ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Εδουάρδος Η’: Ο Βρετανός βασιλιάς που σκανδάλισε το παλάτι με τον έρωτα του

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ αποφάσισε να εγκαταλείψει το θρόνο για τον έρωτα, αμαυρώνοντας την βασιλική παράδοση. Όπως έκανε και ο πρ'ιγκιπας Χάρι.

βασίλισσα

Το Βρετανικό Σύστημα Τιμών είναι ένα σύστημα ανταμοιβής προσώπων για την γενναιότητα, τα επιτεύγματα ή τις υπηρεσίες που παρέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη. Το σύστημα αυτό καθιερώθηκε από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, με την βασίλισσα Ελισάβετ να διατηρεί αιώνες αργότερα την απονομή των τίτλων ευγενείας τόσο σε πρόσωπα τις βασιλικής οικογένειας και του ευρύτερου κύκλου, όσο και σε προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει με τον τρόπο τους στο βρετανικό έθνος.

Εδουάρδος Η’: Ο Βρετανός βασιλιάς που σκανδάλισε το παλάτι με τον έρωτα του

Οι βασιλικοί τίτλοι απονέμονται από την 96χρονη μονάρχη και μόνον σε ειδικές περιστάσεις, όπως ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μάρκλ έλαβαν τους τίτλους δούκας και δούκισσα του Σάσεξ με αφορμή την τέλεση του γάμου τους το 2018 ή στην περίπτωση του πρίγκιπα Εδουάρδου – ο μικρότερος γιος της βασίλισσας – ο οποίος τιμήθηκε με τον τίτλο κόμης του Φόρφαρ για την συμπλήρωση των 57ων γενεθλίων του. Κατά την επιλογή ενός τίτλου, η βασίλισσα έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη τον τρόπο χρήσης του τίτλου τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.

Σύμφωνα με την βασιλική παράδοση έχει αμαυρώσει ο πρώην βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Η’, μετά την απόφαση του να εγκαταλείψει το θρόνο το 1936 για να ζήσει με την γυναίκα της ζωής του.

Στα βάθη της ιστορίας της βρετανικής μοναρχίας έχουν σημειωθεί αρκετοί δούκες του Κέιμπριτζ ή της Κορνουάλης. Ωστόσο υπάρχει ένας και μοναδικός τίτλος ευγενείας τον οποίο έχει απαγορεύσει ρητά η βασίλισσα Ελισάβετ να χρησιμοποιηθεί ξανά μελλοντικά. Αυτός δεν είναι άλλος από τον δούκα του Ουίνδσορ, τον οποίο σύμφωνα με την βασιλική παράδοση έχει αμαυρώσει ο πρώην βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Η’, μετά την απόφαση του να εγκαταλείψει το θρόνο το 1936 για να ζήσει με την γυναίκα της ζωής του. "Ο ‘’Δούκας του Ουίνδσορ’’ είναι ένας τίτλος που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ξανά καθώς θα ταυτίζεται πάντα με τον θείο της βασίλισσας, ο οποίος παραιτήθηκε από τον βρετανικό θρόνο, με σκοπό να παντρευτεί την διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον" αναφέρει βασιλικός εμπειρογνώμονας.

βασίλισσα

Ο έρωτας που σκανδάλισε το Παλάτι

Παρά την δημοτικότητα που διέθετε ως πρίγκιπας και μετέπειτα ως βασιλιάς της Αγγλίας, ο Εδουάρδος δεν φαίνεται να σκοτίστηκε πότε για την γαλαζοαίματη καταγωγή του. Αν και εκτελούσε – με βαριά καρδιά – τα πριγκιπικά του καθήκοντα, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στο βρετανικό λαό, αλλά και διάσημη προσωπικότητα του διεθνούς τζετ σετ, ο πολυαγαπημένος γιος της βασίλισσας Μαίρη είχε στρέψει αλλού την προσοχή του ήδη από το 1931. Την εποχή εκείνη, ο Εδουάρδος συναντήθηκε για πρώτη φορά με την γυναίκα της ζωής του, που δεν ήταν άλλη από την εις διπλούν διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον. Η τελευταία ήταν τότε ακόμα παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγό της, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να γίνουν σύντομα εραστές με τον Εδουάρδο.

βασίλισσα

Η Γουάλις έφερε τον τίτλο της ζωντοχήρας

Πέντε χρόνια αργότερα, με την οριστικοποίηση του διαζυγίου, ο πρίγκιπας αποφασίζει να παντρευτεί την καλή του και να ζήσουν ευτυχισμένοι. Ωστόσο, τα σχέδια τους φαίνεται πως "χάλασε" ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα του, βασιλιά Γεώργιου Ε’, αφού ο πρίγκιπας ήταν αναγκασμένος να αναλάβει χρέη βασιλιά σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο της ιστορίας (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Ο εν λόγω γάμος δεν επρόκειτο να γίνει αποδεκτός ούτε από τα μέλη της βασιλικής αυλής, ούτε από το ίδιο το έθνος, με την απλούστατη δικαιολογία ότι η Γουάλις έφερε τον τίτλο της ζωντοχήρας. Παρά την ανάληψη του θρόνου, ο βασιλιάς - πλέον - Εδουάρδος δεν φάνηκε πρόθυμος να διαλύσει τον "κρυφό" ερωτικό του δεσμό, αφού είχε ερωτευθεί αληθινά την γυναίκα αυτή. Μόλις έντεκα μήνες μετά την στέψη του αποφασίζει να παραιτηθεί αφού "δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς την βοήθεια και την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπούσε" όπως δήλωσε ο ίδιος σε ζωντανή ραδιοφωνική ομιλία, παραχωρώντας έτσι τον βρετανικό θρόνο στον αδερφό του, Γεώργιο ΣΤ’ και πατέρα της βασίλισσας Ελισάβετ.

βασίλισσα

η Γουόλις δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τους βασιλικούς εν ζωή

Το Παλάτι δέχτηκε την αποποίηση των βασιλικών ευθυνών, παραχωρώντας στον Εδουάρδο, τον τίτλο του δούκα του Ουίνδσορ, ο οποίος έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά. Αφού παντρεύτηκε την Γουόλις το 1937, μετακόμισαν στη Γαλλία όπου έζησαν οι δυο τους για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Εδουάρδο επέστρεψε στην Αγγλία, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα για την κηδεία του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1952 και της μητέρα του, βασίλισσας Μαίρη το 1953. Μάλιστα, η μοναδική φορά όπου το ζευγάρι προσκλήθηκε από το Παλάτι σε επίσημη τελετή της βασιλικής οικογένειας, ήταν στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ενός μνημείου προς τιμήν της μητέρας του. Ο Δούκας του Ουίνδσορ πέθανε στο Παρίσι το 1972, όμως θάφτηκε στο Φρόγκμορ, στο κάστρο του Ουίνδσορ. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, παρόλο που η Γουόλις δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τους βασιλικούς εν ζωή, πεθαίνει και θάβεται στο πλευρό του συζύγου της, αναγκάζοντας τους βρετανούς royals να την υπομείνουν μετά θάνατον.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

29 Ιαν 2023

Γκραντμά Μόουζες: Η γιαγιά που άρχισε να ζωγραφίζει σοβαρά σε ηλικία 78 ετών

Σε ηλικία 88 ετών, το περιοδικό Mademoiselle ανακήρυξε τη Grandma Moses ως "Νεαρή Γυναίκα της Χρονιάς"

Περισσότερα από

Stories

28 Ιαν 2023

Χειμερινές εκπτώσεις στο Μινιόν 45 χρόνια πριν

Το Αρχείο της ΕΡΤ μας γυρίζει πίσω στον χρόνο, με ένα βίντεο στην πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων του 1978.

28 Ιαν 2023

Έστειλε δείγμα DNA στην αστυνομία για να μάθει αν υπάρχει Άγιος Βασίλης και αυτά ήταν τα αποτελέσματα που έλαβε

Ένα μικρό κορίτσι από το Ρόουντ Άιλαντ αναζητούσε απεγνωσμένα την αλήθεια, για αυτό και σκέφτηκε να εξετάσει το μισοφαγωμένο μπισκότο του Άγιου Βασίλη από την νύχτα της επιδρομής στο σπίτι της.

27 Ιαν 2023

Ντέιβιντ Σάλιντζερ: Ο μυστηριώδης "Φύλακας στη Σίκαλη"

Ο αινιγματικός συγγραφέας που πέρασε παραπάνω από μισόν αιώνα ζωής σε απομόνωση.

26 Ιαν 2023

Φιλοποίμην Φίνος: Νίκος Κούρκουλος και Κώστας Καζάκος τον τιμούν κουβαλώντας το φέρετρό του στην κηδεία του

Σαν σήμερα το 1977 πεθαίνει ο "πατριάρχης" του ελληνικού σινεμά Φιλοποίμην Φίνος και πλήθος ηθοποιών που είχαν δουλέψει στο πλάι του βρέθηκαν στην κηδεία του και τον τίμησαν

26 Ιαν 2023

"Για ποιό λόγο να ψάχνω για χάμπουργκερ έξω, όταν έχω μπριζόλα στο σπίτι μου;"

Ο Πολ Νιούμαν κάποτε εξήγησε ποιό είναι το μυστικό μίας πετυχημένης, μακροχρόνιας σχέσης και ενός ευτυχισμένου γάμου.

25 Ιαν 2023

Άβα Γκάρντνερ: "Τόλμα να με ξανακοιτάξεις έτσι και θα σε τσακίσω με τρόπους που μόνο μία γυναίκα ξέρει".

Έρωτες, λεφτά, φήμη, δόξα και μια πολυτάραχη ερωτική ζωή με άνδρες και γυναίκες.Η γατούλα που το Χόλιγουντ μεταμόρφωσε σε τίγρη.

24 Ιαν 2023

Η Νόρα Βαλσάμη βγήκε στον κινηματογράφο εν αγνοία της

Σήμερα η Νόρα Βαλσάμη κλείνει τα 75 της χρόνια, αλλά ταυτόχρονα είναι και η κηδεία του επί 56 χρόνια συντρόφου της Ερρίκου Ανδρέου.

24 Ιαν 2023

Το ένοχο μυστικό του Τσόρτσιλ

Η Καστλρόουζ ήταν μια παλιά σχέση του Τσόρτσιλ.

24 Ιαν 2023

Ναστάζια Κίνσκι: Ο Πολάνσκι, ο Κόπολα, ο Μαστρογιάννι και η "γυμνή" καριέρα στα 12της χρόνια

Η πρώτη λολίτα του Χόλιγουντ και απόλυτο sex symbol των 80s, γίνεται σήμερα 62 ετών.

23 Ιαν 2023

"Ήταν ολίγον διεστραμμένος, αλλά το ίδιο κι εγώ, οπότε όλα εντάξει"

Ο Χέλμουτ Νιούτον, ο Γερμανός, φετιχιστής φωτογράφος, λάτρεψε τις γυναίκες περισσότερο από την ίδια του τη ζωή, έφυγε σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια.