ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το τέλος του γυναικείου κωλοπαιδισμού και η αρχή της κουλ Κούλας

Το κούλνες δεν είναι ταυτόσημο της ενηλικίωσης. Η κουλ Κούλα έχει ρίξει πολλή δουλειά για να διώξει τα αγκάθια των νευρώσεων της και από κάκτος να γίνει χρυσάνθεμο.

Το τέλος του γυναικείου κωλοπαιδισμού και η αρχή της κουλ Κούλας

Το κουλ δεν είναι κάτι που δίνεται με συνταγή γιατρού, τρία πράσινα χαπάκια ημερησίως μετά το γεύμα, ούτε, φυσικά, μπορεί κάποιος να το αποκτήσει κάνοντας επτά φορές την εβδομάδα γιόγκα. Η συγκεντρωμένη εισπνοή-εκπνοή θα βοηθούσε, ομολογουμένως, στην αποκατάσταση της τεζαρισμένης τάξης του νευρικού συστήματος , αλλά δεν αρκεί. Επίσης, δε ζούμε στη Γκόα, δεν έχουμε επιλέξει τον χιπισμό ως στάση ζωής και δεν είμαστε μέλη κάποιας θρησκευτικής αίρεσης με σεξουαλικό προσανατολισμό και απώτερο στόχο τη νιρβάνα. Αντίθετα, οι ρυθμοί της καθημερινότητας ενίοτε ξεπερνούν τις όποιες μετρήσεις είχε κάνει ο Γαλιλαίος, το 1638, στην προσπάθειά του να καταγράψει την ταχύτητα του φωτός.

Το κουλ (coolness, το ουσιαστικό στα αγγλικά) είναι το γυαλιστερότερο των παρασήμων στο πέτο της κοινωνικής επιμειξίας. Και η κουλ Κούλα είναι ένα καλοδουλεμένο μοντέλο γυναίκας, η οποία υπερπηδά με αξιοσύνη τις τρικλοποδιές που της βάζει καθημερινά το απαιτητικό πρόγραμμα της, μανατζάρει με ικανότητα ταχυδακτυλουργού τις απαιτήσεις που έχουν οι άλλοι (οικογένεια, εργασία, συγγενείς, φίλοι) από αυτήν, καταφέρνει να ισορροπήσει φορώντας το μυτερό γοβάκι της «σκύλας» στο δεξί και την παντοφλέ μπαλαρίνα της «πεφωτισμένης» στο αριστερό. Και το κυριότερο, όλα αυτά τα διαχειρίζεται χωρίς ποτέ να μεταφέρει στους γύρω της την τρικυμία που ανταριάζει το είναι της, χωρίς ουδείς να αντιλαμβάνεται ότι τα έχει πάρει κρανίο. Καταφεύγοντας στο παραπάνω παράδειγμα της γιόγκα θα λέγαμε ότι η κουλ Κούλα είναι η εξελιγμένη γιόγκι-γκούρου της αστικής ζωής.

Το κουλ δεν είναι ταυτόσημο της ενηλικίωσης, ούτε καν της ωριμότητα. Δεν κατακτάται με τα χρόνια αλλά με τη χρόνια, ενσυνείδητη προσπάθεια αντιστάθμισης της γυναικείας υστερίας. Δύσκολο, μιας και η υστέρα, η μήτρα στα αρχαία ελληνικά, καθορίζει την ύπαρξη των θηλυκών θηλαστικών –από τετράποδα μέχρι fashion icon. Η κουλ Κούλα δεν διεκδίκησε ποτέ το στέμμα της Μις Παράνοια 2016, ούτε επέλεξε την επιθετική άμυνα και την παθητική επίθεση στη μεταβίβαση μηνυμάτων. Προτίμησε το «δεν πειράζει», τον ελλόγιμο διάλογο, το «δίνω τόπο στην οργή», την παθητική συμφωνία από τη δημιουργική διαφωνία. Κι όλα αυτά γιατί ξέρει ότι η έκρηξη εμπεριέχει το στιγμιαίο. Και δεν αξίζει να σπάσει το ζεν της κινέζικης πορσελάνης της ψυχής της για κάτι φευγαλέο. Κουλ Κούλα γίνεσαι, δε γεννιέσαι. Και συνήθως γίνεσαι μετά από:

  • Την απώλεια κάποιου γονιού. Από τις πιο απάλευτες καταστάσεις. Η σφαλιάρα της θνητότητας, το πέρασμα στη αθανασία του νου, η απουσία των γλυκών ριζών μας ενίοτε, μπορεί να μας δώσει φτερά στις πλάτες.

  • Τη μητρότητα. Ευτυχία και κούραση, τρόμος και γαλήνη. Η ψυχική ζυγοστάθμιση, η επαφή με το Θείο.

