ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ: Στην ομιλία του στα Όσκαρ ευχαρίστησε τη "φριχτή παιδική του ηλικία". Και να τι εννοούσε

Στα έξι του χρόνια ο πατέρας του έδωσε να δοκιμάσει μαριχουάνα.

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ έχει ανέβει και κατέβει βουνά πλείστες φορές στη ζωή του, σαν τον Σίσυφο. Οι δαίμονες της δικής του ζωής βρισκόντουσαν μέσα στο σπίτι που μεγάλωνε. Μπορεί ο δρόμος για το Χόλιγουντ να στρώθηκε πιο εύκολα για τον ίδιο, αφού πατέρας του Ρόμπερτ Ντάουνι ο Πρεσβύτερος ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός- όμως ήταν εκείνος που τού κληροδότησε έναν πραγματικό εφιάλτη: τις εξαρτήσεις από τις ουσίες.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ευχαρίστησε την "φριχτή παιδική του ηλικία" πριν από την Ακαδημία όταν έλαβε φέτος το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Οπενχάιμερ. Με το δικό του γλυκόπικρο χιούμορ προσπάθησε να αναφερθεί με αυτόν τον τρόπο στην οικογένειά του.

H "φριχτή παιδική ηλικία"

Ο πατέρας του ήταν εθισμένος στην ουσία πριν καν έρθει ο γιός του στη ζωή, ενώ η μητέρα του, ηθοποιός επίσης ήταν αλκοολική. "Η μαριχουάνα ήταν τόσο διαθέσιμη στο σπίτι όσο και το ρύζι" είχε πει χαρακτηριστικά ο ηθοποιός σε συνέντευξή του. Ο πατέρας του έδωσε στον Ρόμπερτ να δοκιμάσει πρώτη φορά μαριχουάνα στα έξι του χρόνια λέγοντάς του μάλιστα πως "ίσως να θες να δομιάσεις καλύτερα αυτό παρά αλκόολ". Αργότερα, οι δυο τους θα έκαναν ναρκωτικά μαζί. "'Οταν κάναμε μαζί ναρκωτικά ήταν σαν να προσπαθούσε να εκφράσει την αγάπη του για εμένα με τον μόνο τρόπο που ήξερε" έχει πει ο Ρόμπερτ αναφερόμενος στον πατέρα του.

Τα πράγματα δεν άργησαν να πάρουν άσχημη τροπή. Στα 20 του χρόνια ο Ρόμπερτ είχε ήδη αρχίσει να πρωταγωνιστεί σε πληθώρα ταινιών χάρη στις γνωριμίες του πατέρα του. Όπως στο "Less than Zero" στο οποίο υποδυόταν επίσης έναν ήρωα που είχε πρόβλημα με τις καταχρήσεις. Μάλιστα τότε ο σκηνοθέτης είχε προτρέψει τους πρωταγωνιστές να βγουν έξω και να ζήσουν κάτι αντίστοιχο για να μπουν στο "πετσί του ρόλου". Ο Ρόμπερτ δεν ήθελε και πολύ. Μέθυσε υπερβολικά και συνελήφθη για προσβολή της δημόσιας αιδούς.

Έπειτα ήρθε ένα δώρο ζωής: η πρόκληση να υποδυθεί τον Τσάρλι Τσάπλιν. Μόνο που όταν έμαθε το στούντιο ποιον είχε επιλέξει ο σκηνοθέτης, αποσύρθηκε. Ωστόσο, ο Richard Attenborough, o σκηνοθέτης δεν τον εγκατέλειψε και αναζήτησε αλλού χρηματοδότηση. Η ψήφος εμπιστοσύνης του ήταν εκείνο που κράτησε τον ηθοποιό καθαρό. Λέγεται πως ίσως πρόκειται για την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του.

Στη συνέχεια ο Ντάουνι κύλησε και πάλι. Από το 1996 έως το 2001 συνελήφθη αρκετές φορές με κατηγορίες που αφορούσαν ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη, ηρωίνη και μαριχουάνα. Εξήγησε το 1999 σε δικαστή: "Είναι σαν να έχω μια καραμπίνα στο στόμα μου και έχω το δάχτυλό μου στη σκανδάλη και μου αρέσει η γεύση του μετάλλου του όπλου".

Στις αρχές του 1996, αφού άρχισαν να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον Ντάουνι, ο Σον Πεν και ο Ντένις Κουέιντ του χτύπησαν την πόρτα, πήραν τα κλειδιά του και τον πήγαν σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης στο Τούσον, ωστόσο ο Ντάουνι δραπέτευσε και έφυγε μόνος του λίγες μέρες αργότερα. Τον Ιούνιο του 1996, ο Ντάουνι συνελήφθη για κατοχή ηρωίνης, κοκαΐνης, κρακ και ενός άδειου πιστολιού Μάγκνουμ 357, ενώ έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα στη λεωφόρο Σάνσετ. Ένα μήνα αργότερα, ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, μπήκε στο σπίτι ενός γείτονα από την ξεκλείδωτη μπροστινή πόρτα ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια ελεγχόμενης ουσίας και αποκοιμήθηκε στο κρεβάτι της κόρης της οικογένειας. Η οικογένεια αρνήθηκε να υποβάλει μήνυση για καταπάτηση. Το δικαστήριο τού επέβαλλε να μπει σε κλινική αποτοξίνωσης για έξι μήνες. Όταν βγήκε όμως έγιναν πάλι τα ίδια. Τότε ο δικαστής τον έστειλε στη φυλακή. Η ιστορία θα επαναλαμβανόταν αργότερα.

