ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα ιστορικό λούνα παρκ του 1987 με έργα Νταλί και Μπασκιά ανοίγει ξανά

Το ιστορικό Luna Luna, το πρώτο λούνα παρκ στον κόσμο με έργα μοντέρνας τέχνης, θα "αναστηθεί" ξανά σε λίγες μέρες στο Λος Άντζελες.

Το καλοκαίρι του 1987 δημιουργήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας, μια έκθεση σε ένα πάρκο με 30 από τους κορυφαίους καλλιτέχνες να ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους. Σπουδαία ονόματα -ανάμεσά τους οι Jean-Michel Basquiat, Sonia Delaunay, Keith Haring, David Hockney, Roy Lichtenstein, Joseph Beuys και Rebecca Horn- βρέθηκαν στη γερμανική πόλη για τις ανάγκες του Luna Luna, το οποίο σε μόλις 13 εβδομάδες προσέλκυσε πάνω από 240.000 άτομα.

Δυστυχώς, η συντήρηση του πάρκου ήταν πολύ ακριβή, η χρηματοδότηση σταμάτησε και τα σπουδαία δημιουργήματα χάθηκαν στον χρόνο.

Το λούνα παρκ του 1987 ανασταίνεται ξανά

Όπως αναφέρει το theartnewspaper.com, έπειτα από πολλές συζητήσεις, το λούνα παρκ θα επιστρέψει τώρα ως "Luna Luna: Forgotten Fantasy", ανανεωμένο και με κάποια πρόσθετα παιχνίδια. Δυστυχώς, οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να οδηγήσουν τα περισσότερα από τα ιστορικά και εύθραυστα παιχνίδια, αλλά μόνο να τα θαυμάσουν.

"Το Luna Luna έχει κομβική σημασία για την ιστορία της τέχνης, όχι μόνο επειδή γνωστοί καλλιτέχνες το δημιούργησαν", αναφέρει η Lumi Tan, η επιμελήτρια του νέου λούνα παρκ, "αλλά και για το τι αντιπροσώπευε το έργο: το σπάσιμο των φραγμών μεταξύ των καλλιτεχνικών ρευμάτων, των κλάδων και των γενεών, μια πραγματικά επιτυχημένη προσπάθεια να γίνει η πρωτοπορία προσιτή".

Το αρχικό Luna Luna ήταν η ιδέα του André Heller, ενός Αυστριακού καλλιτέχνη και ηθοποιού που έγινε ιμπρεσάριος, ο οποίος κατάφερε να πείσει περίπου 30 καλλιτέχνες να ενωθούν σε μια δημοφιλή μορφή δημόσιας ψυχαγωγίας, όπως ένα λούνα παρκ.

Ανάμεσά τους ήταν και αρκετοί μουσικοί, όπως ο Miles Davis και ο Philip Glass, οι οποίοι παραχώρησαν τη χρήση των έργων τους. Για να χρηματοδοτήσει το έργο, ο Heller έλαβε περίπου 350.000 δολάρια από το γερμανικό περιοδικό Neue Revue και χρειάστηκε να ταξιδέψει σε πολλά μέρη για να βρει και να εξηγήσει στους καλλιτέχνες την ιδέα.

Πολλοί από αυτούς, ήταν ήδη καταξιωμένοι, όπως ο Σαλβαδόρ Νταλί, και άλλοι των οποίων η καριέρα ήταν σε άνοδο, όπως για παράδειγμα ο Κένι Σαρφ.

Όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Heller σε ένα βιβλίο που συνόδευε το έργο, ήταν θαύμα που κατάφερε να πείσει τους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν -και μάλιστα με λιγότερα χρήματα απ’ όσα θα περίμενε κανείς. Ο Scharf λέει ότι η αμοιβή των 10.000 δολαρίων ήταν χαμηλή, αλλά "μας είπαν ότι θα ταξιδέψει σε όλα αυτά τα άλλα μέρη και θα καταλήξει στη Νέα Υόρκη".

