ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ: Στην ομιλία του στα Όσκαρ ευχαρίστησε τη "φριχτή παιδική του ηλικία". Και να τι εννοούσε

Στα έξι του χρόνια ο πατέρας του έδωσε να δοκιμάσει μαριχουάνα.

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ έχει ανέβει και κατέβει βουνά πλείστες φορές στη ζωή του, σαν τον Σίσυφο. Οι δαίμονες της δικής του ζωής βρισκόντουσαν μέσα στο σπίτι που μεγάλωνε. Μπορεί ο δρόμος για το Χόλιγουντ να στρώθηκε πιο εύκολα για τον ίδιο, αφού πατέρας του Ρόμπερτ Ντάουνι ο Πρεσβύτερος ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός- όμως ήταν εκείνος που τού κληροδότησε έναν πραγματικό εφιάλτη: τις εξαρτήσεις από τις ουσίες.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ευχαρίστησε την "φριχτή παιδική του ηλικία" πριν από την Ακαδημία όταν έλαβε φέτος το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Οπενχάιμερ. Με το δικό του γλυκόπικρο χιούμορ προσπάθησε να αναφερθεί με αυτόν τον τρόπο στην οικογένειά του.

H "φριχτή παιδική ηλικία"

Ο πατέρας του ήταν εθισμένος στην ουσία πριν καν έρθει ο γιός του στη ζωή, ενώ η μητέρα του, ηθοποιός επίσης ήταν αλκοολική. "Η μαριχουάνα ήταν τόσο διαθέσιμη στο σπίτι όσο και το ρύζι" είχε πει χαρακτηριστικά ο ηθοποιός σε συνέντευξή του. Ο πατέρας του έδωσε στον Ρόμπερτ να δοκιμάσει πρώτη φορά μαριχουάνα στα έξι του χρόνια λέγοντάς του μάλιστα πως "ίσως να θες να δομιάσεις καλύτερα αυτό παρά αλκόολ". Αργότερα, οι δυο τους θα έκαναν ναρκωτικά μαζί. "'Οταν κάναμε μαζί ναρκωτικά ήταν σαν να προσπαθούσε να εκφράσει την αγάπη του για εμένα με τον μόνο τρόπο που ήξερε" έχει πει ο Ρόμπερτ αναφερόμενος στον πατέρα του.

Τα πράγματα δεν άργησαν να πάρουν άσχημη τροπή. Στα 20 του χρόνια ο Ρόμπερτ είχε ήδη αρχίσει να πρωταγωνιστεί σε πληθώρα ταινιών χάρη στις γνωριμίες του πατέρα του. Όπως στο "Less than Zero" στο οποίο υποδυόταν επίσης έναν ήρωα που είχε πρόβλημα με τις καταχρήσεις. Μάλιστα τότε ο σκηνοθέτης είχε προτρέψει τους πρωταγωνιστές να βγουν έξω και να ζήσουν κάτι αντίστοιχο για να μπουν στο "πετσί του ρόλου". Ο Ρόμπερτ δεν ήθελε και πολύ. Μέθυσε υπερβολικά και συνελήφθη για προσβολή της δημόσιας αιδούς.

Έπειτα ήρθε ένα δώρο ζωής: η πρόκληση να υποδυθεί τον Τσάρλι Τσάπλιν. Μόνο που όταν έμαθε το στούντιο ποιον είχε επιλέξει ο σκηνοθέτης, αποσύρθηκε. Ωστόσο, ο Richard Attenborough, o σκηνοθέτης δεν τον εγκατέλειψε και αναζήτησε αλλού χρηματοδότηση. Η ψήφος εμπιστοσύνης του ήταν εκείνο που κράτησε τον ηθοποιό καθαρό. Λέγεται πως ίσως πρόκειται για την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του.

Στη συνέχεια ο Ντάουνι κύλησε και πάλι. Από το 1996 έως το 2001 συνελήφθη αρκετές φορές με κατηγορίες που αφορούσαν ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη, ηρωίνη και μαριχουάνα. Εξήγησε το 1999 σε δικαστή: "Είναι σαν να έχω μια καραμπίνα στο στόμα μου και έχω το δάχτυλό μου στη σκανδάλη και μου αρέσει η γεύση του μετάλλου του όπλου".

Στις αρχές του 1996, αφού άρχισαν να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον Ντάουνι, ο Σον Πεν και ο Ντένις Κουέιντ του χτύπησαν την πόρτα, πήραν τα κλειδιά του και τον πήγαν σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης στο Τούσον, ωστόσο ο Ντάουνι δραπέτευσε και έφυγε μόνος του λίγες μέρες αργότερα. Τον Ιούνιο του 1996, ο Ντάουνι συνελήφθη για κατοχή ηρωίνης, κοκαΐνης, κρακ και ενός άδειου πιστολιού Μάγκνουμ 357, ενώ έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα στη λεωφόρο Σάνσετ. Ένα μήνα αργότερα, ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, μπήκε στο σπίτι ενός γείτονα από την ξεκλείδωτη μπροστινή πόρτα ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια ελεγχόμενης ουσίας και αποκοιμήθηκε στο κρεβάτι της κόρης της οικογένειας. Η οικογένεια αρνήθηκε να υποβάλει μήνυση για καταπάτηση. Το δικαστήριο τού επέβαλλε να μπει σε κλινική αποτοξίνωσης για έξι μήνες. Όταν βγήκε όμως έγιναν πάλι τα ίδια. Τότε ο δικαστής τον έστειλε στη φυλακή. Η ιστορία θα επαναλαμβανόταν αργότερα.

