ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ρίτσαρντ Γκιρ: Ο μόνος ηθοποιός που έπαιρνε έξτρα αμοιβή στις ταινίες του αν έβγαζε τα ρούχα του

Ο διαχρονικός ζεν πρεμιέ της μεγάλης οθόνης που ξεσήκωσε τις αισθήσεις των απανταχού γυναικών, την δεκαετία του ’80, ως ακαταμάχητος "Ζιγκολό" γίνεται 73!

Στις 31 Αυγούστου 1949, ο σύμβουλος ασφαλίσεων Χόμερ Τζορτζ Γκιρ και η νοικοκυρά σύζυγός του Ντόρις Αν απέκτησαν, στη Φιλαδέλφια της Πενσιλβάνια, το δεύτερο από τα πέντε παιδιά τους, ένα αγόρι που ονομάστηκε Ρίτσαρντ Τίφανι. Το αγόρι μεγάλωσε στην αρκετά συντηρητική αλλά και αγαπημένη οικογένειά του και κατά τα σχολικά του χρόνια διακρίθηκε στο αθλητισμό και έπαιρνε μαθήματα τρομπέτας κάνοντας όνειρα για μια καριέρα στον χώρο της μουσικής. Μεγαλώνοντας ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές του.

Τα καλλιτεχνικά του όνειρα

Το 1969 ο Ρίτσαρντ άρχισε να πραγματοποιεί τα καλλιτεχνικά όνειρά του παίζοντας στο θέατρο, αλλά γρήγορα του δόθηκε η ευκαιρία να ξετυλίξει και τα μουσικοχορευτικά του προσόντα: το 1973 στη λονδρέζικη πρεμιέρα του μιούζικαλ "Grease" ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ντάνι Ζούκο. Στο μεταξύ είχε παίξει στην ταινία του Ρίτσαρντ Μπρουκς "Αναζητώντας τον μίστερ Γκούντμπαρ" (1977) και είχε πρωταγωνιστήσει στο "Επάγγελμα: Ζιγκολό" ("American Gigolo") (1980) του Πολ Σρέιντερ. Ακολούθησε η τεράστια επιτυχία του "Ιπτάμενος και τζέντλεμαν", της ταινίας του Τέιλορ Χάκφορντ, όπου μαζί με τη Ντέμπρα Γουίνγκερ μας χάρισαν ένα από τα πιο τρυφερά ζευγάρια στην Ιστορία του κινηματογράφου, ενώ οι εισπράξεις έφτασαν τα 131.000.000 δολάρια. Ο Γκιρ ήταν σταρ!

Ακολούθησαν τα "Χωρίς ανάσα" (1983), "Κότον Κλαμπ" (1984), "Βασιλιάς Δαβίδ" (1985) και "Χωρίς οίκτο" (1986), με το "Pretty woman" (1990) να αποτελεί ταινία - σταθμό στην καριέρα του.

Οι μεγάλοι (και μικροί) έρωτες

Η πρώτη επίσημη σχέση του, που έγινε γνωστή κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’90, ήταν αυτή με την επίσης ηθοποιό και κατά έναν χρόνο μεγαλύτερή του Πενέλοπε Μίλφορντ. Από το τέλος αυτού του δεσμού και για τα επόμενα χρόνια ο γοητευτικός ηθοποιός μπορεί να μην κυκλοφορούσε με καμία επίσημη αγαπημένοι οι φήμες, ωστόσο, οργίαζαν σχετικά με τις διάσημες κατακτήσεις του. Ανάμεσά τους η χήρα του Έλβις Πρίσλεϊ, Πρισίλα, η τραγουδίστρια Νταιάνα Ρος, με την οποία για ένα διάστημα είχαν έρθει πολύ κοντά, η καυτή Κιμ Μπέισιγκερ με την οποία συναντήθηκε το 1986 στα γυρίσματα της ταινίας "No Mercy" η οποία, αν και παντρεμένη, φέρεται να μην κατάφερε να αντισταθεί στη γοητεία του και να έζησε μαζί του ένα σύντονο αλλά φλογερό ερωτικό πάθος.

Και οι γάμοι

Η γνωριμία, η σχέση και γάμος του Ρίτσαρντ Γκιρ με την Σίντι Κρόφορντ, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός πρωτοσέλιδου έρωτα. Εκείνος, στα 37 του, ήταν ήδη ένας από τους πλέον διάσημους ηθοποιούς του Χόλιγουντ αλλά και τους πιο περιζήτητους εργένηδες κι εκείνη, αν και μόλις 22 ετών, είχε κατακτήσει τις διεθνείς πασαρέλες. Κι όμως, όπως τελικά αποδείχτηκε, τα πράγματα και δεν ήταν τόσο παραμυθένια πίσω από τις κλειστές πόρτες του πανάκριβου σπιτιού τους. Το ζευγάρι θα χωρίσει το 1995, μετά από τέσσερα χρόνια γάμου.

Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια μέχρι ο Ρίτσαρντ Γκιρ να αποφασίσει να ανέβει για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας. Η γυναίκα που τον έπεισε να παντρευτεί ξανά, το 2002, ήταν η γοητευτική ηθοποιός Carey Lowell η οποία είχε υπάρξει και κορίτσι του θρυλικού Τζέιμς Μποντ. Στο μεταξύ οι δυο τους είχαν ήδη αποκτήσει έναν δίχρονο γιο. Τα επόμενα χρόνια φάνηκε να κυλούν ήρεμα και ευτυχισμένα για το ζευγάρι το οποίο βλέπαμε σε φωτογραφίες από διάφορα ταξίδια τους, μεταξύ των οποίων και οι συχνές επισκέψεις τους στην Πάτμο. Η απόφασή τους, το 2013, να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, μετά από 11 χρόνια γάμου, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Το διαζύγιό τους ήταν δύσκολο καθώς οι σκληρές διαπραγματεύσεις διήρκεσαν πάνω από τρία χρόνια.

Ο τελευταίος μεγάλος έρωτας

Η φιλανθρωπική του δράση, ένας τομέας στον οποίο πάντα έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα, ήταν εκείνη που τον έφερε κοντά με τρίτη του σύζυγο και μητέρα πλέον των δύο μικρότερων γιών του, Αλεχάντρα Σίλβα, Όπως η ίδια έχει αποκαλύψει, ο ηθοποιός διατηρούσε από χρόνια στενές φιλικές σχέσεις με την οικογένειάς της και ιδιαιτέρως με τον πατέρα της, επιχειρηματία, πρώην αντιπρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης και φανατικό ακτιβιστή.

Όταν ο Γκιρ συνάντησε την όμορφη Αλεχάνδρα το 2014, στην Ιταλία, σε ένα από ξενοδοχεία που ανήκουν στην οικογένειά της, μαγεύτηκε, όχι μόνον από την εξωτερική εμφάνιση αλλά κυρίως από την προσωπικότητά της. Το έβαλε λοιπόν σκοπό να την κατακτήσει στέλνοντάς της επί μήνες από λουλούδια και ερωτικά σημειώματα μέχρι τραγούδια που έγραφε ο ίδιος! Εκείνη αρχικά αντιστεκόταν καθώς είχε βγει από τον πρώτο της γάμο στην διάρκεια του οποίου απέκτησε το πρώτο της παιδί. Η σχεδόν εμμονική επιμονή του, ωστόσο, δεν τής άφηνε και πολλά περιθώρια.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 2018, στο ράντσο που διατηρεί ο ηθοποιός έξω από τη Νέα Υόρκη, σε μια εντυπωσιακή τελετή που είχε έντονο παραδοσιακό άρωμα Ινδίας.

Ο Ρίτσαρντ και ο Δαλάι

Τα βουδιστικά κείμενα ο ηθοποιός είχε αρχίσει να τα διαβάζει από τα 20 χρόνια του. Το 1978 ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Νεπάλ όπου συναναστράφηκε μοναχούς και πέρασε αρκετές μέρες σε μοναστήρια. Μερικά χρόνια μετά συνάντησε τον Δαλάι Λάμα και έγινε προσωπικός φίλος του.

Εκτος από βουδιστής, ο Γκιρ είναι και ακτιβιστής. Ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ και στην Κίνα (το Πεκίνο τον έχει καταχωρίσει στη... μαύρη λίστα του), έχει επανειλημμένως καταδικάσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, υποστηρίζει προγράμματα υγείας για τους φορείς του HIV και για παιδιά με καρκίνο. Δείχνει με κάθε τρόπο πως εκείνο που τον ενδιαφέρει περισσότερο από την καριέρα του είναι να συνεχίσει να προσφέρει.

Γιατί για τον Γκιρ το σταριλίκι παραμένει επάγγελμα που το ασκεί με τους όρους που ο ίδιος έβαλε. Εχει τρόπο επιδέξιο να διαχειρίζεται τη δημόσια εικόνα του. Εχει όμως, φαίνεται, κατακτήσει και την ηρεμία που τον βοηθά να μεγαλώνει όμορφα και αρμονικά, πάντα άψογος επαγγελματίας (όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του μόνο καλά λόγια λένε), αλλά κυρίως άνθρωπος που ακόμα και αν κινείται στον ψεύτικο, κατασκευασμένο και ρηχό κόσμο του θεάματος, αναζητά διαρκώς την αλήθεια και το ουσιαστικό νόημα της ζωής.

Read Next

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

Περισσότερα από

Stories

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".