ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κάρι Φίσερ: Η ατρόμητη πριγκίπισσα Λέια του "Πολέμου των Άστρων", οι καταχρήσες οι εθισμοί και ο θάνατος

Η ταραχώδης ζωή της πριγκίπισσα Λέια του "Πολέμου των Άστρων" έγινε ταινία με πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στριπ.

Η Κάρι Φίσερ, αν και γνωστή λόγω της συμμετοχής της στις ταινίες Star Wars, ήταν κάτι περισσότερο από ηθοποιός, ήταν τραγουδοποιός, παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος!

Η Κάρι Φράνσις Φίσερ γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1956 στο Μπέβερλι Χιλς της Califonia, και ήταν κόρη της διάσημης ηθοποιού Ντέμπι Ρέϊνολντς και του τραγουδιστή Έντι Φίσερ. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της γέννησής της η Κάρι βρέθηκε στο προσκήνιο του Χόλυγουντ, γεγονός που καθόρισε τη ζωή και τις επιλογές της στην κινηματογραφική βιομηχανία. "Μεγάλωσα στα παρασκήνια της show business. Γι' αυτό δεν είχα καμία επιθυμία να εμπλακώ σ' αυτή", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στους New York Times το 2006.

Θέλοντας να ξεφύγει από τα χνάρια των γονιών της στο Χόλυγουντ, η νεαρή τότε Κάρι μετακόμισε στο Λονδίνο το 1973, προκειμένου να γραφτεί σε μια σχολή θεάτρου, όπου και σπούδασε υποκριτική για έναν χρόνο.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, τα λαμπερά φώτα του Χόλυγουντ της κάλεσαν ξανά πίσω, και η Φίσερ έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία Shampoo με τον Warren Beatty.

Ο πιο διάσημος ρόλος της καριέρας της, εκείνος της πριγκίπισσας Λέια, θα ακολουθούσε το 1977. Την εμπειρία αυτή που άλλαξε τη ζωή της κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια η Φίσερ στην αυτοβιογραφία της "The Princess Diarist". Ήταν μόλις 19 ετών όταν γυρίστηκε η πρώτη ταινίας της θρυλικής πλέον σειράς sci-fi.

Τη δεκαετία του ’90, η Φίσερ εστίασε κυρίως στην καριέρα της ως συγγραφέας, εκδίδοντας βιβλία και συνεισφέροντας με τις ιδέες της (χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στα credits) σε σενάρια γνωστών ταινιών όπως το "The Wedding Singer", το "Hook" και το "Sister Act".

Οι καταχρήσεις

To πρόβλημα της διάσημης ηθοποιού με τις καταχρήσεις ήταν γνωστό σε όλους. Όπως αποκάλυψε η ίδια στην Telegraph, ήταν μόλις 13 ετών όταν άρχισε να καπνίζει μαριχουάνα, ενώ σταδιακά ανέπτυξε πολύ πιο επικίνδυνους εθισμούς σε ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και το LSD.

Η ζωή της έγινε ταινία με πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στριπ

Η Φίσερ κατέγραψε τις εφιαλτικές της εμπειρίες με τα ναρκωτικά στην αυτοβιογραφική νουβέλα της "Postcards from the Edge" του 1987, που εξελίχθηκε σε best-seller και αργότερα γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς.

Η υπόθεση της ταινίας αφορουσε μια νεαρή ναρκομανή ηθοποιό, η οποία αφού βγαίνει από την κλινική αποτοξίνωσης, υποχρεώνεται να ζήσει με την αλκοολική μητέρα της, παλιά δόξα του Χόλυγουντ, που ζει στο δικό της υπεροπτικό κι εγωκεντρικό κόσμο.

Οι σχέσεις της και ο παράνομος έρωτας με τον παντρεμένο Χάρισον Φορντ

Ο επεισοδιακός γάμο της ηθοποιού με τον διάσημο μουσικό Πολ Σάιμον το 1983, υπήρξε από μόνο του ένα σκάνδαλο. Επρόκειτο για μια εκρηκτική σχέση, η οποία έληξε άδοξα εξαιτίας των καταχρήσεων και των προσωπικών ανασφαλειών της σταρ, όπως αναφέρει ο βιογράφος του Πολ Σάιμον, Πίτερ Έιμς Κάρλιν.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι χώρισαν το 1984, η Φίσερ και ο Σάιμον συνέχισαν να βλέπονται για αρκετά χρόνια και οι σχέσεις τους παρέμειναν φιλικές.