Στο μεταξύ, η τότε σύζυγός του τον εγκατέλειψε όταν μπήκε στη φυλακή παίρνοντας μακριά τον γιο τους κι έπειτα από λίγο κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Ο Ντάουνι είχε ήδη διαλύσει τη σχέση του με την Σάρα Τζέσικα Πάρκερ εξαιτίας της χρήσης ουσιών. Ήταν μαζί για επτά ολόκληρα χρόνια, από τα 18 τους. Ωστόσο η Πάρκερ δεν άντεχε να ζει άλλο έτσι.

Η σειρά Ally McBeal τον ξαναέφερε στο προσκήνιο και ο κόσμος πάντα φαίνεται να τον συγχωρούσε, αφού τον αγαπούσε ιδιαίτερα ως πρωταγωνιστή. Η καριέρα του άρχισε και πάλι να "ρολάρει" παρότι βέβαια είχε χάσει έδαφος με τις περιπέτειές του.

Ήταν το 2003 στα γυρίσματα της ταινίας Gothika που γνώρισε την Susan Levin, παραγωγό, αντιπρόεδρο της εταιρίας Silever Pictures. Κι ενώ απέκρουσε δύο φορές την προσέγγιση του ηθοποιού, τελικά ενέδωσε. Ωστόσο εξαρχής τού έδωσε ένα τηλεσίγραφο: "ή εμένα ή τα ναρκωτικά".

Ο ίδιος πιστεύει πως είναι η αγάπη της που τον έσωσε και το γεγονός πως στάθηκε "σκληρή" και δεν προσπάθησε να τον κανακέψει ή να τον φροντίσει. Ο Ντάουνι δηλώνει "καθαρός" από τη χρονιά που την γνώρισε. Μάλιστα με κάθε ευκαιρία εξάλλου φροντίζει να εκφράζει την αγάπη του και τον θαυμασμό του για εκείνη.

Ακολουθήστε το Womatoc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ αποκαλύπτει το "κοινωνικό" της πρόσωπο

Η πρώτη ανάρτηση της Τατιάνα Μπλάτνικ μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου με τον Νικόλαο, αφορούσε την πλατφόρμα ψυχικής υγείας που έχει δημιουργήσει.

01 Μαϊ 2024

Sporty chic: Η total black εμφάνιση της Άντζελας Γκερέκου και τα sneakers που θα φορέσουμε φέτος την άνοιξη

Πρωινή βόλτα στη Γλυφάδα με μαύρο σύνολο και τα αθλητικά που θα είναι hot την φετινή άνοιξη.

Περισσότερα από

News

01 Μαϊ 2024

"Becoming Karl Lagerfeld": Τον Ιούνιο η πρεμιέρα της βιογραφικής σειράς

Η σειρά εστιάζει σε έναν έρωτα του Καρλ που πυροδότησε και τη μεγάλη αντιπαλότητα με τον Ιβ Σεν Λοράν.

01 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα αντάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές, αφού δεν φορούσε σουτιέν.

01 Μαϊ 2024

Τζούλι Άντριους: Η σπάνια εμφάνιση της 88χρονης σταρ στα Χάμπτονς

Η αξέχαστη Mary Poppins κομψή και στα 88 της χρόνια.

01 Μαϊ 2024

Πέθανε ο συγγραφέας Πολ Όστερ στα 77 του χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα

Ο Πολ Όστερ είχε γράψει 34 βιβλία, μεταξύ των οποίων και η φημισμένη "Τριλογία της Νέας Υόρκης".

01 Μαϊ 2024

Ευγενία Σαμαρά - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Είναι μαζί και πολύ ερωτευμένοι - Η εμφάνιση στα Πετράλωνα

Αγκαλιά στα Πετράλωνα το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ - Η γνωριμία των δύο ηθοποιών στο θέατρο και ο κεραυνοβόλος έρωτας.

01 Μαϊ 2024

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Η μυθιστορηματική ζωή του 75χρονου σταρ που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον βούρκο

Σε δίκη τον Οκτώβριο ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ για σεξουαλική επίθεση. Δύο γυναίκες κατήγγειλαν τον Γάλλο ηθοποιό για σεξουαλική επίθεση το 2021 στα γυρίσματα της ταινίας "Les Volets verts".

30 Απρ 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Άνοιξε τα μάτια του, αντιδρά στα βαθιά ερεθίσματα και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη

"Είναι Μεγάλη Τρίτη έγινε ένα θαύμα. Από την Κυριακή και μετά έγινε ένα θαύμα"

30 Απρ 2024
30 Απρ 2024

Κόρντεϊ Κοξ: "Με χώρισε την ώρα της συνεδρίας χωρίς να το περιμένω!"

Η διάσημη ηθοποιός μίλησε για μια σκληρή εμπειρία που την οδήγησε όμως σε μια αποκάλυψη.

30 Απρ 2024

Πέντε χρόνια νηφαλιότητας: Η Αν Χάθαγουεϊ γιορτάζει μία σημαντική στιγμή

H Αν Χάθαγουεϊ αποκάλυψε ότι είναι νηφάλια τα τελευταία πέντε χρόνια.