ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ρομάν Πολάνσκι: Είναι τελικά ο "επικηρυγμένος" σκηνοθέτης βιαστής;

Τι πρόκειται τελικά να συμβεί με τον "επικηρυγμένο" της 7ης τέχνης;

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα τον Μάρτιο του 1977. Ο 43χρονος τότε και διάσημος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι νάρκωσε και βίασε μια ανήλικη κοπέλα, την οποία παρέσυρε στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον με πρόσχημα κάποια φωτογράφιση.

Σε μια από τις πλέον πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις στην ιστορία του Χόλιγουντ, ο σκηνοθέτης παραδέχεται ενώπιον των αμερικανικών αρχών την ενοχή του για τέλεση σεξουαλικής πράξης. Κατηγορείται για έξι κακουργήματα, μεταξύ αυτών σεξουαλική επαφή με ανηλίκη, σοδομισμό παιδιού, κατάσταση μέθης, στοματικό έρωτα, και καταφεύγει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό σβήνοντας τις 5 από τις έξι βαρύτατες κατηγορίες.

Κατά τη συμφωνία, όπως την επικαλείται ο σκηνοθέτης, θα υποχρεωνόταν σε μια σύντομη ποινή και θα αφηνόταν ελεύθερος, αφού παραδεχόταν την κατηγορία της σεξουαλική επαφής. Πράγματι, του επιβλήθηκε εγκλεισμός 90 ημερών στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Τσίνο στην Καλιφόρνια, όπου παρέμεινε τελικά για 42 ημέρες.

Ο εισαγγελέας ωστόσο που, σύμφωνα με τον Πολάνσκι, χρησιμοποίησε την υπόθεση για την προσωπική του προβολή, αποφασίζει εκ νέου τη δίωξή του. Διατάζει τη φυλάκιση του Ρόμαν Πολάνσκι για 50 χρόνια αναγκάζοντάς τον, υπό το φόβο της φυλάκισης, να "δραπετεύσει" από την Αμερική το 1978 και να μην επιστρέψει ποτέ.

Από την πλευρά του και ο σκηνοθέτης αναζητούσε εδώ και καιρό τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, με τα οποία πιστεύει ότι θα βοηθήσει την υπόθεσή του και θα του επιτρέψει να επιστρέψει τελικά στις ΗΠΑ χωρίς να συλληφθεί.

Σε μια επιστολή προς το γραφείο του εισαγγελέα, η Γκέιμερ, η οποία ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση εναντίον του Πολάνσκι, ζήτησε επίσης από το γραφείο του εισαγγελέα να "ρίξει μια νέα ματιά" στην υπόθεση και να διερευνήσει το φερόμενο δικαστικό παράπτωμα.

Ο Πολάνσκι ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Σάρον Τέιτ πριν από τη δολοφονία της από τον Μάνσον το 1969.

Τα τελευταία χρόνια, ο Πολάνσκι, ο οποίος έχει παραδεχτεί την έλξη του για έφηβες, έχει έρθει αντιμέτωπος με καταγγελίες από τουλάχιστον άλλες πέντε γυναίκες που λένε ότι ο σκηνοθέτης τους επιτέθηκε σεξουαλίκά όταν ήταν έφηβες. Μια γυναίκα ισχυρίστηκε ότι ο Πολάνσκι της επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν 10 ετών.

Ακόμη μια κατηγορία για βιασμό

Αλλά η υπόθεση της μικρής Σάμυ δεν ήταν η μοναδική. Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, η Γαλλίδα ηθοποιός Βαλεντίν Μονιέ κατηγόρησε τον Ρομάν Πολάνσκι ότι την βίασε, και μάλιστα με άγριο τρόπο, στο σαλέ του σκηνοθέτη στην Ελβετία το 1975 όταν η ίδια ήταν 18 χρονών. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι επιβεβαίωσε το συγκεκριμένο περιστατικό και με αρκετά άτομα στα οποία μίλησε η Μονιέ για τον βιασμό της λίγο μετά αφότου έγινε.

"Ποτέ δεν ξεχνάς ότι κάποιος σε βίασε. Γίνεται ένα φάντασμα το οποίο σε ακολουθεί και με έναν ύπουλο τρόπο σε αλλάζει" δήλωσε στην εφημερίδα η Μονιέ. Η ίδια επίσης είπε πως αποφάσισε να μιλήσει τώρα, τέσσερις δεκαετίες μετά το περιστατικό, λόγω της κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Πολάνσκι "Κατηγορώ" στις γαλλικές αίθουσες την επόμενη εβδομάδα. Η συγκεκριμένη ταινία είχε κερδίσει το Αργυρό Λιοντάρι αλλά και το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας. Η ίδια μάλιστα λέει πως φοβόταν να μιλήσει τόσα χρόνια γιατί "έλεγα στον εαυτό μου: είναι ο Ρομάν Πολάνσκι, δεν θα ρισκάρει να μαθευτεί κάτι τέτοιο, θα με βάλει να με σκοτώσουν."