Τελικά, το Luna Luna στήθηκε σε ένα πάρκο στο Αμβούργο, αλλά κράτησε πολύ λίγο. Στο τέλος του καλοκαιριού τα πάντα μαζεύτηκαν και μπήκαν σε αποθήκη στο Τέξας. Στις αρχές του 2022 η DreamCrew, μια επιχείρηση ψυχαγωγίας που ιδρύθηκε από τον Καναδό σούπερ σταρ της ραπ Drake και τον παραγωγό Adel "Future” Nur, αγόρασε όλο το σετ και το πακέτο και το μετέφερε στο Λος Άντζελες, όπου ανασκευάστηκε. Η αγορά και το κόστος συντήρησης ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το "Luna Luna: Forgotten Fantasy" θα βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους, μέσα σε δύο αποθήκες σε ένα συγκρότημα 60.000 τετραγωνικών μέτρων. Θα εκτίθενται περίπου οι μισές από τις 30 περίπου πρωτότυπες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων το μαγεμένο δάσος του Hockney, ο θόλος του Dalí, η κούνια-καρέκλα του Scharf και οι ζωγραφιές του Delaunay στην αψίδα της εισόδου.

Read Next

04 Μαϊ 2024

Επιτάφιος: Η μοναδική στιγμή που ο Εύζωνας σκύβει το κεφάλι

Η ξεχωριστή στιγμή που ο Εύζωνας, σύμβολο παλικαριάς, λεβεντιάς και πειθαρχίας, θα σκύψει το κεφάλι

Περισσότερα από

News

04 Μαϊ 2024

"Το μωρό-Χριστός": Μωρό που είχε εγκαταλειφθεί 2 ημερών μεγάλωσε, έγινε αστυνομικός και συνάντησε τώρα τον αστυνομικό που τον έσωσε

"Σ' ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μένα", είπε ο αστυνομικός Hegedus-Stewart στον συνταξιούχο πλέον αστυνομικό της Ιντιάνα Gene Eyster. Η ιστορία τους είναι συναρπαστική.

04 Μαϊ 2024

Γυμνασμένος γεμάτος τατουάζ: Ο Πάρις Κασιδόκωστας στην παραλία

O επιχειρηματίας έχει ήδη ξεκινήσει τα μπάνια του.

04 Μαϊ 2024

Κάρμεν Χιμένεζ: Η γυναίκα που για 28 χρόνια έκανε την τυφλη για να μη χαιρετάει κανέναν

Αυτός είναι,ίσως, ο πιο παράδοξος τρόπος για να αποφύγεις μερικούς ανεπιθύμητους συγγενείς και φίλους.

04 Μαϊ 2024

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου έχει ένα πολύ σημαντικό σημείο που αξίζει να σταθούμε

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έστειλε το δικό του μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

04 Μαϊ 2024

Le grand pique-nique de Champs: Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πικνίκ

Τέσσερις χιλιάδες τυχεροί θα ζήσουν από κοντά την εντυπωσιακή και πρωτότυπη εκδήλωση στη λεωφόρο Champs-Élysées του Παρισιού.

04 Μαϊ 2024

Πάτμος: Κορυφαίο ελληνικό νησί για τη μυστηριακή του ατμόσφαιρα από το Conde Nast Traveller

Η Πάτμος ένα από τα ομορφότερα νησιά για θρησκευτικό τουρισμό, γνωστό για την μυστηριακή του ατμόσφαιρα.

03 Μαϊ 2024

Κατερίνα Διδασκάλου: "Όταν αποφάσισα να φιλοξενήσω έναν άστεγο"

Η Κατερίνα Διδασκάλου αποκαλύπτει τι της έχει διδάξει σε αυτήν και τα παιδιά της η φιλοξενία του αστέγου.

03 Μαϊ 2024

Μαρία Μενούνος: "Μου λείπεις μαμά"

Η συγκινητική της ανάρτηση.