ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Εδουάρδος Η’: Ο Βρετανός βασιλιάς που σκανδάλισε το παλάτι με τον έρωτα του

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ αποφάσισε να εγκαταλείψει το θρόνο για τον έρωτα, αμαυρώνοντας την βασιλική παράδοση. Όπως έκανε και ο πρ'ιγκιπας Χάρι.

βασίλισσα

Το Βρετανικό Σύστημα Τιμών είναι ένα σύστημα ανταμοιβής προσώπων για την γενναιότητα, τα επιτεύγματα ή τις υπηρεσίες που παρέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη. Το σύστημα αυτό καθιερώθηκε από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, με την βασίλισσα Ελισάβετ να διατηρεί αιώνες αργότερα την απονομή των τίτλων ευγενείας τόσο σε πρόσωπα τις βασιλικής οικογένειας και του ευρύτερου κύκλου, όσο και σε προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει με τον τρόπο τους στο βρετανικό έθνος.

Εδουάρδος Η’: Ο Βρετανός βασιλιάς που σκανδάλισε το παλάτι με τον έρωτα του

Οι βασιλικοί τίτλοι απονέμονται από την 96χρονη μονάρχη και μόνον σε ειδικές περιστάσεις, όπως ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μάρκλ έλαβαν τους τίτλους δούκας και δούκισσα του Σάσεξ με αφορμή την τέλεση του γάμου τους το 2018 ή στην περίπτωση του πρίγκιπα Εδουάρδου – ο μικρότερος γιος της βασίλισσας – ο οποίος τιμήθηκε με τον τίτλο κόμης του Φόρφαρ για την συμπλήρωση των 57ων γενεθλίων του. Κατά την επιλογή ενός τίτλου, η βασίλισσα έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη τον τρόπο χρήσης του τίτλου τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.

Σύμφωνα με την βασιλική παράδοση έχει αμαυρώσει ο πρώην βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Η’, μετά την απόφαση του να εγκαταλείψει το θρόνο το 1936 για να ζήσει με την γυναίκα της ζωής του.

Στα βάθη της ιστορίας της βρετανικής μοναρχίας έχουν σημειωθεί αρκετοί δούκες του Κέιμπριτζ ή της Κορνουάλης. Ωστόσο υπάρχει ένας και μοναδικός τίτλος ευγενείας τον οποίο έχει απαγορεύσει ρητά η βασίλισσα Ελισάβετ να χρησιμοποιηθεί ξανά μελλοντικά. Αυτός δεν είναι άλλος από τον δούκα του Ουίνδσορ, τον οποίο σύμφωνα με την βασιλική παράδοση έχει αμαυρώσει ο πρώην βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Η’, μετά την απόφαση του να εγκαταλείψει το θρόνο το 1936 για να ζήσει με την γυναίκα της ζωής του. "Ο ‘’Δούκας του Ουίνδσορ’’ είναι ένας τίτλος που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ξανά καθώς θα ταυτίζεται πάντα με τον θείο της βασίλισσας, ο οποίος παραιτήθηκε από τον βρετανικό θρόνο, με σκοπό να παντρευτεί την διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον" αναφέρει βασιλικός εμπειρογνώμονας.

βασίλισσα

Ο έρωτας που σκανδάλισε το Παλάτι

Παρά την δημοτικότητα που διέθετε ως πρίγκιπας και μετέπειτα ως βασιλιάς της Αγγλίας, ο Εδουάρδος δεν φαίνεται να σκοτίστηκε πότε για την γαλαζοαίματη καταγωγή του. Αν και εκτελούσε – με βαριά καρδιά – τα πριγκιπικά του καθήκοντα, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στο βρετανικό λαό, αλλά και διάσημη προσωπικότητα του διεθνούς τζετ σετ, ο πολυαγαπημένος γιος της βασίλισσας Μαίρη είχε στρέψει αλλού την προσοχή του ήδη από το 1931. Την εποχή εκείνη, ο Εδουάρδος συναντήθηκε για πρώτη φορά με την γυναίκα της ζωής του, που δεν ήταν άλλη από την εις διπλούν διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον. Η τελευταία ήταν τότε ακόμα παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγό της, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να γίνουν σύντομα εραστές με τον Εδουάρδο.

βασίλισσα

Η Γουάλις έφερε τον τίτλο της ζωντοχήρας

Πέντε χρόνια αργότερα, με την οριστικοποίηση του διαζυγίου, ο πρίγκιπας αποφασίζει να παντρευτεί την καλή του και να ζήσουν ευτυχισμένοι. Ωστόσο, τα σχέδια τους φαίνεται πως "χάλασε" ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα του, βασιλιά Γεώργιου Ε’, αφού ο πρίγκιπας ήταν αναγκασμένος να αναλάβει χρέη βασιλιά σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο της ιστορίας (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Ο εν λόγω γάμος δεν επρόκειτο να γίνει αποδεκτός ούτε από τα μέλη της βασιλικής αυλής, ούτε από το ίδιο το έθνος, με την απλούστατη δικαιολογία ότι η Γουάλις έφερε τον τίτλο της ζωντοχήρας. Παρά την ανάληψη του θρόνου, ο βασιλιάς - πλέον - Εδουάρδος δεν φάνηκε πρόθυμος να διαλύσει τον "κρυφό" ερωτικό του δεσμό, αφού είχε ερωτευθεί αληθινά την γυναίκα αυτή. Μόλις έντεκα μήνες μετά την στέψη του αποφασίζει να παραιτηθεί αφού "δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς την βοήθεια και την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπούσε" όπως δήλωσε ο ίδιος σε ζωντανή ραδιοφωνική ομιλία, παραχωρώντας έτσι τον βρετανικό θρόνο στον αδερφό του, Γεώργιο ΣΤ’ και πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ.

βασίλισσα

η Γουόλις δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τους βασιλικούς εν ζωή

Το Παλάτι δέχτηκε την αποποίηση των βασιλικών ευθυνών, παραχωρώντας στον Εδουάρδο, τον τίτλο του δούκα του Ουίνδσορ, ο οποίος έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά. Αφού παντρεύτηκε την Γουόλις το 1937, μετακόμισαν στη Γαλλία όπου έζησαν οι δυο τους για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Εδουάρδο επέστρεψε στην Αγγλία, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα για την κηδεία του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1952 και της μητέρα του, βασίλισσας Μαίρη το 1953. Μάλιστα, η μοναδική φορά όπου το ζευγάρι προσκλήθηκε από το Παλάτι σε επίσημη τελετή της βασιλικής οικογένειας, ήταν στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ενός μνημείου προς τιμήν της μητέρας του. Ο Δούκας του Ουίνδσορ πέθανε στο Παρίσι το 1972, όμως θάφτηκε στο Φρόγκμορ, στο κάστρο του Ουίνδσορ. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, παρόλο που η Γουόλις δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τους βασιλικούς εν ζωή, πεθαίνει και θάβεται στο πλευρό του συζύγου της, αναγκάζοντας τους βρετανούς royals να την υπομείνουν μετά θάνατον.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

"Μην αγχώνεσαι, θα γίνεται όλο και χειρότερο"

Όταν η άβγαλτη Νταϊάνα συνάντησε την γεμάτη αυτοπεποίθηση Γκρέις Κέλι.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.