ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ: Δοκίμασε ναρκωτικά έξι χρονών και του τα έδωσε ο πατέρας του!

Τώρα απαλλαγμένος από τους εφιάλτες του έκανε την πιο προσωπική ταινία της ζωής του και προβάλεται στο Netflix

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στη δημόσια εικόνα του, αλλά και μέσα από τις ταινίες που πρωταγωνιστεί εμφανίζεται ως ένας άνθρωπος που έχει τον έλεγχο των πραγμάτων που του συμβαίνουν.

Όμως στο ντοκιμαντέρ "Sr.", ο σταρ του Iron Man έστρεψε την κάμερα στη σχέση με τον πατέρα του κατά τη διάρκεια που αυτός είχε προσβληθεί από τη νόσο του Πάρκινσον — αποκαλύπτοντας ένα πολύ πιο ευάλωτο πορτρέτο ενός από τα πιο διάσημα αστέρια του κόσμου.

Το "Sr." είναι αφιερωμένο στη δια βίου δέσμευση πατέρα και γιου και στην εξερεύνηση της ταραχώδους σχέση του Ρόμπερτ του Πρεσβύτερου και του Τζούνιορ."Είναι μια ιστορία λύτρωσης χωρίς αίσιο τέλος, αλλά είναι αστείο. Και αυτές είναι οι αγαπημένες μου ιστορίες", είπε ο Ντάουνι Τζούνιορ.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Κρις Σμιθ έχει δύο προσεγγίσεις. Ο Ρόμπερτ Πρεσβύτερος σκηνοθετεί την τελευταία του ταινία καθώς ο Τζούνιορ τον ακολουθεί κάνοντας ένα ντοκιμαντέρ για τον πατέρα του, ο οποίος πέθανε τον Ιούλιο του 2021 στα 85 του χρόνια.

"Ο πατέρας μου έβλεπε τα πάντα σαν αστείο"

Ο Ρόμπερτ ήταν μόλις έξι ετών όταν ο πατέρας του, σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ντάουνι Σίνιορ, του έδωσε να δοκιμάσει μαριχουάνα για… αστείο. Ο δρόμος της αυτοκαταστροφής είχε μόλις ανοίξει: αλκοόλ στην αρχή, από την εφηβεία του, κι έπειτα ηρωίνη και κοκαΐνη. Στα 5 του ο μικρός Ρόμπερτ έπαιρνε μαριχουάνα παρέα με τον πατέρα του, στα 10 του τον συνόδευε σε κολασμένα πάρτι και στα 13 του μιλούσε ήδη για γυναίκες και σνίφαρε πάνω σε αστραφτερούς καθρέφτες τις πρώτες του κόκες παρέα με τον κολλητό του πατέρα του, Τζακ Νίκολσον. Ο πατέρας του, που ήταν μεγαλοπαραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ψυχή του ολοζώντανου και οριακού τότε Μανχάταν, χάρισε στον γιο του την απόλυτη ελευθεριότητα, στερώντας του ωστόσο τη μονάκριβη παιδική ηλικία.