  • Την επαγγελματική καταξίωση/επαγγελματική απογοήτευση. Και οι δύο πίστες χαρίζουν πόντους στη Monopoly της ζωής. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά και να μην επενδύσουμε μόνο στην αγορά οικοπέδων (παράδειγμα βγαλμένο από τη Monopoly).

  • Την ερωτική ικανοποίηση/ερωτική κατραπακιά. Το ένα τρέφει, το άλλο ροκανίζει. Καμία γνώση από εμπειρία όμως, δεν πήγε ποτέ χαμένη. Καμία.

  • Τις πρώτες ρυτίδες. Το πόδι της χήνας και το χαριτωμένο προγουλάκι μας κάνουν πιο ζαχαρένιες. Δεν πάει η βινύλ μπότα πάνω από το γόνατο με τον χαλαρωμένο τετρακέφαλο. Μεταφορικά ομιλώντας.

  • Ένα διαζύγιο. Αγχωτικό και άκομψο πράγμα, σκληρό death metal. Μετά όμως κερδίζει πόντους η ελπίδα, η προσδοκία του νέου και το ψυχικό ξέφωτο.

  • Την ενηλικίωση των παιδιών και το ξεπόρτισμα τους από το σπίτι. Φτου ξελευτερία. Περισσότερος χρόνος για ενδοσκόπηση, περισυλλογή και τζόκινγκ. Ή γιόγκα που λέγαμε και παραπάνω.

  • Τη συνειδητοποίηση ότι όλα είναι περαστικά. Πάμε παρακάτω.

  • Την κόπωση να κυνηγάς τον χρόνο. Το παιχνίδι της γυναίκας με το χρόνο μοιάζει με γιαπωνέζικο χάικου: το ερμηνεύει η καθεμία όπως τη συμφέρει.

  • Την τοποθέτηση «σπάω πλάκα για πλάκα». Η μάνα της γυναίκας που μετέτρεψε το οχ σε χοχοχο, ποτέ δεν έκλαψε.

Επιμύθιο: Η λέξη γιόγκα είναι γραμμένη σε αυτό το κείμενο πέντε φορές. Πράγμα που μπορεί και να σημαίνει ότι η πολυπόθητη ηρεμία, η απομάκρυνση από τον γυναικείο, νευρασθενικό κωλοπαιδισμό, η στάση «είμαι ωραίος τύπος και όχι απαραίτητα όμορφη», μπορεί και να είναι ένας χαιρετισμός στον ήλιο. Γιόγκικος ή άλλος. Κλείσιμο ματιού.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

10 Μαϊ 2024

Λώξη: Ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα

Είναι η ιστορία της Λωξάνδρας Λούκας η οποία αξιώνει στην πράξη ισότιμη πρόσβαση στη ζωή και την τέχνη της.

06 Μαϊ 2024

Αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο κάνε αυτό, λένε οι καρδιολόγοι

Είτε είσαι στη δουλειά, είτε στο σπίτι ή αλλού, κάνε αυτό για να ζήσεις μέχρι τα 100 (και βάλε!).

Περισσότερα από

Life

05 Μαϊ 2024

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

05 Μαϊ 2024

Χωρίς πόρτες και παράθυρα: Η βίλα της Ναόμι Κάμπελ στην Αφρική έχει στέγη από φύλλα κοκοφοίνικα

Παράδοση και πολυτέλεια στη βίλα του μοντέλου στο Μαλίντι της Κένυας.

04 Μαϊ 2024

Λεπτή χωρίς στερήσεις: Οι κανόνες που ακολουθούν οι γυναίκες που χάνουν κιλά χωρίς να κάνουν δίαιτα

Υιοθέτησε τις συνήθειες και τη στάση ζωής τους. Σίγουρα μπορείς να γίνεις μία από αυτές.

04 Μαϊ 2024

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση.

03 Μαϊ 2024

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τέλειο πασχαλινό τσουρέκι. Και το μυστικό του για αρχάριους

Η κορυφαία συνταγή για τσουρέκι. Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε στο σπίτι, σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

02 Μαϊ 2024

Η Yamamay τιμά την γυναικεία ομορφιά και την καλοκαιρινή ανεμελιά

Η νέα καλοκαιινή συλλογή της Yamamay, διαθέτει μαγιό ολόσωμα, μπικίνι και τρικίνι για κάθε γούστο, αλλά και για κάθε τύπο σώματος.

01 Μαϊ 2024

Moodo Fashion: Βρείτε το προσωπικό σας στυλ

Ρούχα που έχουν για γυναίκες που αναζητούν το προσωπικό τους στυλ και την άνεση

30 Απρ 2024

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.