Η μοναδική κόρη της Φίσερ, η Μπίλι Λορντ, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1992, προϊόν της σχέσης της ηθοποιού με τον ατζέντη της Μπράιαν Λορντ. Το ζευγάρι χώρισε μετά από τρία χρόνια όταν ο Λορντ ανακοίνωσε δημόσια ότι είναι bisexual, ενώ στη συνέχεια παντρεύτηκε τον σύντροφό του, Μπρους Μπόζι.

Λίγο πριν τον απρόοπτο θάνατό της, τον Δεκέμβριο του 2016, η Κάρι Φίσερ είχε μιλήσει δημόσια για την ερωτική περιπέτειά της με τον συμπρωταγωνιστή της στον "Πόλεμο των Άστρων", Χάρισον Φορντ.

Ωστόσο ο 64χρονος αδελφός της Τοντ Φίσερ, στο βιβλίο του"Τα Κορίτσια μου: Μια Ζωή με την Κάρι και την Ντέμπι", αποκαλύπτει ότι η αδελφή του είχε μετανιώσει που δεν κράτησε το στόμα της κλειστό.

"Η Κάρι αναθεμάτισε τη μέρα που αποκάλυψε την τρίμηνη περιπέτεια για την οποία έδωσε λεπτομέρειες στην αυτοβιογραφία της που εκδόθηκε το 2016, με τίτλο "Η Πριγκίπισσα Που Κρατά Ημερολόγιο"" γράφει ο Τοντ Φίσερ.

Ο Τοντ αναφέρει ότι η μητέρα τους, η ηθοποιός Ντέμπι Ρέινολντς, δεν ήξερε για τα ραντεβουδάκια της 19χρονης, τότε, Κάρι με τον Φορντ, που ήταν 33 χρονών σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών και αποκαλύπτει ότι αποδοκίμαζε έντονα τόσο τη σχέση της κόρης της με τον Χάρισον όσο και το ότι αποφάσισε να τη δημοσιοποιήσει. Τελικά, η Κάρι είπε στη μητέρα τους "έχεις δίκιο, δεν έπρεπε να πω την ιστορία" γράφει ο Τοντ.

Η ιστορία όταν βγήκε στη δημοσιότητα έδωσε τροφή στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπου που ασχολήθηκε εκτενώς με την ιδιωτική ζωή των δύο διασημοτήτων.

Η Κάρι, μιλώντας για τη σχέση της με τον Φορντ, είχε παραδεχθεί στο People ότι "ήταν τόσο έντονη. Μέσα στη βδομάδα (σσ. των γυρισμάτων της ταινίας), ήμασταν ο Χαν και η Λέια. Και το σαββατοκύριακο, η Κάρι και ο Χάρισον". Δεν σταμάτησε εκεί. Είπε ακόμα ότι ήταν άπειρη τότε και πως δεν ήξερε να φιλάει όμορφα, αλλά και ότι ούτε κι ο Χάρισον ήταν καλός στο κρεβάτι.

Από τη μεριά του, ο Χάρισον Φορντ δεν σχολίασε ποτέ τις αποκαλύψεις της Κάρι. Παραδέχθηκε, όμως, ότι "σε ένα βαθμό" τον είχαν προειδοποιήσει εκ των προτέρων για τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες που περιείχε η αυτοβιογραφία της Κάρι. Το μόνο που είχε πει ήταν ότι το να ακούει γι αυτή την περιπέτεια 30 χρόνια μετά, ήταν λίγο "περίεργο".

Η διπολική διαταραχή

Το 1985, η Φίσερ διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή, κάτι που ανακοίνωσε άμεσα στα αμερικανικά ΜΜΕ. Τα επόμενα χρόνια, η ηθοποιός μίλησε πολλές φορές ανοιχτά για το ψυχολογικό της πρόβλημα, θέλοντας να καταπολεμήσει το στίγμα που συνοδεύει την διπολική διαταραχή.

