ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο μοναδικός βασιλικός τίτλος που απαγόρευσε η βασίλισσα Ελισάβετ να χρησιμοποιηθεί ξανά στο μέλλον

Ο τίτλος ευγενείας ανήκε στον βασιλιά Εδουάρδος Η’, ο οποίος αποφάσισε να εγκαταλείψει το θρόνο για τον έρωτα.

βασίλισσα

Το Βρετανικό Σύστημα Τιμών είναι ένα σύστημα ανταμοιβής προσώπων για την γενναιότητα, τα επιτεύγματα ή τις υπηρεσίες που παρέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη. Το σύστημα αυτό καθιερώθηκε από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, με την βασίλισσα Ελισάβετ να διατηρεί αιώνες αργότερα την απονομή των τίτλων ευγενείας τόσο σε πρόσωπα τις βασιλικής οικογένειας και του ευρύτερου κύκλου, όσο και σε προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει με τον τρόπο τους στο βρετανικό έθνος.

Ο μοναδικός βασιλικός τίτλος που απαγόρευσε η βασίλισσα Ελισάβετ να χρησιμοποιηθεί ξανά στο μέλλον

Οι βασιλικοί τίτλοι απονέμονται από την 96χρονη μονάρχη και μόνον σε ειδικές περιστάσεις, όπως ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μάρκλ έλαβαν τους τίτλους δούκας και δούκισσα του Σάσεξ με αφορμή την τέλεση του γάμου τους το 2018 ή στην περίπτωση του πρίγκιπα Εδουάρδου – ο μικρότερος γιος της βασίλισσας – ο οποίος τιμήθηκε με τον τίτλο κόμης του Φόρφαρ για την συμπλήρωση των 57ων γενεθλίων του. Κατά την επιλογή ενός τίτλου, η βασίλισσα έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη τον τρόπο χρήσης του τίτλου τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.

Σύμφωνα με την βασιλική παράδοση έχει αμαυρώσει ο πρώην βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Η’, μετά την απόφαση του να εγκαταλείψει το θρόνο το 1936 για να ζήσει με την γυναίκα της ζωής του.

Στα βάθη της ιστορίας της βρετανικής μοναρχίας έχουν σημειωθεί αρκετοί δούκες του Κέιμπριτζ ή της Κορνουάλης. Ωστόσο υπάρχει ένας και μοναδικός τίτλος ευγενείας τον οποίο έχει απαγορεύσει ρητά η βασίλισσα Ελισάβετ να χρησιμοποιηθεί ξανά μελλοντικά. Αυτός δεν είναι άλλος από τον δούκα του Ουίνδσορ, τον οποίο σύμφωνα με την βασιλική παράδοση έχει αμαυρώσει ο πρώην βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Η’, μετά την απόφαση του να εγκαταλείψει το θρόνο το 1936 για να ζήσει με την γυναίκα της ζωής του. "Ο ‘’Δούκας του Ουίνδσορ’’ είναι ένας τίτλος που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ξανά καθώς θα ταυτίζεται πάντα με τον θείο της βασίλισσας, ο οποίος παραιτήθηκε από τον βρετανικό θρόνο, με σκοπό να παντρευτεί την διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον" αναφέρει βασιλικός εμπειρογνώμονας.

βασίλισσα

Ο έρωτας που σκανδάλισε το Παλάτι

Παρά την δημοτικότητα που διέθετε ως πρίγκιπας και μετέπειτα ως βασιλιάς της Αγγλίας, ο Εδουάρδος δεν φαίνεται να σκοτίστηκε πότε για την γαλαζοαίματη καταγωγή του. Αν και εκτελούσε – με βαριά καρδιά – τα πριγκιπικά του καθήκοντα, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στο βρετανικό λαό, αλλά και διάσημη προσωπικότητα του διεθνούς τζετ σετ, ο πολυαγαπημένος γιος της βασίλισσας Μαίρη είχε στρέψει αλλού την προσοχή του ήδη από το 1931. Την εποχή εκείνη, ο Εδουάρδος συναντήθηκε για πρώτη φορά με την γυναίκα της ζωής του, που δεν ήταν άλλη από την εις διπλούν διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον. Η τελευταία ήταν τότε ακόμα παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγό της, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να γίνουν σύντομα εραστές με τον Εδουάρδο.

βασίλισσα

Η Γουάλις έφερε τον τίτλο της ζωντοχήρας

Πέντε χρόνια αργότερα, με την οριστικοποίηση του διαζυγίου, ο πρίγκιπας αποφασίζει να παντρευτεί την καλή του και να ζήσουν ευτυχισμένοι. Ωστόσο, τα σχέδια τους φαίνεται πως "χάλασε" ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα του, βασιλιά Γεώργιου Ε’, αφού ο πρίγκιπας ήταν αναγκασμένος να αναλάβει χρέη βασιλιά σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο της ιστορίας (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Ο εν λόγω γάμος δεν επρόκειτο να γίνει αποδεκτός ούτε από τα μέλη της βασιλικής αυλής, ούτε από το ίδιο το έθνος, με την απλούστατη δικαιολογία ότι η Γουάλις έφερε τον τίτλο της ζωντοχήρας. Παρά την ανάληψη του θρόνου, ο βασιλιάς - πλέον - Εδουάρδος δεν φάνηκε πρόθυμος να διαλύσει τον "κρυφό" ερωτικό του δεσμό, αφού είχε ερωτευθεί αληθινά την γυναίκα αυτή. Μόλις έντεκα μήνες μετά την στέψη του αποφασίζει να παραιτηθεί αφού "δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς την βοήθεια και την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπούσε" όπως δήλωσε ο ίδιος σε ζωντανή ραδιοφωνική ομιλία, παραχωρώντας έτσι τον βρετανικό θρόνο στον αδερφό του, Γεώργιο ΣΤ’ και πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ.

βασίλισσα

η Γουόλις δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τους βασιλικούς εν ζωή

Το Παλάτι δέχτηκε την αποποίηση των βασιλικών ευθυνών, παραχωρώντας στον Εδουάρδο, τον τίτλο του δούκα του Ουίνδσορ, ο οποίος έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά. Αφού παντρεύτηκε την Γουόλις το 1937, μετακόμισαν στη Γαλλία όπου έζησαν οι δυο τους για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Εδουάρδο επέστρεψε στην Αγγλία, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα για την κηδεία του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1952 και της μητέρα του, βασίλισσας Μαίρη το 1953. Μάλιστα, η μοναδική φορά όπου το ζευγάρι προσκλήθηκε από το Παλάτι σε επίσημη τελετή της βασιλικής οικογένειας, ήταν στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ενός μνημείου προς τιμήν της μητέρας του. Ο Δούκας του Ουίνδσορ πέθανε στο Παρίσι το 1972, όμως θάφτηκε στο Φρόγκμορ, στο κάστρο του Ουίνδσορ. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, παρόλο που η Γουόλις δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τους βασιλικούς εν ζωή, πεθαίνει και θάβεται στο πλευρό του συζύγου της, αναγκάζοντας τους βρετανούς royals να την υπομείνουν μετά θάνατον.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

28 Ιουν 2022

"Είναι αυτό που ονομάζεται καμιά φορά σκλαβιά της οικογένειας"

Απόσπασμα από το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι "Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ". Σαν σήμερα ήρθε στη ζωή.

27 Ιουν 2022
Περισσότερα από

Stories

27 Ιουν 2022

Μια σπάνια φωτογραφία αφηγείται την τραγική ιστορία της Χριστίνας Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ

Ο θυελλώδης γάμος της μικρότερης κόρης του Αριστοτέλη Ωνάση με τον Ρουσέλ, τα εξώγαμα παιδιά του, η επανασύνδεση που δεν ήρθε ποτέ.

27 Ιουν 2022

"Τίμησα δεόντως το σεξ και τα ναρκωτικά στη ζωή μου"

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας υπήρξε πάντα εξομολογητικός!

26 Ιουν 2022

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον βρικόλακα της Μυκόνου

Το νησί των Ανέμων υπήρξε στοιχειωμένο από το πνεύμα ενός δολοφονημένου Μυκονιάτη χωρικού σύμφωνα με τις μαρτυρίες Γάλλου περιηγητή.

26 Ιουν 2022

Η διπλή δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου & της καλλονής στην Ελλάδα που εξιχνιάστηκε μετά από 25 χρόνια

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τη διπλή δολοφονία, τον Φεβρουάριο του 1997, ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός των εκτελέσεων, βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών.

25 Ιουν 2022

Ρετρό κλικ: To 50s καλοκαιρινό look της Μαρία Κάλλας στην Λίμνη Γκάρντα

Η Ελληνίδα υψίφωνος περνούσε συχνά τις διακοπές της στο πολυτελές θέρετρο Σιρμιόνε.

25 Ιουν 2022

Νία Βαρντάλος: Η συγκλονιστική της ιστορία από την εξωσωματική μέχρι την υιοθεσία

Η χαμογελαστή 60χρονη Ελληνοκαναδή ηθοποιός, Νία Βαρντάλος έχει διανύσει ένα δύσκολο ψυχολογικά και σωματικά δρόμο μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα.

24 Ιουν 2022

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

24 Ιουν 2022

6 ηθοποιοί που ήταν τύφλα όταν υποδύονταν τους μεθυσμένους

Κάποιοι ηθοποιοί έκαναν τα πάντα για την υποκριτική.

24 Ιουν 2022

Τζεφ Κουνς: Ο γάμος με τη διάσημη πορνοστάρ Τσιτσιολίνα του "χάρισε" τα πιο ακριβά έργα

Όταν ο πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτέχνης εν ζωή,Τζεφ Κουνς παντρεύτηκε την Τσιτσιολίνα

23 Ιουν 2022

Το θρυλικό εστιατόριο που αποτέλεσε το αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζιδάκι και η ιστορία του

Λειτουργεί από το 1961 και στα τραπέζια του έδιναν ραντεβού οι Χορν, Κατράκης, Μινωτής, Καρέζη, Βουγιουκλάκη.