Στο μεταξύ, η τότε σύζυγός του τον εγκατέλειψε όταν μπήκε στη φυλακή παίρνοντας μακριά τον γιο τους κι έπειτα από λίγο κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Ο Ντάουνι είχε ήδη διαλύσει τη σχέση του με την Σάρα Τζέσικα Πάρκερ εξαιτίας της χρήσης ουσιών. Ήταν μαζί για επτά ολόκληρα χρόνια, από τα 18 τους. Ωστόσο η Πάρκερ δεν άντεχε να ζει άλλο έτσι.

Η σειρά Ally McBeal τον ξαναέφερε στο προσκήνιο και ο κόσμος πάντα φαίνεται να τον συγχωρούσε, αφού τον αγαπούσε ιδιαίτερα ως πρωταγωνιστή. Η καριέρα του άρχισε και πάλι να "ρολάρει" παρότι βέβαια είχε χάσει έδαφος με τις περιπέτειές του.

Ήταν το 2003 στα γυρίσματα της ταινίας Gothika που γνώρισε την Susan Levin, παραγωγό, αντιπρόεδρο της εταιρίας Silever Pictures. Κι ενώ απέκρουσε δύο φορές την προσέγγιση του ηθοποιού, τελικά ενέδωσε. Ωστόσο εξαρχής τού έδωσε ένα τηλεσίγραφο: "ή εμένα ή τα ναρκωτικά".

Ο ίδιος πιστεύει πως είναι η αγάπη της που τον έσωσε και το γεγονός πως στάθηκε "σκληρή" και δεν προσπάθησε να τον κανακέψει ή να τον φροντίσει. Ο Ντάουνι δηλώνει "καθαρός" από τη χρονιά που την γνώρισε. Μάλιστα με κάθε ευκαιρία εξάλλου φροντίζει να εκφράζει την αγάπη του και τον θαυμασμό του για εκείνη.

Ακολουθήστε το Womatoc στο Instagram

Read Next

27 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024:Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης

Η στιγμή εισόδου των Αντετοκούνμπο - Ντρισμπιώτη και της ελληνικής αποστολής στον Σηκουάνα.

27 Ιουλ 2024

Ελένη Πετρουλάκη: "Έχω περάσει πολλές κακιές φάσεις με το σώμα μου"

Οι 10 εξωσωματικές και οι αλλαγές στο σώμα της.

Περισσότερα από

News

27 Ιουλ 2024

Αν Χάθαγουεϊ: Κάνει διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένεια της

Σε ποιο νησί απολαμβάνει τις διακοπές της, μαζί με διάσημο σχεδιαστή Μόδας.

27 Ιουλ 2024
26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το πρόγραμμα των Αγώνων για τους Έλληνες αθλητές

Οι 100 Έλληνες αθλητές που θα παλέψουν για μετάλλιο και οι ημέρες και ώρες που θα γίνουν τα αγωνίσματα.

26 Ιουλ 2024

ΗΠΑ: Το ζεύγος Ομπάμα στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για την Προεδρία της χώρας

Όλα όσα είπαν στην Αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών.

26 Ιουλ 2024

Αρετή Κετιμέ: Πώς είναι σήμερα το κορίτσι-θαύμα που πριν από 20 χρόνια μάγεψε τον κόσμο στην "Αθήνα 2004";

Πριν από 20 χρόνια μία 15χρονη και το σαντούρι της μεσουρανούσαν στην ελληνική μουσική σκηνή.

26 Ιουλ 2024

Κόλαφος η απάντηση της ΕΣΗΕΑ στην Ακρίτα για την επίθεση στην Παναγοπούλου: "Οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε"

"Σε μια εποχή που ο κακοποιητικός λόγος ισοπεδώνει τη γυναικεία προσωπικότητα, οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε και στον χώρο των social media" αναφέρει η ανακοίνωση.

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φρενίτιδα με τη Σελίν Ντιόν- Ποιο τραγούδι θα ερμηνεύσει και πώς την αποθεώνει ο κόσμος

Η μεγάλη ντίβα ανταποδίδει την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος και εκθειάζει το Παρίσι στο Instagram της.

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: To λαμπερό πάρτι της Louis Vuitton- Όλοι οι διάσημοι καλεσμένοι

Πλήθος αστέρων παρευρέθηκαν στο πάρτυ που παρέθεσε ο γαλλικός οίκος λίγο πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Παρίσι.

26 Ιουλ 2024

"Μη στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου. Σε σας το λέω, έχετε ένα μόνιμο στρίψιμο του στόματος. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω"

Ο Παύλος Πολάκης για άλλη μια φορά "παραδίδει μαθήματα ευγένειας", τα οποία προφανώς και διδάχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και αποχώρησε αμετανόητος και προφανώς ατιμώρητος.

26 Ιουλ 2024

Μαρία Μενούνος: Χειροκροτεί την κόρη της, Αθηνά, την ώρα που κάνει τα πρώτα της βήματα

Η Μαρία Μενούνος φαίνεται ενθουσιασμένη καθώς η Αθηνά μεγαλώνει.