Η πολύτιμη κληρονομιά που άφησε η Κάρι Φίσερ στον κινηματογράφο

Εκτός από την αυθεντική τριλογία των Star Wars και το περσινό "The Force Awakens", η Φίσερ πρωταγωνίστησε σε πολλές άλλες σημαντικές ταινίες της δεκαετίας του 1980, όπως το "The Blues Brothers", το "The Man with One Red Shoe", το "Hannah and Her Sisters" του Γούντι Άλεν και, αργότερα, το "When Harry Met Sally".

Το 2005, η Φίσερ βραβεύτηκε με το βραβείο Women of Vision Award για την προσφορά της στον κινηματογράφο. Τρία χρόνια αργότερα, η αυτοβιογραφία της Wishful Drinking ενέπνευσε ένα θεατρικό έργο και στη συνέχεια ένα ντοκιμαντέρ του HBO.

Σχετικά με την επιστροφή της στον ρόλο που εκτόξευσε την καριέρα της, εκείνον της πριγκίπισσας Λέια, με το "The Force Awakens", η Φίσερ είχε δηλώσει στο περιοδικό People το 2015: "Το ήξερα ότι θα συνέβαινε κάτι συνταρακτικό με αυτήν την ταινία, το οποίο θα επηρέαζε τη ζωή μου με τρόπους που δεν μπορούσα να κατανοήσω πλήρως".

Η ταινία έφερε ξανά την Φίσερ στο προσκήνιο, εξασφαλίζοντάς της μια υποψηφιότητα στα βραβεία Saturn για τον καλύτερο Β' γυναικείο ρόλο.

Όταν η 60χρονη Κάρι Φίσερ πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 2016 το σοκ ήταν μεγάλο. Όσο και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός, συγγραφέας και παραγωγός πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες όπου είχε μεταφερθεί από το αεροδρόμιο μετά την καρδιακή προσβολή που υπέστη κατά τη διάρκεια 10ωρης πτήσης τέσσερις ημέρες νωρίτερα.

Η ιατροδικαστική έκθεση που ανακοίνωσε η αμερικανική αστυνομία έδειξε στη σορό της ηθοποιού, η οποία έπασχε από διπολική διαταραχή, την παρουσία κοκαΐνης, μεθαδόνης, αλκοόλ και οπιούχων.

Οι αναλύσεις έδειξαν "έκθεση στην ηρωίνη" της οποίας "οι δόσεις και οι ώρες της χρήσης δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστούν". Συνεπώς ο ρόλος των ουσιών στον θάνατο δεν διαπιστώνεται με βεβαιότητα, διευκρινίζουν οι ιατροδικαστές της κομητείας του Λος Άντζελες.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η χρήση κοκαΐνης είχε γίνει πιθανόν κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που είχαν προηγηθεί του αεροπορικού ταξιδιού.

Οι γιατροί δίνουν ως αιτία θανάτου την υπνική άπνοια, μια αναπνευστική διαταραχή, και άλλους απροσδιόριστους παράγοντες, μεταξύ τους μια καρδιακή πάθηση της ηθοποιού και "πολλαπλή χρήση ναρκωτικών".

"Η μητέρα μου έδινε μάχη με τον εθισμό στα ναρκωτικά και με την ψυχική νόσο σε όλη τη ζωή της. Τελικά πέθανε από αυτά", δήλωσε η κόρη της, Μπίλι Λουρντ, σε ανακοίνωση στο περιοδικό People.

O αδελφός της ηθοποιού, ο Τοντ Φίσερ, δήλωσε ότι η μάχη της αδελφής του με τα ναρκωτικά και τη διπολική διαταραχή "αργά αλλά σταθερά υπονόμευσαν την υγεία της".

Την επομένη του θανάτου της Κάρι, πέθανε και η μητέρα της Μπέτι Ρέινολντς σε ηλικία 84 ετών.

Read Next

25 Απρ 2024

"Μην αγχώνεσαι, θα γίνεται όλο και χειρότερο"

Όταν η άβγαλτη Νταϊάνα συνάντησε την γεμάτη αυτοπεποίθηση Γκρέις Κέλι.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.