Στα 5 τον είχε κάνει πρωταγωνιστή στο "Pound", που σκηνοθετούσε ο ίδιος, στα 10 τον έστειλε για ένα διάστημα στην Αγγλία για να μάθει μπαλέτο και μουσική ώστε να γίνει ολοκληρωμένος καλλιτέχνης και στην εφηβεία του τον ανάγκαζε να κάνει ένα πέρασμα από όλες τις κωμωδίες που ο ίδιος σκηνοθετούσε (στα 19 του ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ήταν πρωταγωνιστής στην κομεντί του πατέρα του "America"). Στη δεκαετία του ’80 θεωρούνταν ήδη πολυπόθητος και ολοκληρωμένος ηθοποιός, καθώς ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στο "Less than zero", όπου, ειρωνικώ τω τρόπω, υποδυόταν ένα εθισμένο στα ναρκωτικά πλουσιόπαιδο, τράβηξε τα βλέμματα των κριτικών που μιλούσαν για ένα μεγάλο αστέρι (που είχε ήδη γεννηθεί). Παράλληλα, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ πρωταγωνιστεί σε σειρές, παίζει σε ταινίες και ζει τον μεγάλο έρωτα στο πλευρό της γνωστής από το "Sex and the City" Σάρα-Τζέσικα Πάρκερ. Όμως τίποτα δεν δείχνει ακετό να τον σώσει. Ούτε ο έρωτας, ούτε η αναγνώριση του ταλέντου του από κοινό και κριτικούς (από πολύ νωρίς χαρακτηριζόταν "κορυφαίος της γενιάς του") ούτε καν η υποψηφιότητά του για Οσκαρ σε ηλικία μόλις 28 ετών (το 1993, για τον "Τσάπλιν", όταν έχασε από τον Αλ Πατσίνο και το "Αρωμα γυναίκας").

Η νέα αρχή

Ο κατήφορος έμοιαζε να μην έχει τέλος για εκείνον. H σύλληψη και η καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση το 1999 κανέναν δεν εξέπληξαν. "Ηταν σαν να είχα βάλει την κάννη ενός όπλου στο στόμα μου, με το δάχτυλό μου στη σκανδάλη, και να απολάμβανα τη γεύση του μετάλλου", είπε κάποτε. Στις φυλακές της Καλιφόρνιας δεν ήταν ο σταρ, αλλά ο κρατούμενος με τον αριθμό P50522. Καθάριζε τουαλέτες και κέρδιζε 8 σεντς την ώρα πλένοντας πιάτα. Επιπλέον, έπρεπε να υπομένει τις ειρωνείες των άλλων φυλακισμένων.

Όταν ο Ρόμπερτ πέταξε το παρελθόν σε μια παραλία του Ειρηνικού

Το θετικό στην υπόθεση του Ντάουνι ήταν ότι δεν σταμάτησε να παλεύει -κυρίως με τον εαυτό του- έως ότου κατάφερε τελικά να απεξαρτηθεί. Νίκησε τα ναρκωτικά, βγήκε από τη φυλακή, καταπολέμησε τις μανιοκαταθλιπτικές του τάσεις. Αστεγος και σχεδόν χρεοκοπημένος, έβλεπε τη μία πόρτα να κλείνει πίσω από την άλλη. Κανένας δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του, καθώς όλοι θεωρούσαν ότι θα αντιμετώπιζε ξανά προβλήματα με ναρκωτικά και δεν ήθελαν να τον ασφαλίσουν. Τότε, το 2003, πήγε σε μια παραλία του Ειρηνικού και πέταξε όλα τα ναρκωτικά του στη θάλασσα.

Εκείνη τη χρονιά γνώρισε και τη γυναίκα της ζωής του, τη Σούζαν Λέβιν, η οποία δέχτηκε να τον παντρευτεί με την προϋπόθεση να σταματήσει οριστικά τη χρήση ναρκωτικών. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η σύζυγός του, με την οποία έχουν και ένα παιδί, ήταν ο λόγος που ξεπέρασε το πρόβλημά του. Τελικά, κατάφερε να ανακάμψει. "Δεν κλείνω την πόρτα στο παρελθόν μου και δεν προσποιούμαι ότι δεν υπάρχει. Πρέπει να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Υπήρξα θύμα αυτών των ουσιών και βρέθηκα πολλές φορές σε απόγνωση. Αλλά τώρα το βλέπω σαν μια μικρή και γλυκιά λεπτομέρεια της ζωής μου", δηλώνει τώρα πια.

Read Next

19 Απρ 2024

Η Μόνικα Μπελούτσι καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια: "Θέλω να γεράσω ήρεμα"

Η νέα φωτογράφιση μας και κυρίως όσα λέει μας θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Με μαγιό χωρίς ίχνος ρετούς η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στην παραλία

Η ηθοποιός εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.