H Αργυρώ Κουτσουράδη, ανακηρύχθηκε Αγρότης της Χρονιάς στην ΕΕ στον 9ο διαγωνισμό του European Congress of Young Farmers. H 26χρονη αγρότισσα από την Χίο βγήκε πρώτη στην κατηγορία της για "το πιο Ανθεκτικό Έργο" για τα προιόντα της Myrovolos Organics.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και άλλοι 3 νέοι αγρότες από Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία στην κατηγορία "Most Resilient Project". Η Αργυρώ κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση με τη συστηματική της δουλειά πάνω στα αρωματικά φυτά και στην τυποποίησή της.
" Η Χίος μας έχει και το προσωνύμιο "Μυροβόλος" για τις μαγευτικές ευωδιές των εσπεριδοειδών και των αρωματικών φυτών και βοτάνων της. Επίσης, η Χίος είναι ένα από τα πρώτα νησιά με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και τις λιγότερες βροχοπτώσεις, πράγμα που βοηθάει στην μέγιστη απόδοση αιθέριου ελαίου", είχε πει η βραβευμένη αγρότισσα σε συνέντευξη.
Η Αργυρώ Κουτσουράδη δημιούργησε την οικογενειακή επιχείρηση Myrovolos Organics το 2015, και με αργά βήματα άρχισε να προωθεί στο εσωτερικό, και κάνει πλέον και εξαγωγές σε επτά χώρες του εξωτερικού, ανάμεσά τους οι Γαλλία, Γερμανία, Φιλανδία, Ιταλία και ΗΠΑ.
Mέσα από την προσωπική εμπειρία της, η 26χρονη αγρότισσα από την Χίο δίνει την δική της συμβουλή για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια, βασικό για να προχωρήσει ο πρωτογενής τομέας είναι μεταξύ άλλων να δοθούν κίνητρα τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την ΕΕ. "Πολλοί νέοι φοβούνται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα γιατί δεν υπάρχουν σωστά κίνητρα", δήλωσε η Αργυρώ Κουτσουράδη.
Με συμμάχους την γονείς της, η νεαρή γεωπόνος κατάφερε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα και να αναγνωριστεί το έργο της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρεί, επίσης, ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτα μοναδικά προϊόντα της Ελλάδας όπως είναι το χιώτικο μανταρίνι.
"Ναι, υπάρχουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα. Ως προς το θέμα της φυτικής παραγωγής, θεωρώ ότι είναι ανεκμετάλλευτη η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, ιδίως του χιώτικου μανταρινιού, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ προϊόν. Επίσης, ανεκμετάλλευτη είναι η εκτροφή του προβάτου φυλής Χίου, που εκτρέφεται σε όλη την Ελλάδα και όχι στη Χίο. Και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό ότι είναι ένα πολυδυμικό είδος".
Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram