ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πέντε καλλιτέχνες που απέκτησαν περιουσία εκατομμυρίων από την κυκλοφορία ενός και μόνο single

Ένα μόνο τραγούδι αποδείχθηκε αρκετό για να εξασφαλίσουν μια ζωή….χαρισάμενη.

Gotye

Οι "One-hit Wonders" αποτελούν καλλιτέχνες – θαύματα της μουσικής βιομηχανίας, οι οποίοι εν μια νυκτί – γιατί όχι και μέρα – έγιναν διάσημοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, κυκλοφορώντας ένα και μόνο σινγκλ. Το μυστικό για να δημιουργήσει κανείς το απόλυτο mainstream τραγούδι, που θα σιγοψιθυρίσουν εκατομμύρια άνθρωποι έστω και μια φορά, είναι πράγματι σπάνιο, αλλά όπως φαίνεται όχι ακατόρθωτο. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κλασσικά κομμάτια, ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά σε εκείνα που κατέκτησαν την κορυφή των charts, πραγματοποιώντας αξιοσημείωτη εμπορική επιτυχία.

Χωρίς αμφιβολία, η τύχη υπήρξε σημαντικός παράγοντας για το κατόρθωμα τους, αφού παρά το γεγονός πως μερικοί εξ ‘ αυτών διαθέτουν χαρισματικό ταλέντο, κάτι που απεδείχθη και στις επόμενες κυκλοφορίες τους, καμία από τις τελευταίες δεν κατάφεραν να επισκιάσει το ένα και μοναδικό τραγούδι που τους οδήγησε στον απόλυτο οικονομικό θρίαμβο. Τα εκατομμύρια πολλά, τόσα ώστε να ξεχρεώσουν όχι μόνο λογαριασμούς, αλλά τις ζωές των παιδιών και των εγγονών τους.

Gotye: 10 εκατομμύρια δολάρια

Ο Βελγο-Αυστραλός multi-instrumental μουσικός, ερμηνευτής και τραγουδοποιός είναι το ακριβές παράδειγμα της βρετανικής φράσεις "zero to hero". Και αυτό γιατί ο Gotye έφτασε από το μηδέν στην κορυφή με την ρυθμική μπαλάντα "Somebody That I Used to Know", την οποία ερμήνευσε επιτυχώς με την Kimbra. Ένας πολυπλατινένιος δίσκος με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Somebody That I Used To Know" έγινε το σίνγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις το 2012, ενώ σήμερα αποτελεί το κομμάτι – θαύμα με τις περισσότερες ροές στο Spotify. Θαυμαστές και κριτικοί επαίνεσαν τους στίχους του τραγουδιού, τα όργανα και τα φωνητικά του Gotye, καθώς και το πρωτότυπο βίντεο κλίπ, με πολλούς να προβλέπουν ένα λαμπρό μέλλον για το ανερχόμενο αστέρι, κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο Gotye έλαβε περισσότερα από 10 εκατομμύρια για την επιτυχία του αυτή, γεγονός που το εξασφάλισε μια άνετη ζωή με μικρότερα ή μεγαλύτερα διαλείμματα από την μουσική σκηνή.

Vanilla Ice: 12 εκατομμύρια δολάρια

Ο Αμερικανός ράπερ, Vanilla Ice, θεωρείται ο πρώτος τραγουδιστής που εισήγαγε τους Hip Hop ρυθμούς στην κατηγορία της mainstream μουσικής. Το "Ice ice baby" λατρεύτηκε στα ‘90s, όχι τόσο για τους στοίχους, όσο για την μελωδία του, με τον ερμηνευτή του να γνωρίζει σημαντική δημοτικότητα. Η τελευταία αν και δεν κράτησε για πολύ, φρόντισε να εξασφαλίσει αρκετά εκατομμύρια στον γνωστό τραγουδιστή, ώστε λίγα χρόνια αργότερα με την έλευση άλλων διασημότερων ράπερ στο προσκήνιο, να κάνει στροφή στην καριέρα του, δηλώνοντας πλέον ιδιοκτήτης real estate.

Sir Mix-A-Lot: 20 εκατομμύρια δολάρια

Το 1992, ένας άλλος ραπερ σκαρφαλώνει στο νούμερο ένα στο Billboard Hot 100. Ο Sir Mix-A-Lot με το σινγκλ "Baby Got Back" και τους "γεμάτο νόημα" στοίχους "μου αρέσουν οι μεγάλοι πισινοί και δεν μπορώ να πω ψέμματα" (I like big butts and I cannot lie), παράδοξο άλλα ναι, γνωρίσαν τεράστια επιτυχία. Παρόλο που αρχικά το τραγούδι προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις καθώς οι στοίχοι του θεωρήθηκαν απροκάλυπτα σεξουαλικοί, αντικειμενοποιώντας το γυναικείο φύλο, ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης με το κοινό δήλωσε ότι τα μεγάλα οπίσθια μπορούν να είναι ελκυστικά ακόμα και όταν δεν συμβαδίζουν με τα πρότυπα ομορφιάς. Ας μην ξεχνάμε πως την εποχή εκείνη, τα beauty trends προωθούσαν κυρίως αδύνατες και καλλίγραμμες σιλουέτες με ιδανικές αναλογίες όπως εκείνες της Ναόμι Κάμπελ ή της Κλόντια Σίφερ.

PSY: 60 εκατομμύρια δολάρια

Στοίχοι (σχεδόν) ακατανόητοι, έντονος χορευτικός ρυθμός και μια χορογραφία που αντιγράφεται εύκολα (;), ήταν το μυστικό που οδήγησε τον PSY να γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία. Το "Gangnam Style" είναι το πρώτο K-pop σινγκλ που δεν ερμηνεύεται στα αγγλικά, όμως τραγούδησαν (ή τουλάχιστον προσπάθησαν) εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η τεράστια φήμη που απέκτησε ένας Νοτιοκορεάτης τραγουδιστής προκάλεσε συγκίνηση στον ΟΗΕ, με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν να επαινεί τον PSY, με την αιτιολογία πως θα μπορούσε να αποτελέσει καλλιτέχνη ο οποίος θα ένωνε τον κόσμο.

Morten Harket: 60 εκατομμύρια δολάρια

Για πολλούς οι A-ha αποτελούσαν ένα σχετικά άγνωστο μουσικό συγκρότημα στην αρχή της καριέρας τους, μέχρι που κυκλοφόρησαν το εμβληματικό σινγκλ "Take On Me" το 1984. Το κομμάτι έπαιζε ασταμάτητα στο MTV για αρκετά χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, ενώ με την δημιουργία του εμβληματικού βίντεο κλιπ το 1985 – το οποίο πλέον μετρά περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube – έγινε no1 σε 36 χώρες. Το band boy από το Όσλο λατρεύτηκε τόσο για την μουσική, όσο και για το καινοτόμο βίντεο που συνόδευσε το τραγούδι, το οποίο συνδυάζοντας κόμικς, κινούμενα σχέδια και κανονικά πλάνα εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα, 37 χρόνια μετά την σύλληψή του. Όπως ήταν φυσικό, το γκρουπ, με front man τον Morten Harket εξασφάλισαν περιουσίες εκατομμύριον, αφήνοντας για πάντα το στίγμα τους στην pop μουσική.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.