία.

Οι περίτεχνες δημιουργίες του που συχνά μοιάζουν με γλυπτά εν κινήσει αναδεικνύονται ιδανικά στο μαύρο χρώμα, ένα από τα αγαπημένα χρώματα του σχεδιαστή. Τώρα η έκθεση "Balenciaga in Black" στο μουσείο Kunstmuseum Den Haag στην Ολλανδία έχει ως πυρήνα τη σχέση του μαιτρ με το μαύρο χρώμα. Στην έκθεση παρουσιάζονται 100 από τις κορυφαίες δημιουργίες του σχεδιαστή σε συνεργασία με το Palais Galliera και Maison Balenciaga. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ενδύματα, καπέλα, σχέδια, φωτογραφικό υλικό και φιλμ από το αρχείο του οίκου.


Ο ρόλος του μαύρου χρώματος

Για τον Balenciaga το μαύρο ήταν το ιδανικό χρώμα, καθώς η απουσία χρώματος άφηνε απερίσπαστο τον θεατή να παρατηρήσει το σχήμα, τα κοψίματα και τις αριστοτεχνικές ραφές του ρούχου, τις λεπτομέρειες και την υφή των υφασμάτων. Το μαύρο λοιπόν ήταν αρωγός στο έργο του. Έπειτα, είναι το παιχνίδισμα του φωτός με το μαύρο χρώμα, καθώς αναδεικνύει διαφορετικά τη μαύρη δαντέλα από το βελούδο ή το μετάξι και το πλεκτό. Ο σχεδιαστής συνήθιζε δε να φτιάχνει τα πρωτότυπα του πάντα σε μαύρο χρώμα σε αντίθεση με τα άχρωμα βαμβακερά υφάσματα που χρησιμοποιούσαν για τον λόγο αυτό οι συνάδελφοί του.

Balenciaga έκθεση, ΟλλανδίαCourtesy of Kunstmuseum

Balenciaga έκθεση, ΟλλανδίαCourtesy of Kunstmuseum

Μαύρο, όπως λέμε Ισπανία

Η χρήση του μαύρου χρώματος θα πρέπει παράλληλα να ιδωθεί υπό το πρίσμα και της καταγωγής του σχεδιαστή. Τα ισπανικά ενδύματα είναι άρρηκτα δεμένα με το μαύρο χρώμα. Από την ευλάβεια των Καθολικών πιστών ως τα κεντητά ρούχα της βασιλικής οικογένειας και της αυλής του το μαύρο είναι συνυφασμένη με την ταυτότητα των Ισπανών.

Ζωγράφοι όπως ο Γκόγια, ο Βελάσκεθ και ο Θουρμπαράν αποθέωσαν αυτή τη σχέση μέσα από τους πίνακές τους. Εξάλλου οι μεγάλοι ζωγράφοι της Ισπανίας στάθηκαν πηγή έμπνευσης για τον Balenciaga. Επιπλέον, δεν βλέπουμε μόνο το μαύρο χρώμα να πρωτοστατεί στο έργο του, αλλά και τις μαντίλες που φορούσαν οι γυναίκες στους ώμους και στο κεφάλι, τη δαντέλα, τις στολές των ταυρομάχων και των χορευτριών του φλαμένγκο, όπως και τα βολάν. Έτσι, παρότι ο Balenciaga έγινε σχεδιαστής παγκόσμιου βεληνεκούς δεν έχασε ποτέ τον δεσμό με την πατρίδα του.

Ο Balenciaga γεννήθηκε το 1895 σε ένα ψαροχώρι στη χώρα των Βάσκων, στη Βόρειο Ισπανία. Γνώρισε τη Μόδα δίπλα στη μητέρα του που ήταν μοδίστρα. Πελάτες της ήταν οι πιο κομψές γυναίκες του χωριού. Ο Balenciaga έχασε τον πατέρα του πολύ νωρίς, όταν ήταν 11 χρονών. Την επόμενη χρονιά άρχισε να μαθητεύει δίπλα σε έναν ράφτη στην κοντινή πόλη του Σαν Σεμπαστιάν, όπου και ίδρυσε ο ίδιος το 1917 τον δικό του οίκο μόδας που ονομαζόταν Eisa -σύντμηση του μεσαίου ονόματος της μητέρας του.

Κατέκτησε λοιπόν από νωρίς τις τεχνικές της Μόδας και γι’ αυτό παρακολουθούσε με πάθος κάθε στάδιο της παραγωγής των ενδυμάτων του και ήξερε καλά πως να κάνει διορθώσεις σε καθένα από αυτά.

Η Coco Chanel είχε πει για εκείνον πως "ο Balenciaga είναι ο μόνος couturier με όλη τη σημασία της λέξης. Οι υπόλοιποι είναι απλώς σχεδιαστές Μόδας".

Η τελειοποίηση των τεχνικών, η ακρίβεια και τα πρωτοποριακά του σχήματα υπήρξαν θεμέλια της δουλειάς του που τον έκαναν αμέσως να ξεχωρίζει. Η πρώτη του κολεξιόν που παρουσιάστηκε σε πασαρέλα ήταν το 1937! Από το 1956 είχε αποφασίσει να παρουσιάζει τη δική του συλλογή έναν μήνα μετά τη συνήθη Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι σαν ένα grand finale αφενός, αφετέρου για να αποφεύγει πάντα τις αντιγραφές των ρούχων του. Ο φίλος του Hubert de Givenchy ακολούθησε και εκείνος το δικό του σύστημα.

Οι δεκαετίες του ’50 και ’60 θεωρούνται το απόγειο της καριέρας του Balenciaga. Επικεντρώθηκε σε σχέδια που ήταν ανεξάρτητα από το σώμα και προτίμησε την άνεση και την ελευθερία στην κίνηση από τις πιο αυστηρές γραμμές. Χαρακτηριστικό σχέδιο είναι το balloon φόρεμα από ταφτά του 1950 που ήταν "ανάλαφρο σαν σύννεφο". Παρότι πειραματίστηκε και αγάπησε πολλά υφάσματα τελικά κατέληξε στο gazar, ένα ειδικό ύφασμα από ελαφρύ μετάξι που ανέπτυξε σε συνεργασία με την ελβετική εταιρία Abraham. Το gazar διατηρεί τη φόρμα του αρκετά καλά και ήταν το τέλειο ύφασμα για να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά σχεδόν σχέδια του Balencianga.

Η κληρονομιά που άφησε στον κόσμο της Μόδας

Παρότι ο ίδιος ήταν κλειστός ως χαρακτήρας (είχε παραχωρήσει μόνο μία συνέντευξη σε περίοδο 50 ετών) έθεσε τα θεμέλια, κατά πολλούς, της μοντέρνας μόδας. Σύγχρονοι του σχεδιαστές όπως ο Christian Dior και η Coco Chanel επηρεάστηκαν από εκείνον. Το ίδιο βέβαια και ο Emanuel Ungaro που μαθήτευσε δίπλα του, όπως και ο Andre Courrèges, ένας ακόμη προστατευόμενος του Balenciaga που άφησε το δικό του αποτύπωμα με τις "διαστημικές" δημιουργίες του '60.

Σήμερα, τα ηνία του οίκου έχει αναλάβει ο ανατρεπτικός Demna Gvasalia που έχει κατορθώσει να κρατήσει τον οίκο επίκαιρο εκμοντερνίζοντας την ταυτότητά του. Παραμένει οπαδός του μαύρου χρώματος και επιχειρεί ογκώδη και τρισδιάστατα σχέδια παραμένοντας πιστός στο όραμα του ιδρυτή Cristóbal Balenciaga.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.