Η ιστορία βιασμού της Σάμυ

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης επιστρέφει από την Ευρώπη στο Λος Άντζελες, όπου διαμένει σε ξενοδοχείο στο Μπέβερλυ Χίλς. Προετοιμάζει τη νέα του ταινία "The First Deadly Sin" και συγχρόνως τραβά μια σειρά από φωτογραφίες με θέμα έφηβα κορίτσια (σέξι, ζωηρούλες και απόλυτα ανθρώπινες, όπως έλεγε ο ίδιος) για διάσημο αντρικό περιοδικό.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης στην αυτοβιογραφία του, ένας φίλος του σύστησε ένα νεαρό κορίτσι που το έλεγαν Σαμάνθα και ζούσε με τη μητέρα της σε μια κοινότητα του Σαν Φερνάντο. Στην πρώτη τους επαφή ο Πολάνσκι τραβά μερικές φωτογραφίες με τη μικρή γυμνόστηθη στους λόφους του Χόλιγουντ. Κατόπιν ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη και επιστρέφοντας στο Λος Άντζελες κανονίζει άλλη μια συνάντηση με το κορίτσι, για νέα φωτογράφιση, στο σπίτι της ηθοποιού Ζακλίν Μπισέ. Εν τέλει θεωρεί ότι το σπίτι αυτό δεν είναι κατάλληλο και καταλήγει στην έπαυλη του Τζακ Νίκολσον ενώ εκείνος απουσιάζει για σκι. Oι δυο τους γνωρίζονται άλλωστε καλά από την ταινία "Chinatown", όπου οι σχέσεις τους έφτασαν στα άκρα, αλλά κατάφεραν στη συνέχεια να οικοδομήσουν μια φιλία.

Πριν τη φωτογράφιση, ο Πολάνσκι δίνει στη Σαμάνθα να πιει από την "υπέροχη", όπως λέει, σαμπάνια του Τζακ και την τραβά μερικές ημίγυμνες φωτογραφίες μπροστά σε ένα παράθυρο. Ο Πολάνσκι εξομολογείται ότι ένιωσε κάποια ερωτική ένταση, μπήκαν και οι δύο γυμνοί στο τζακούζι και στη συνέχεια άρχισαν να κάνουν έρωτα, όπως έγραφε, "πολύ απαλά με τη συναίνεση του κοριτσιού".

"Μου έδωσε ηρεμιστικά και με βίασε. Ήταν μια τραυματική εμπειρία. Ήταν βίαιος και εγώ απρόθυμη και άπειρη" διηγείται στον αντίποδα η Σαμάνθα. "Κρατάει τα χέρια μου δίπλα στο σώμα μου και με φιλάει. Κι εγώ λέω "όχι, έλα τώρα" αλλά κάπου μεταξύ σαμπάνιας και χαπιού νιώθω τη φωνή μου να ακούγεται πολύ μακρινή".

Περιγράφοντας τη στιγμή που της έκανε στοματικό έρωτα, αναφέρει: "Δεν το θέλω αυτό, το μυαλό μου οπισθοχωρεί αλλά το σώμα μου με προδίδει".

Στη συνέχεια και παρά τις αντιδράσεις της, ο Πολάνσκι την οδήγησε στην κρεβατοκάμαρα. Η ίδια ισχυρίζεται πως ήταν τόσο ναρκωμένη από το ποτό και το ηρεμιστικό που εκείνος δεν χρειάστηκε καν να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να την εξαναγκάσει να κάνει σεξ μαζί του, μιας και η Σαμάνθα του ζήτησε δύο φορές να σταματήσει.

Έτσι τουλάχιστον περιγράφει τα γεγονότα η Σαμάνθα τριάντα έξι χρόνια μετά την παράνομη σεξουαλική συνεύρεση, στο βιβλίο της "Το κορίτσι - μια ζωή στη σκιά του Ρομάν Πολάνσκι".

Ο Πολάνσκι είναι πλέον 88 ετών και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάει φυλακή ακόμη και αν επιστρέψει στις ΗΠΑ και καταδικαστεί. Δεν επιστρέφει όμως, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα θα πεθάνει χωρίς ποτέ να μάθουμε όλην την αλήθεια.

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.